Ediția „Blind Seven” din acest an va fi împărțită în mai multe activități. Toate se vor desfășura pe parcursul unei singure zile, 15 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Nevăzătorilor.
Prima activitate va fi un performance, în care șapte artiști vor picta în mod succesiv o singură lucrare, fără a putea vedea ce au lucrat cei de dinaintea lor. În timpul realizării picturii, actorul și muzicianul Marin Grigore va cânta muzică live improvizată.
Persoanele nevăzătoare vor avea la dispoziție căști prin care va fi narat într-un limbaj sinestezic procesul materializării lucrării pe pânză.
Pe lângă performance, cei șapte artiști vor avea și trei lucrări realizate de ei prezentate în cadrul unei expoziții în București. Lucrările trebuie să fie adresate și celorlalte simțuri în afară de văz, iar curatoarea expoziției va fi Adriana Boruna, o persoană nevăzătoare.
Expoziția va rămâne deschisă în jur de două-trei săptămâni de la vernisaj.
Adriana Boruna, Andreea-Eliza Petrov și alți doi invitați nevăzători vor avea și un dialog cu publicul și artiștii despre ce înseamnă viața de zi cu zi ca nevăzător și cum se raportează la artă. Ca ultimă activitatea va avea loc un atelier în care publicul are ocazia să descopere mai multe despre ce este un performance, istoria acestui tip de manifestare artistică și la final vor putea experimenta cum este să pictezi în lipsa văzului.
Pentru a lua parte la proiectul „Blind Seven”, artiștii se pot înscrie gratuit până pe 2 septembrie, AICI.
Artiștii vor fi remunerați pentru implicarea în proiect.
Pentru a se înscrie, artiștii trebuie să propună și trei schițe pentru viitoarele lucrări care vor apărea în cadrul expoziției, care vor îmbina simțurile vizual, tactil, auditiv, olfactiv sau gustativ. Fiecare din cele trei lucrări propuse în cadrul „Blind Seven” va trebui să fie însoțită de un concept scris: o descriere plastică, sinestezică, oferind o experiență imersivă pentru persoanele nevăzătoare și ajutând-le să înțeleagă tema lucrării și să poată pătrunde în starea pe care aceasta încearcă să o genereze. Schițele vor fi însoțite și de crochiuri ale textelor de concept.
Pentru prima dată din 2018, de când a început acest proiect, evenimentul se desfășoară în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România. Toate activitățile din cadrul programului vor fi accesibile și persoanelor nevăzătoare, fie că doresc să participe ca artiști sau ca spectatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!