Este vorba de bustul lui Ormós Zsigmond. Acest eveniment a avut loc la iniţiativa Asociaţiei Femeilor Maghiare. Unul din cei mai de seamă bănățeni, Ormós Zsigmond s-a născut la Pecica, în anul 1813, a studiat la Arad, Timișoara, Szeged, Oradea și Pozsony (Bratislava de astăzi). La Timișoara s-a reîntors ca jurist, după terminarea studiilor, având deja o activitate destul de bogată în domeniul literaturii.
La evenimentul de dezvelire a bustului, printre cei care au rostit alocuţiuni s-au aflat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, liderul PNL Timiş, dar şi inspectorul şcolar general adjunct Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş. Sarcina de a dezveli bustul i-a revenit lui Nicolae Robu, care a avut ceva probleme în a trage jos materialul care acoperea monumentul. L-a ajutat însă fostul său coleg de alianţă, liderul PSD Timiş, Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta a declarat că “USL trăieşte”, deşi Robu neagă că acest lucru se întâmplă şi e hotărât să rupă de tot buna înţelegere cu PSD dacă nu dispar din oraş şi împrejurimi afişele cu textul “USL trăieşte” – PNL a contestat lipirea acestor afişe, contestaţie admisă de BEJ, care a luat decizia ca acestea să fie înlăturate. Tot aici, cei de la UDMR l-au adus şi pe Sogor Csaba, aflat, bineînţeles, în campanie pentru europarlamentare. Nu a împărţit insigne ori flyere, dar a fost acolo…
Dar destul cu politica… Lansându-se ca funcționar public, Ormós Zsigmond a lucrat în administrația localităților Recaș și Buziaș, dar s-a manifestat și ca deputat în Parlamentul de la Budapesta. După înnăbușirea Revoluției din 1848-1849 a fost arestat și întemnițat la Timișoara. Primind amnestie în 1850, a părăsit Ungaria, de fapt s-a autoexilat. Timp de mai mulți ani a studiat istoria artei în Austria, Italia, Germania și Franța. În 1866 a fost ales subcomite, apoi, în 1871, comite de Timiș. Fiind un pasionat colecționar de obiecte de artă a pus bazele Societății de Arheologie și Istorie din Ungaria de Sud, nucleul Muzeului Banatului, dar și al Muzeului de Artă din Timișoara. Colecția lui de pictură, grafică și artă decorativă italiană, flamandă, germană, austriacă, maghiară și bănățeană, constând din lucrări de primă mână, respectiv copii după mari maiștri, a intrat în patrimoniul asociației menționate prin donația lui testamentară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!