Dacă ajungi în Calea Buziașului din Timișoara și ridici puțin privirea, este imposibil să nu remarci blocul vopsit în culorile drapelului României, deși nu este chiar la strada principală. Nuanțele țipătoare sar imediat în ochi, chiar dacă imobilul are încă schela pe el.
Stan Cucăilă a vrut să celebreze 100 de ani de la Marea Unire împreună cu locatarii blocului pe care îl administrează. Pentru că suntem în anul Centenarului, administratorul blocului de pe Calea Buziașului a avut ideea să zugrăvească o parte din fațada imobilului în culorile steagului României. Pe bloc a scris și 1918-2018.
„Fiind 100 de ani de la Marea Unire, am decis să marcăm și noi acest eveniment. Eu cred că tot românul trebuie să sărbătorească. Noi, ca români, trebuie să ne păstrăm tradițiile. Eu consider că arată bine, lumea ar trebui să știe ce înseamnă 1918-2018. Eu sunt și puțin naționalist, ideea mi-a venit tocmai pentru că este anul Centenarului. Dacă nu era Centenarul, probabil alegeam alte culori”, a explicat, pentru tion.ro, Stan Cucăilă, administratorul blocului vopsit în culorile drapelului românesc.
Administratorul spune că are autorizație de construcție pentru anvelopare, iar lucrările sunt aproape gata. Blocul a fost și mansardat și în curând urmează să fie ridicată schela. Locatarii din bloc spun că sunt încântați de ce a ieșit, dar și de culorile alese de administrator, însă autoritățile locale s-ar putea să fie de altă părere.
„La zugrăvirea fațadei se vor lua în considerare următoarele criterii în alegerea culorii: în cazul suprafețelor mari se vor alege culori în tonuri cât mai deschise; alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate; pentru fațadele clădirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate”, se arată în Regulamentul local privind identitatea cromatică a clădirilor, intrat în vigoare încă din 1 ianuarie 2015.
Administratorul blocului de pe Calea Buziașului spune însă că, din ce știe el, în regulament „culorile sunt opționale”.
În cazul blocurilor din cartierele orașului, altele decât cele istorice, în regulament mai scrie că se acceptă la zugrăvirea fațadelor doar culorile deschise, pastelate, apropiate de cele naturale, în cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!