Probleme de acest gen sunt şi Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara. Situaţia este cu atât mai gravă întrucât într-o sală care are aproximativ 30 de mp ar trebui să înveţe 38 de elevi. Această încăpere avea în trecut o cu totul altă destinaţie: era secretariatul liceului. La Liceul Pedagogic s-au format trei clase de boboci, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Timiş spun că vor cere conducerii liceului să mai introducă încă o clasă. „La Pedagogic sunt 36 – 38 de elevi în clase. Nu aş putea permite acest lucru. O să solicit să mai facă o altă clasă. Nu putem continua aşa, să mergem într-o disperare a părinţilor de a-şi pune copilul în buricul târgului”, a spus inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar din Timiş, Marin Popescu. Potrivit legii, într-o clasă trebuie să fie 25 de elevi. Oficialii Inspectoratului Şcolar din Timiş spun că de vină pentru această situaţie creată sunt şi cadrele didactice. „De vină sunt şi învăţătorii. Aceştia fac after school, iar ei sunt plătiţi pentru numărul de elevi. Dacă se aprobă încă o clasă, este nevoie de încă un post de învăţător”, a mai spus Marin Popescu. În condiţiile în care conducerea liceului nu va solicita formarea unei noi clase, bobocii vor învăţa înghesuiţi în săli.
Deciziile finale, în ceea ce priveşte activitatea liceului, sunt luate de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Timiş spun că, după ce va începe noul an şcolar vor face verificări în toate unităţiile de învăţământ şi acolo unde vor fi găsite neregului se vor face recomandări. „Numărul maxim de copii admişi la o grupă în unităţile de anteprescolari şi preşcolari sau într-o clasă pentru elevi se va stabili în funcţie de normele specifice de cubaj şi de particularităţile tipului de unitate şi nu va depăşi, în crese, 15 copii – la sugari şi 20 copii – la celelalte vârste, 12-15 copii în casele de copii preşcolari, 20 preşcolari în grădiniţe, 25 de elevi în ciclul primar şi 30 de elevi în ciclul gimnazial, învăţămîntul liceal şi profesional”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Dana Şpac. Directorul adjunct al liceului Pedagogic Carmen Sylva, Ionuţ Cristescu, spune că se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. Într-o situaţie similară cu clase care depăşesc numărul de elevi permis de lege se află şi Şcoala Generală nr 30.
În vreme ce unele şcoli au avut foarte multe solicitări pentru înscrierea bobocilor, altele, în special cele de la periferie, nu îşi completează clase. Asta chiar dacă una dintre condiţiile impuse pentru înscrierea elevilor în clasa întâi o reprezintă proximitatea faţă de unitatea de învăţământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!