Sănătatea bătrânului în vârstă de peste 80 de ani este, astfel, pusă în pericol.
El trebuie, de săptămâna viitoare, să urmeze un tratament într-o clinică de stat din Timișoara. Nu poate beneficia de acest drept legal din cauză că medicul său de familie din Hunedoara nu a semnat contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Prin urmare, nu îi eliberează trimiterea necesară, potrivit legii, internării.
Bătrânul trebuie să petreacă în spitalul din Timișoara două săptămâni, atâtea sunt necesare tratamentului. Vine la Timișoara pentru că în județul său nu i se poate asigura acest tratament. Pentru pacient asta înseamnă timp și bani cheltuiți.
„Am fost la medicul de familie și mi-a spus că nu-mi poate elibera trimitere pentru spital și nici rețetă pentru medicamente. Au calculatoarele închise și nu pot face acest lucru. Eu îi înțeleg, dar pe mine mă așteaptă, peste două zile, doctorii la Timișoara, să mă interneze. Nu mă mai duc…”, a spus bătrânul din Hunedoara care dorește să își păstreze anonimatul.
În județul Hunedoara, 66% dintre medici nu au semnat contractele cu CNAS. Doctorii sunt nemulțumiți de birocrația excesivă din sistem. Îi supără și procentul fondurilor alocate pentru asistența medicală primară. Cadrele medicale vor o creștere de la 5,77 la 10%, însă proiectul pentru 2018, aflat în dezbatere în Parlament, prevede înghețarea procentului la 5,8% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS.
În Timiș, toți medicii de familie au semnat actele adiționale cu CJAS (vezi aici).
Fără trimiterea de la medicul de familie, pacienții asigurați nu se pot trata gratuit, în spitalele publice, cu excepția celor care se adresează Urgențelor. Biletul de trimitere este, potrivit legii, un instrument financiar în sistemul de asigurări. În baza lui, pacientul asigurat beneficiază de serviciu medical gratuit iar specialistul își recuperează banii cheltuiți în tratament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!