Povestea blocului de Centenar a ieșit la iveală în cursul săptămânii trecute, când tion.ro a vorbit și cu administratorul care a avut ideea să celebreze 100 de ani de la Marea Unire. Vă reamintim, odată cu reabilitarea părții exterioare a imobilului, Stan Cucăilă a decis să sărbătorească și Centenarul României, astfel că a vopsit lateralul blocului în culorile steagului României.
Așa cum am precizat deja, era posibil ca administratorul imobilului să se trezească cu o vizită de la Poliția Locală. Oamenii legii urmau să controleze dacă a fost respectat regulamentul cromatic al orașului.
„La zugrăvirea fațadei se vor lua în considerare următoarele criterii în alegerea culorii: în cazul suprafețelor mari se vor alege culori în tonuri cât mai deschise; alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate, pentru fațadele clădirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate”, se arată în Regulamentul local privind identitatea cromatică a clădirilor, intrat în vigoare încă din 1 ianuarie 2015.
Stan Cucăilă ne spunea încă de acum o săptămână că, din ce știe el, în regulament sunt opționale culorile. În cazul blocurilor din cartierele orașului, altele decât cele istorice, în regulament mai scrie că se acceptă la zugrăvirea fațadelor doar culorile deschise, pastelate, apropiate de cele naturale, în cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri.
Polițiștii locali au fost și ei să vadă blocul și i-au întocmit administratorului un proces verbal de contravenție, document care încă nu a ajuns în posesia omului.
„Ei mi-au spus că nu avem autorizație de construcție, dar am dovedit că există. Sunt cinci culori de fapt pe acea fațadă, este un crem sus și jos avem maro, roșu, galben și albastru. Culorile nu sunt definitivate de Legea 50 pe care vor ei să-mi dea amendă. Legea 50 face referire la autorizația de construire, nu la culorile imobilului. Regulamentul nu stabilește exact culoarea, stabilește culorile pastelate. I-am întrebat ce înțeleg ei prin culori pastelate”, ne-a spus Stan Cucăilă.
Administratorul blocului de Centenar a mers și la discuții cu arhitectul-șef al orașului. Deși a trecut aproape o săptămână de la vizita polițiștilor locali, tot n-a primit procesul verbal.
„Am fost și la arhitectul-șef, am avut o discuție cu el. Mi-a arătat un panou întreg cu culori mai murdare așa, mi-au spus să vin cu o propunere de modificare a regulamentului. Noi avem proces verbal pentru amendă, dar nu este înmânat. Eu am trecut la obiecțiuni că blocul pe partea exterioară a fost deteriorat și că de fapt sunt mai multe culori: crem, roșu, galben și maro. Eu i-am întrebat ce înseamnă culorile cromate sau pastelate, mi s-a spus că fostul arhitect-șef a făcut regulamentul”, ne-a mai explicat administratorul blocului din Calea Buziașului.
El este decis să conteste amenda în instanță, în cazul în care polițiștii locali decid să-l sancționeze contravențional. Așteaptă acum după procesul verbal.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2143142″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!