În programul de reabilitare termică au fost cuprinse 72 de blocuri în 2009 şi s-au încheiat contracte de execuţie pentru 55 dintre ele, în urma licitaţiilor. Pentru celelalte vor fi reluate licitaţiile în 21 ianuarie 2010, spune viceprimarul Sorin Grindeanu. Lucrările au demarat în luna octombrie a anului trecut, iar până în prezent a fost finalizată reabilitarea termică la 30 de blocuri şi 12 sunt în faza finală, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara. În această perioadă, lucrările au fost în mare parte sistate, urmând să fie reluate când o va permite vremea.
Reprezentanţii municipalităţii aşteaptă să primească banii de reabilitare de la Ministerul Dezvoltării, fonduri deja aprobate, pentru că firmele care au executat lucrări trebuie plătite. „Problema majoră este cea legată de finanţarea aprobată de Ministerul Dezvoltării, cele 12,5 milioane de lei, din care ne-au fost livraţi până acum doar 3,5 milioane de lei. Ar însemna o diferenţă de 9 milioane de lei, aşteptăm să intre aceşti bani. Eu sper ca în cel mai scurt timp să ne intre în conturi măcar o parte din sumă, aproximativ 4 milioane de lei, cota aferentă lucrărilor deja realizate. Am trimis o nouă adresa către ministerul Dezvoltării, noului ministru, am solicitat ca aceşti bani să ne fie livraţi, astfel încât să putem să plătim firmele”, a declarat Grindeanu.
Probleme sunt însă şi cu banii pe care trebuie să-i plătească Asociaţiile de proprietari pentru reabilitarea termică, unde se înregistrează restanţe. Asociaţiile trebuie să suporte 20 la sută din costuri, conform programului.
„Cetăţenii beneficiază deja de acest confort, se simte şi la factură această reabilitare termică, sper ca în cel mai scurt timp să-şi achite datoria corespunzătoare lucrărilor respective, cota de 20 la sută ce le revine. Foarte mulţi nu au achitat aceşti bani. Din acest an vom schimba procedura, astfel încât în momentul în care un bloc este eligibil, asociaţiile intră în program doar când fac dovadă, cu scrisoare de garanţie, că au banii necesari, aproximativ, pentru că nu vom şti decât după licitaţie suma exactă. Altfel s-ar putea să avem tot mai multe probleme”, a avertizat Grindeanu.
Primăria Timişoara a propus încă 82 de blocuri pentru programul privind creşterea performanţei energetice pe 2010, rămâne de văzut pentru câte imobile se vor aloca fonduri de la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, rămâne de văzut şi cum va decurge colaborarea cu noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Viceprimarul Sorin Grindeanu spune că până acum nu a avut niciun fel de contact cu noul ministru, dar că speră ca Elena Udrea „să trateze Timişoara la fel cum ar trata oricare oraş din ţară, indiferent că are primar PDL sau nu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!