După ce a câştigat procesul, în primă instanţă, împotriva schimbării sale din funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş, Marian Vasile a revenit la conducerea instituţiei. Va participa însă în continuare la acest Consiliul Consultativ Economic al Timişoarei şi nu este exclus să propună ca acest organism să se înfiinţeze şi la nivel judeţean.
Consiliul Consultativ Economic (CCE) al Timişoarei a fost reînfiinţat începând cu luna februarie a acestui an– el a existat în primărie sub altă formă, până în anul 2010. Consiliul şi-a început activitatea prin şedinţa biroului permanent, care este organismul decizional. Din acest birou permanent fac parte primarul Timişoarei, coordonatorul CCE şi opt vicepreşedinţi din partea cluburilor de afaceri, a ADETIM, ADR Vest, CCIAT, UVT şi UPT, Oficiul pentru IMM şi o bancă reprezentativă care rămâne să fie validată. Fiecare dintre aceşti opt vicepreşedinţi va avea în gestiune câte un domeniu, câte o temă, şi va organiza grupuri de lucru care vor genera produse spre a fi puse pe masa biroului permanent.
„Toate aceste propuneri de pe masa biroului permanent vor primi un punctaj, iar cele mai utile vor fi înaintate primarului Timişoarei, care le va gestiona în cadrul primăriei”, spune Marian Vasile.
Practic este vorba despre o viziune complementară pentru dezvoltarea economică a Timişoarei, propuneri de proiecte, dar şi rapoarte cu observaţii privind proiectele în derulare.
„Totodată, Consiliul Consultativ Economic va pune la dispoziţie şi documentaţii parţiale sau complete, date şi informaţii, şi va face chiar şi lobby pentru dezvoltarea armonioasă a municipiului. Scopul final al acestor eforturi este armonizarea perspectivelor administraţiei publice, ale mediului privat şi crearea de parteneriate public-private într-o formulă sau alta şi generarea concretă de soluţii pentru dezvoltarea economică a urbei de pe Bega. Eu sper ca în maxim o lună să putem convoca adunarea generală a CCE, având în vedere că lucrăm în acest răstimp la regulamentele minimale de funcţionare. În privinţa mea, eu rămân cu sufletul alături de acest proiect personal, îl voi susţine, însă coordonarea executivă probabil că o voi preda altcuiva din aparatul primăriei”, precizează Marian Vasile.
Întâlnirile acestui consiliu au avut loc o dată la două săptămâni și până acum s-au desfășurat două şedinţe, a treia urmând să aibă loc vineri, fiind cea a biroului permanent. S-au discutat deja chestiuni importante, posibile propuneri către primărie: cazarea forţei de muncă venită în Timişoara din regiune şi euroregiune, transportul public al angajaţilor în zona metropolitană şi valorizarea sistemului dual de învăţământ. S-a vorbit şi de parcuri industriale ți programul de deschidere a vămilor cu Serbia. Aceste treceri de frontieră – de la Valcani, Lunga şi Cruceni – Foeni sunt deschise între orele 8 şi 16. Ori la fabricile din Timişoara vine forţă de muncă şi din afara graniţelor.
Consiliul Consultativ Economic al Timişoarei va face eforturi comune pentru ca aceste treceri de frontieră recent deschise să funcţioneze de la ora 6 până la ora 20, minim.
„Cazarea, costurile de trai sunt destul de mari în Timişoara. Noi, ca să atragem muncitori şi maiştri, le oferim salarii bune, dar insuficiente ca să acopere costurile de chirie. 150-200 de euro e o chirie modică în Timişoara. Sunt discuţii să se construiască blocuri pentru cei care vin din alte localităţi să lucreze în fabricile Timişoarei, în parteneriat cu primăria, cu chirii mai mici. Acest consiliu îşi propune o concentrare doar pe domeniul dezvoltării economice, pentru a nu-şi dispersa impactul, dar în corelaţie cu alte domenii foarte importante, cum ar fi urbanismul, energia, transporturile, învăţământul, turismul, petrecerea timpului liber şi altele”, explică Marian Vasile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!