Prevederile noii legi privind dialogul social ameninţă libertăţile sindicale, consideră Hossu, care aşteaptă doar publicarea textului legislativ în Monitorul Oficial pentru a reclama Organizaţiei Internaţionale a Muncii iniţiativa legislativă a Guvernului, prin care, printre altele, se doreşte eliminarea sindicatelor din intreprinderile mici şi mijlocii.Guvern şi ordine ministeriale. „Legea are ca scop pe de o parte externalizarea sindicatului în raport cu intreprinderea şi substituirea sa cu reprezentanţii salariaţior, pe de cealaltă. Atâta doar că nu se prevede nimic despre modalitatea de alegere a acestor reprezentanţi”, arată Hossu.
Liderul sindicalist prevede proteste din ce în ce mai violente, din cauza abuzurilor angajatorilor, fără ca asta să însemne că ele vor fi organizate neapărat la nivelul superior al conducerilor sindicale.
„Ne vom finaliza strategia sindicală, în contextul noii legislaţii, la sfârşitul acestei luni. Se impune o restructurare a mişcării sindicale. Avem în primul rând o problemă de comunicare, multe hotărâri ale conducerii ajungând greu la sindicaliştii de rând. Trebuie apoi să creăm un mecanism de motivare suplimentară a celor care sunt deja membri de sindicat şi a celor pe care trebuie să-i atragem în sindicat”, a declarat Bogdan Hossu.
Nici situaţia patronilor nu este văzută cu ochi buni de preşedintele CNS Cartel Alfa. „Angajatorii vor trebui ca în termen de 30 de zile să modifice toate contractele individuale de muncă, pentru a introduce criteriile şi obiectivele de performanţă pe baza cărora se face evaluarea angajaţilor. Va fi interesant de văzut cum vor reuşi să facă acest lucru, în condiţiile în care pentru peste jumătate din angajaţi nu există nici măcar fişa postului. Fără să mai vorbim că a introduce obiective de performanţă în contract e o prostie managerială, dovedeşte o gândire rudimentară”, a opinat Hossu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!