Ozonoterapia, căci desprea ea este vorba, este o metodă medicală folosită cu succes pentru tratarea unui număr impresionant de afecțiuni. Cercetările efectuate de reputați doctori în ultimii 30 de ani au arătat că ozonul poate și dă rezultate în tratarea tumorilor și permite reducerea dozei de radiații folosite în medicina convențională.
„Un succes pentru fiecare metodă terapeutică bazată pe utilizarea de factori fiziologici este definită prin cunoașterea naturii tulburărilor pe care acești factori se bazează, pe de o parte, și mecanismele acțiunii lor biologice, pe de altă parte. Din moment ce în metabolsimul celulelor tumorale dominanța aparține glicolizei, un proces fitogenetic anterior oxidarii, tumora reprezintă o întoarcere la origini la nivelul anterior de dezvoltare, o formă primitivă stabilă de existență. În această conexiune este logic să presupunem că inducerea unui „salt de evoluție”- mediul artificial oxidant al tumorii – poate contribui la dezorganizarea metabolsimului primitiv anaerob al neoplamului. Tulburarea echilibrului radicalilor liberi în prezența tumorii se manifestă ca activitate antioxidantă a țesutului tumoral, pe de o parte și ca epuizare a apărării antioxidante a organismului pe de altă parte”, explică dr. Ciprian Genes, de la Cabinetul MedOzon din Timișoara.
Astfel, se considera că multe metode anti-tumorale pot fi împărțite în două grupuri: cele axate pe scăderea nivelului de oxidare a radicalilor liberi și cele conectate cu o intensificare viitoare a oxidării radicalilor liberi în celulele tumorale.
Investigațiile efectuate în ultimii 30 de ani au stabilit că introducerea locală intra și para tumorala a ozonului sub forma serului fiziologic ozonat sau a autohemoterapiei majore creează un blocaj al radicalilor liberi ai tumorii, distruge apărarea antioxidantă, și ca rezultat al acestui lucru, intensificarea oxidării radicalilor liberi afectează considerabil tumora crescând volumul de țesut tumoral necrotizat.
Aceasta duce in primul rand la refacerea echilibrului prooxidant-antioxidant al organismului purtător de tumoră.
„Obținând rezultate pozitive în primul stadiu al investigațiilor noastre ne-am îndreptat atenția asupra studierii posibilității efetului sistemic al ozonului introdus pe cale parenterală. Ca un criteriu al eficienței a fost scăderea diametrului tumoral cu un efect advers minim al ozonului asupra organismului. Concentrația potrivită a fost determinată – 400 mcg/L- și folosită în stadiul următor de investigații pentru a studia efectul combinat al radiațiilor ionzate și ozonului. Mecanismele de acțiune ale radiațiilor ionizate (dominante în terapia anti-tumorala) sunt conectate cu procesele care includ dezvoltarea reacțiilor cu radicali liberi. Ozonul modifică acțiunea radiațiilor ionizante prin efectul oxigenului. Creste radiosensibilitatea tumorii cu ajutorul oxigenării artificiale (învingerea radiorezistentei la celulele tumorale hipoxice). Ozonul folosit înaintea radiațiilor poate reduce doza de radiații folosite și astfel scade încărcarea pe țesuturile sănătoase, mobilizează resursele antioxidante, reface proprietățile de apărare a organismului”, mai spune dr. Ciprian Genes, specialist în ozonoterapie.
Astfel, ozonul la concentrații ridicate folosit prin metode locale produce un efect anticancerigen, și în combinație cu radiațiile ionizante crește eficiența terapiei antitumorale.
Toate metodele fizico-chimice folosite în tratarea afecțiunilor oncologice sunt axate pe schimbarea homeostaziei oxigenului și a radicalilor liberi. Terapia cu ozon (în particular sub forma serului fiziologic ozonat) este cea mai accesibilă, fiziologică și eficientă metoda care permite influențarea proceselor cu radicali liberi. De aceea, ozonul în tratamentul complex al tumorilor maligne a ocupat și va ocupa nișa sa binemeritată.
Detalii despre folosirea ozonului în tratamentul afecțiunilor oncologice puteți afla direct de la dr. Ciprian Genes, la Cabinetul MedOzon, situat în Timișoara, str. Divizia 9 Cavalerie nr. 25, sau la telefoanele 0723347654 și 0746347654.
Citiți principiile noastre de moderare aici!