Străzile Timișoarei stau nemăturate din toamna lui 2018. S-a mai trecut pe câteva în cadrul campaniei ”Timișoara curată”, însă dacă este să vorbim de salubrizare stradală ca la carte, aceasta nu a existat. Firma Brantner Servicii Ecologice, o societate austriacă cu sediul central în Cluj-Napoca, care a câștigat licitația primăriei și a semnat în 11 februarie contractul cu municipalitatea, avea 90 de zile la dispoziție să își deschidă punct de lucru în Timișoara și să treacă la treabă. Reprezentanții Brantner promiteau încă din februarie că vor dori să înceapă curățenia înainte de Paști și iată că au reușit să se țină de cuvânt.
Aproximativ 30 de muncitori au intrat miercuri dimineață la ora 6 în zona centrală, cu trei utilaje.
„Se intervine cu aproximativ 30 de oameni și trei echipamente electrice. S-a început cu partea centrală, ca și o ambiție personală de a începe cu o lună și jumătate înainte de termenul de mobilizare. Avem în total 7-8 echipamente electrice, aspiratoare și mături electrice ecologice, avem deja livrate din Elveția măturători mari – patru sunt pe drum, dar mai urmează și procedeele de înmatriculare. Mai avem echipamente normale pentru activitate: măturători, perii, lopeți. Din punct de vedere al dotării, materialul nu este o problemă. Pe partea de resurse umane este încă o perioadă de angajări”, a explicat, pentru tion.ro, Teodor Pasici, directorul Brantner Servicii Ecologice Timișoara.
Planul celor de la Brantner este să pună la punct centrul Timișoarei, după care să se intervină în cartiere. Orașul va fi împărțit în patru zone, se va începe cu două zone și apoi se va continua cu celelalte.
„Până la termenul de mobilizare vrem să fim în plin în tot orașul, trebuie să ne ajute și primăria cu parcarea mașinilor”, ne-a mai spus Pasici.
Curățenie de 18 milioane de euro
Firma Brantner Servicii Ecologice din Cluj-Napoca, o firmă austriacă, va ține lună și bec străzile Timișoarei în următorii patru ani, după ce a câștigat licitația primăriei cu o ofertă de 86,61 milioane de lei cu tot cu TVA, adică 18,2 milioane de euro. Societatea clujeană ar fi venit mai mult decât pregătită la licitația primăriei și nu a scăzut foarte mult oferta față de valoarea estimată a contractului, care era de 86,62 milioane de lei cu TVA. Durata unui contract subsecvent este de 12 luni sau poate fi încheiat ori de câte ori va fi nevoie, în funcție de necesități și fonduri, iar acordul-cadru nu poate fi reînnoit. În fiecare an, Brantner Servicii Ecologice va primi 21,5 milioane de lei cu tot cu TVA.
Conform caietului de sarcini, prestația constă în efectuarea următoarelor operațiuni: măturatul propriu-zis al străzilor, trotuarelor, aleilor, parcărilor publice, stațiile mijloacelor de transport în comun, pasaje, subpasaje, poduri, pasarele, zone pietonale, piste de biciclete de către personalul angajat al operatorului prin folosirea de mături de nuiele sau de plastic, perii, aspiratoare stradale purtate etc.
Brantner Servicii Ecologice trebuie să vină la Timișoara cu cel puțin 15 utilaje Euro 6, minimum patru aspiratoare cu care să adune frunzele, mucurile de țigări, penele și altele din zona centrală și să măture și să spele mecanizat absolut toate străzile din oraș, cele care sunt trecute în nomenclatorul stradal (1.227). Așa cum tion.ro scria deja, firma a comandat aspiratoare electrice Glutton și măturători electrice TSM Italia pentru zona centrală.
Utilajele, urmărite de un om din primărie
Toate utilajele vor avea GPS, pentru ca autoritatea contractantă să poată verifica dacă muncitorii însărcinați cu salubritatea stradală își vor face treaba. Ar trebui ca acest lucru să se întâmple în timp real, reprezentanții PMT urmând să primească un nume de acces și o parolă pentru aplicația firmei. Și Retim avea GPS pe utilaje, dar nu se știe dacă le și urmărea cineva din primărie…
Conform caietului de sarcini, străzile orașului vor fi spălate doar vara, pe timp de zi, începând din 1 aprilie și până în 1 octombrie. În zona Cetate se va lucra în trei schimburi.
Pe lângă măturatul și spălatul străzilor, Brantner se va ocupa și de golirea coșurilor stradale. Și va avea de lucru mult la capitolul acesta, mai ales că multe coșuri lipsesc de pe străzile din Timișoara. În tot orașul există un număr de 2.300 de coșuri stradale, conform raportărilor celor din primărie, iar firma care va lucra în locul Retim va trebui să transmită până la data de 25 a fiecărei luni un program de înlocuire autorității contractante.
video: tion.ro
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/strazile-timisoarei-au-sanse-sa-fie-maturate-inainte-de-paste-noul-contract-pentru-curatenia-stradala-semnat-live-pe-facebook/2194514?fbclid=IwAR24-F18c6VG-FUn8wp2Hcrm3BXecfJ0dGYQUP2MtqI8VkpaLcy3lnLCfUc
http://www.tion.ro/primavara-n-timisoara-dar-nu-si-pe-strazi-brantner-incearca-sa-vina-din-1-aprilie-robu-critica-lipsa-spiritului-civic/2206069
http://www.tion.ro/o-firma-din-cluj-face-curatenie-pe-strazile-din-timisoara-in-urmatorii-4-ani-contractul-de-salubrizare-stradala-de-peste-18-milioane-de-euro/2189037
http://www.tion.ro/nicolae-robu-lanseaza-campania-timisoara-curata-intai-pe-facebook-detalii-in-curand/2202594
http://www.tion.ro/timisoara-curata-zeci-de-oameni-matura-pe-strazi-robu-a-mobilizat-societatile-din-subordinea-primariei/2208326
Trimite articolul
XSunt un locuitor de pe str. Daliei si vreau sa intreb ce se intampla , de aproximativ 2 saptamani nu am vazut pe nimeni sa curete strada. Stau gramezi de frunze ,gunoaie pe strada . Mentionez ca suntem in data de 21 iunie 2020.
Sunt din Timisoara si locuiesc in zona complexului studentesc. Ma bucur ca ati inceput sa spalati strazile , probabil acolo unde locuiesc sefi. Pe strada unde locuiesc ,str.Daliei , nu am vazut picior de angajat de al dumneavoastra de cel putin o luna, este o murdarie de nedescris. Incep sa il regret pe vechiul primar , pe vremea lui era mai curat. Stau si ma intreb , ca un contribuabil la bugetul orasului, pe dumneavoastra pentru ce va plateste primaria.
de ce nu se matura str.barbu iscovescu?