Primăria Timișoara va avea, în 2024, un buget de 2.526.886.930 lei, anunță reprezentanții instituției. Cheltuielile de funcționare sunt estimate la 1.237.786.060 de lei, iar pe partea de dezvoltare sunt prevăzuți 1.289.100.870 de lei. Cel puțin așa prevede varianta inițială a proiectului de hotărâre care ar putea suferi mici modificări după dezbaterea publică și dezbaterea din plenul Consiliului Local Timișoara.
„Am propus un buget echilibrat, care răspunde ambițiilor de dezvoltare ale Timișoarei și nevoilor din cartiere. Împărțim resursele orașului echitabil între buna funcționare a serviciilor publice ale orașului și investiții în viitor. Peste 40% din banii alocați dezvoltării Timișoarei vin din fonduri europene, cu precădere din banii din PNRR pe care i-am atras în ultimii doi ani”, a spus primarul Dominic Fritz.
Proiectul de buget și anexele pot fi consultate integral pe pagina cu proiectele de hotărâre, AICI, sau, în versiunea mai simplificată, pe platforma dedicată bugetului, AICI.
Subvenții de 300 de milioane de lei către STPT și Colterm
Pe de o parte, se observă o creștere a cheltuielilor de funcționare. Pe lângă salarii și cheltuieli curente, aici intră și sumele pentru transport în comun, termoficare, curățenie, spații verzi, iluminat public, ordine publică, asistență socială, locuințe, cultură și sport. Aici, primăria are prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei.
„La secțiunea funcționare am alocat mai mulți bani pentru reparații trotuare, pentru plantare și întreținere spații verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. Sunt, de altfel, principalele capitole unde avem cele mai multe solicitări din partea timișorenilor. Continuăm să subvenționăm atât costul transportului public local, cât și sistemul de termoficare și să menținem costurile suportabile pentru timișoreni”, a mai spus primarul.
Aproape un sfert din suma din această funcționare, 300 de milioane de lei mai exact, se va duce către Colterm și STPT, sub formă de subvenții. Alte peste 50 de milioane de lei sunt prevăzute pentru întreținerea parcurilor, în creștere cu aproape 25% față de anul trecut. A fost majorată cu 17% și suma dedicată salubrizării, până la aproape 64 de milioane de lei. Cu un milion mai mult va primi învățământul, cu reparațiile, plata utilităților, consumabilele, bunurile și serviciile pentru școli și grădinițe aferente. Pentru reparația străzilor și trotuarelor și amenajarea de parcări sunt prevăzuți 70 de milioane de lei, iar pentru iluminat public, în jur de 30 de milioane de lei. Alte 138 de milioane merg la cultură.
Investițiile bugetate
Cei 1,28 miliarde de lei de la secțiunea de dezvoltare sunt prevăzuți pentru „sute de proiecte complexe, dar și proiecte mai mici”. Pe de o parte, sunt bugetate investiții care sunt deja în derulare, primăria amintind de liceele „Waldorf”, „Ungureanu” și „Lenau”, bulevardul Stan Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii și cinematografele Studio și Dacia.
„Bugetul de dezvoltare reconfirmă prioritățile strategice pe care le avem pentru Timișoara. Cea mai mare creștere o avem la investițiile în educație care reprezintă aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Este cea mai mare sumă investită în modernizarea și extinderea școlilor și grădinițelor, din istoria orașului. Sunt bani cu care construim 84 de clase noi, 6 săli de sport la școli, dar și schimbăm mobilierul în toate clasele din Timișoara. Anul acesta finalizăm 13 investiții în educație și începem alte 7”, spune primarul Fritz. „2024 este anul în care finalizăm proiecte majore, cum sunt Cetății, Bogdăneștilor, Vidrighin, Pasarela Gelu, clinicile ORL și Balneo. Dar și începem altele noi, foarte așteptate de timișoreni, cum e stadionul Eroii Timișoarei, regenerare urbană pe 6 hectare în jurul Pieței Traian, modernizări la Spitalul Municipal și la cel de Copii sau noul skatepark”, mai spune Fritz.
Bugetul pentru educație, de peste 235 de milioane de lei, cuprinde și câteva investiții noi în unități precum creșa din zona Bucovina, Școala Gimnazială nr.1 din Fabric, școala gimnazială arondată Liceului „Calderon”, Liceul „Ana Aslan”, Colegiul „Henri Coandă”, Liceul Alimentar și campusul dual. Pentru ultimele, există finanțări din PNRR care prevăd ca termen de finalizare anul 2026.
În domeniul sănătății, dintr-un buget total de peste 46 milioane de lei, aproape 12 milioane de lei sunt pentru dotarea cu echipamente necesare pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor. Pe sport, cea mai importantă investiție ar fi Stadionul „Arena Eroii Timișoarei” de pe Calea Buziașului, a cărui construcție va începe în perioada următoare. Pe anul 2024, pentru ridicarea stadionului cu 10.101 locuri, în bugetul este prevăzută o sumă de aproape 31 de milioane de lei, din totalul de 115 milioane de lei, valoarea contractului cu o durată de 31 de luni pentru proiectare și execuție, semnat în mai 2023 cu constructorul.
Alte investiții mai „complexe” amintite de primărie ar fi construcția unui nou pod în zona Polonă în locul pasajului, pasajul Solventul, care are o alocare de aproape 70 de milioane de lei, sau cele două pasarele: Gelu cu peste 13 milioane de lei și Îndrăgostiților cu 3,5 milioane de lei.
Dezbaterea, programată peste numai patru zile
Cei care doresc să participe la dezbaterea dedicată proiectului de buget trebuie să treacă repede prin anexe, pentru că întâlnirea a fost programată pe luni, 19 februarie, de la ora 17, în Sala de Consiliu a Primăriei.
„Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului aferent 2024, supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 19.02.2024, ora 11:00. Persoanele care doresc să participe la dezbatere vor anunța până cel târziu în data de 19.02.2024, ora 11, intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail menționată mai sus, precizând: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședință prin intermediul platformei online. Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant”, explică reprezentanții primăriei.
Trimite articolul
XFritz ne-a promis la alegeri ca va anula subventiile la Colterm, subventia de 300.000.000 de lei inseamna cca 6000 de lei pentru fiecare abonat. Eu platesc cu centrala proprie maximum 3000 de lei incalzirea pe un an, deci pe langa subventie fiecare abonat mai plateste vreo 2-3000 de lei.
Ma intreb unde este eficienta incalzirii Colterm si pana cand o tot tinem in viata prin subvenții?
-
Vasile, pe tine am impresia ca te deranjeaza compensarea de la buget(adica chiar si de la cel mai sarac contributor care se incalzeste cu vreasc.u.ri si lucreaza pe salariul minim intr-un sat uitat de lume) pretului la gaz. Sa cerem abrogarea legii 206/2023 ca ar fi pacat sa beneficiezi de compensare pana in 2025. Si sa introducem certificate CO2 pentru centralele individuale cum vrea UE. Si sa ingropam Coltermul, apoi sa trecem toti pe centrale individuale, sa vezi atunci diverse boli de la gaze. Si apoi sa asteptam sa interzica UE centralele individuale. Si apoi sa te felicitam mai Vasile, esti genial! Ceea ce mi se parea evident inca de cand am citit ca tu ai votat USR ca ti-a promis(probabil tie personal) Fritz sa anuleze subventiile. Esti un adevarat roman, sa moara capra vecinului! Eu stiam ca a promis altceva:”Vom transforma Colterm într-o companie locală nouă, având ca domeniu principal de activitate producerea de energie electrică în sistem de cogenerare sau trigenerare. Electricitatea va fi produsul principal, iar energia termică cel secundar. Astfel, noua companie va produce și va vinde energie electrică în rețeaua națională, iar către consumatorii locali va furniza energie termică la un cost mai scăzut decât producția acesteia cu centrale individuale de apartament. Mai mult, energia termică livrată va fi produsă cu un nivel de poluare mai scăzut, datorită sistemelor de filtrare și a coșurilor înalte care favorizează dispersia emisiilor în atmosferă.” Si cand colo, ce sa vezi, a incasat niste amenzi de tiata frumusetea.Nu i-o fi raspuns Latcau la telefon la 3 noaptea sa-i zica solutia.
Vasile, desteapta-te Vasile! Sau lasa, n-are rost.