Reprezentanții Primăriei Timișoara au publicat, marți, la închiderea programului, proiectul de buget pe anul 2020. Din acesta reiese că municipalitatea timișoreană va avea în acest an la dispoziție 2.282.386.731 lei de cheltuială. Bugetul este cu aproape 800 de milioane de lei mai mare decât anul trecut pentru că la bugetul propriu se adaugă 663.486.960 de lei – bugetul spitalelor din subordine și 193.613.000 de lei – credit de refinanțare. Astfel, pentru funcționare și dezvoltare, municipalitatea timișoreană și instituțiile din subordine rămân cu 687.484.790 de lei pentru investiții și 737.801.981 lei pentru (plata salariilor, utilităților, bonusuri, etc).
Revenind la investiții, 368 de milioane de lei sunt prevăzuți din veniturile proprii ale Primăriei Timișoara, iar alte 318 milioane din proiectele cu finanțare europeană. Anul trecut, pentru dezvoltare, Primăria Timișoara a alocat 267 de milioane de lei.
Bugetul pe capitole
Exceptând bugetul spitalelor din subordine și creditul de refinanțare, Primăria Timișoara se bazează pe venituri de 1,328 miliarde de lei (incluzând aici și fondurile europene) și va avea cheltuieli de 1,466 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit de aproape 138 de milioane de lei.
I. Serviciile publice vor avea un buget de aproape 140 de milioane de lei, din care autoritățile executive vor primi 121 de milioane de lei, iar pentru împrumuturi sunt puse deoparte 17 milioane de lei.
II. Apărarea și ordinea publică primește 36,7 milioane de lei, din care Poliția Locală va primi aproape 35,7 milioane de lei. Aici merită de menționat că experții municipalității estimează venituri de peste 60 de milioane de lei din amenzi, în 2020, 20 de milioane de lei provenind din „amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate (decât Primăria Timișoara – n.r.)”
III. Capitolul „cheltuieli social-culturale” are un buget de 541 de milioane de lei. Acesta se va împărți între învățământ, care va primi 127 de milioane de lei și sănătate, care, exceptând suma de mai sus, va avea un buget de 73 de milioane de lei.
Tot aici intră și „cultura, recreerea și religie”, care are alocate aproape 218 milioane de lei. Majoritatea banilor merg pe „servicii culturale” – 120 de milioane de lei, împărțiți între instituțiile publice de cultură, care vor primi 72,4 milioane de lei, și casa de cultură – 47,7 milioane de lei.
Un alt subcapitol sunt „serviciile recreative și sportive”, unde sunt alocate 95 de milioane de lei, sportul primește 34 de milioane de lei, iar întreținerea parcurilor și bazelor sportive 61,5 milioane de lei.
Asistența socială are alocate 123 de milioane de lei, din care creșele vor primi 15 milioane de lei, restul mergând pe cheltuielile de personal (58 de milioane de lei) și diverse categorii de asistați social, printre care persoane în vârstă, copii, invalizi, etc.
IV. Capitolul „servicii de dezvoltare publică, locuință, mediu și ape” are alocați 195,7 milioane de lei. Majoritatea banilor merg pe dezvoltarea sistemului de locuințe – aproape 75 de milioane de lei, 12,3 milioane pentru alimentarea cu apă, 17 milioane pentru iluminat public și 44 de milioane pentru alte servicii.
Protecția mediului dispune de 46,5 milioane de lei, din care salubritatea va costa 35,7 milioane de lei, iar tratarea deșeurilor aproape 9,6 milioane de lei.
V. Capitolul „acțiuni economice” are alocați 552,3 milioane de lei, împărțiți între cheltuielile și subvențiile acordate Colterm, care însumează 148 de milioane de lei și Transporturi – 404 milioane de lei. Acestea sunt, la rândul lor, împărțite pe alte trei domenii. Astfel, transportul în comun primește 237,6 milioane de lei, pentru străzi se alocă 140 de milioane de lei, iar pentru drumuri și poduri – 26 de milioane de lei.
Investiții și proiecte în 2020
Și, astfel, am ajuns la cel mai important capitol, cel de dezvoltare. Conform bugetului publicat pe site-ul Primăriei Timișoara, investițiile în acest an însumează 687.484.790 de lei, din care 318,6 milioane de lei vor proveni din fonduri europene, iar 368,8 milioane vin de la bugetul local.
Investiții din fonduri europene
Iată care sunt cele mai importante investiții. În domeniul învățământului, din bani europeni, cele mai importante proiecte vizează continuarea lucrărilor la Grădinița PP 33 (2,2 milioane de lei), iar proiectul transfrontalier câștigat de Liceul „Bartok Bela” va beneficia de o finanțare de 2,5 milioane de lei. Iar 1,7 milioane de lei se vor duce pe reabilitarea Liceului „Emanuil Ungureanu”.
În sănătate, aproape 7 milioane de lei vor merge pentru dotarea UPU a Spitalului „Louis Țurcanu”. De alte 4 milioane de lei se vor construi două creșe, una pe strada Cocea și alta pe str. I.I. de la Brad.
Construcția centrului multifuncțional din Ronaț va primi 1,7 milioane de lei.
De asemenea, aproape 70 de milioane de lei din fonduri europene vor merge pentru reabilitarea termică a zeci de blocuri din oraș.
Retehnologizarea Colterm și reducerea poluării generate de această instituție are alocați în buget 73,3 milioane de lei.
La transporturi, achiziția noilor tramvaie are alocate 11,6 milioane de lei, iar achiziția de autobuze electrice – 79,3 milioane de lei. Alte 40 de milioane de lei din fonduri europene vor merge în reabilitarea Căii Bogdăneștilor, inclusiv schimbarea liniilor de tramvai.
Investiții din bugetul local și de stat
Haideți să vedem pe ce se duc și banii din bugetul local și de stat, unde primăria mizează pe un total de aproape 369 de milioane de lei, din care 10 milioane provin de la bugetul de stat, iar restul de la bugetul local. Lista celor mai importante investiții.
Continuarea reabilitării clădirii de pe V. Alecsandri costă aproape 5,89 milioane de lei, în 2020. Pentru reabilitarea fațadei clădirii Primăriei Timișoara sunt puse deoparte 3,84 de milioane de lei. Camera 30 din clădirea Primăriei Timișoara are alocați aproape 1,5 milioane de lei.
Poliția Locală mai primește 1,7 milioane de lei pentru extinderea monitorizării video a malurilor canalului Bega și zonele limitrofe.
Învățământ
Grădinițele, școlile și liceele din oraș au alocate, din bugetul local, 65 de milioane de lei pentru investiții, în 2020.De exemplu, pentru extinderea școlii nr.16 sunt alocate 3,2 milioane de lei, banii urmând să vină prin PNDL, iar mansarda Școlii Generale nr. 25 are alocați 2,4 milioane de lei, tot prin PNDL.
Primăria va achiziționa, în 2020, și 20 de containere pentru săli de clasă, pentru acestea fiind puse deoparte 2,1 milioane de lei.
5 milioane de lei costă reabilitarea internatului de la Liceul Henri Coandă, iar reabilitarea Colegiului I.C. Brătianu are alocate 5,4 milioane de lei.
Cei mai mulți bani, însă, se duc pe construcția noului corp al Liceului Lenau, din spatele Facultății de Artă – 20 de milioane de lei.
Reabilitarea unui corp de clădire de pe bulevardul Regele Carol I, care va găzdui Liceul de Arte Plastice are puși deoparte 3 milioane de lei.
Achiziția de imobile în care funcționează Colegiul Național Bănățean are alocate 10,3 milioane de lei, în 2020.
Alte 3,5 milioane de lei se duc pe studii și proiecte pentru diverse alte investiții la unitățile de învățământ din oraș.
Sănătate
Spitalele au alocate 44 de milioane de lei, în 2020, pentru investiții. De exemplu, realizarea unei stații de epurare la Victor Babeș costă 2,5 milioane de lei. Tot Victor Babeș primește alte 4 milioane de lei pentru extindere.
Alte 15 milioane de lei vor merge pe șantierul Corpului B al Spitalului de Copii.
Pentru dotările spitalelor din subordinea Primăriei Timișoara au fost alocate 18,5 milioane de lei, împărțite între Spitalul de Copii, Spitalul Municipal și Victor Babeș.
2,6 milioane de lei merg pentru diverse studii.
Cultură, recreere și religie
Acest capitol primește 61 de milioane de lei, în bugetul pentru 2020. 5,3 milioane de lei sunt alocate pentru continuarea lucrărilor la Opera. Alte 6 milioane de lei sunt alocate pentru realizarea centrului multifuncțional din fosta Clinica de Dermatologie. Reabilitarea cinematografelor Victoria, Timiș, Fratelia, Studio și Dacia costă 17 milioane de lei. Cel mai scump este Studio, unde au fost alocate 6 milioane de lei.
Alte 4,7 milioane de lei merg pe diverse studii, majoritatea banilor fiind alocați concursului de proiecte pentru realizarea Multiplexcity – 3 milioane de lei. Centrul care ar trebui să fie punctul de atracție în 2021, când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană nu are alocați bani pentru construcție.
Restaurarea bustului lui Emanuil Ungureanu, furat de hoți și tăiat în bucăți în urmă cu mai mulți ani va costa 500.000 de lei.
Primăria Timișoara nu a uitat nici de amplasarea catargului în Piața Libertății, acest proiect având alocați 147.000 de lei. Alți 64.000 de lei se vor duce pe reabilitarea scenei din Parcul Rozelor, afectată de furtuna din 2017.
Sport
Capitolul sport are alocați 7,8 milioane de lei pentru investiții, din care 3 milioane pentru continuarea nesfârșitelor lucrări la sala polivalentă de 2500 de locuri de pe Podeanu. Alte 2 milioane de lei sunt alocate pentru construcția bazinelor din Lipovei, Calea Șagului și Calea Buziașului.
Alte 2,8 milioane de lei sunt alocate pentru diverse studii și proiecte.
Parcuri
Pentru întreținerea parcurilor din Timișoara sunt alocate 14 milioane de lei.
Continuarea lucrărilor de modernizare a Parcului Civic costă 6 milioane de lei.
Se va achiziționa și un tomograf pentru evaluarea stării sănătății arborilor, cu aproape 200.000 de lei.
Pentru studii și proiecte de reabilitare a altor parcuri sunt alocați 8,5 milioane de lei.
Imobile
Reabilitarea clădirii Liceului Lenau are alocate 2,1 milioane de lei, în 2020. Se continuă și programul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice, care are alocate 2 milioane de lei în acest an, deși, până acum, acesta nu a funcționat.
Alimentări cu apă
Tot în 2020 vor fi continuate lucrările de reabilitare la Fântâna cu Pești, unde s-au alocat 750.000 de lei, precum și la fântâna din Dacia – 700.000 de lei.
Se vor mai face fântâni arteziene și în Piața Bălcescu – 980.000 de lei, Galeria I – 520.000 de lei, Calea Lipovei – 290.000 de lei, Selgros – 990.000 de lei, Iuliu Maniu – 500.000 de lei, Praktiker – 750.000 de lei.
Primarul Nicolae Robu nu a uitat de visul său de a realiza o fântână muzicală, aceast proiect având alocați, în 2020, 100.000 de lei. Se estimează că va costa peste 18 milioane de lei.
Iluminat public
Peste 2 milioane de lei sunt alocate pentru iluminatul public în oraș, din care 1,7 milioane pentru lucrări și restul pentru studii și proiecte. Anul acesta, de exemplu, ar trebui să înceapă lucrările de iluminat în Parcul Botanic.
Colterm
Primăria Timișoara pune bani deoparte și pentru majorarea de capital la Colterm, aproape 24 de milioane de lei fiind alocate în acest sens.
Transporturi
Cei mai mulți bani, evident, merg în acest domeniu – 127,6 milioane de lei.
Rețeaua de alimentare pentru autobuzele electrice costă 2 milioane de lei, amenajarea rețelei de piste de biciclete 100.000 de lei, „Tunelul Luminii” – 1 milion de lei, reabilitarea liniilor de tramvai de pe Cetății – 1,8 milioane de lei, realizarea liniei de tramvai Solventul – Gara de Nord are alocate 2,2 milioane de lei, reabilitarea liniilor de tramvai de pe Stan Vidrighin – 2,3 milioane de lei și amenajarea unei parcări supraetajate – 5 milioane de lei. Toate sunt lucrări care vor continua și anii viitori.
Alte 8 milioane de lei sunt alocate pentru plata lucrărilor la cele două poduri din zona Iosefin, Ștefan cel Mare și Eroilor, finanțate prin PNDL.
Alte 17 milioane de lei se alocă pentru începerea lucrărilor la alte poduri din oraș. Podul de la strada Jiul primește 2,6 milioane de lei, reabilitarea podului Mihai Viteazu – 100.000 de lei, 500.000 de lei pentru Podul Iuliu Maniu, 100.000 de lei pentru Pasarela Îndrăgostiților de la Parcul de Copii, 2 milioane de lei pentru Pasarela Gelu. Cei mai mulți bani îi va primi Pasajul Solventul – 12,1 milioane de lei.
La drumuri, 12 milioane de lei sunt alocate pentru extinderea străzii Lidia, 5 milioane pentru modernizarea străzii Gr. Alexandrescu, 4 milioane de lei pentru străzile noi din zona Popa Șapcă, Calea Aradului și Oituz, 4 milioane pentru modernizarea străzilor din piatră cubică.
Închiderea Inelului II de circulație, între dtrada Demetriade, Splaiul Nistrului și Pestalozzi costă 7 milioane de lei, în 2020.
Iar alte studii și proiecte au alocate 4,7 milioane de lei.
Proiectul de buget va intra în curând în dezbatere publică, înainte de a fi prezentat consilierilor locali.
Trimite articolul
XCoincidență sau nu fix în an electoral cresc Pe timișoreni nu ii mai păcălești de data asta. Te-am suportat destul !
-
Bravo taica ca bine zici.
Nici de glume nu is bune astea :)) 3 bazine? chiar ne credeti retardati? Hai cu alegerile alea odata
Și nesimtitul din fruntea primăriei continuă să cheltuie banii publici aiurea. Fântână muzicală și din nou COLTERM- o companie falimentară care înghite bani fără număr. Oare mai rezistam până la alegeri?
Nu are bani de asa ceva
Bugetul 2020 e deja consumat
Totul e umflat
Robu doar vine gogosi nu o sa aiba STPT buget de 200 milioane .. poate de nici 85 de nici salarii nu o sa plateasca
Vai si amar de tot orasul
-
E bine ca stii tu exact ce se intampla cu bugetul orasului. Nu stiu ce ne-am face fara un om ca tine care sa ne ofere informatii concrete din ” interior ” .
ne-a bagat 100 lei in plus gunoiu de robu ca sa aibe de unde sa fure , sa se asigure pe viata , ca asta e ultimul lui mandat , nu il mai voteaza nimeni
Bravo PNLTION !!! Curata campanie electorală !!! De 5 ani știm că vom fi Capitală Culturală in 2021 , dar nu am făcut nimic !!!Acum , avem buget record ….Bahhh , ați înnebunit ???.Nu ii mai faceți reclama Pletei Vopsite !!!
Nicolae Robu este ca si Gabriela Firea face buget cu banii care nu-i are…
-
Iar tu deschizi gura ca sa te bagi in seama si fara sa ai vreo idee ce anume presupune întocmirea unui buget. Analiza, diagnoza si prognoza. Mai pe scurt, pentru tine, in urma unei scurte analize a comentariului tau se pot concluziona următoarele aspecte: diagnoza spune ca ai unele lacune in cv ul profesional, iar prognoza (prognosticul) in acest caz este destul de rezervat.
Esti irecuperabil.
In cazul tau-
@asfrs
Unde este partea de venituri a acestui “buget” si care sant cheltuielile pentru plata datoriilor primariei…In rest este o lista cu minciuni si promisiuni electorale. Nu putem vorbi despre “Analiza, diagnoza si prognoza” pentru ca asa ceva administratia Robu nu a facut niciodata…
Sigur ca “realizarile” din ultimi 8 ani arata clar realitatea. Timisoara a devenit un oras murdar si poluat fara o infrastructura.
-
Păi și de-o conexiune omenească la sistemul autostradal European, niciun șfanț?
Nicolae Robu face treaba buna!
Timisoara e din nou a doua capitala a tarii.
-
nu mai fuma prostii
Ce sa faca cu banii? asa mandrii sunt timisenii dar n-au fost in stare sa-si faca trotuare, strazi, polivalenta, stadion. Nici macar gunoiul de pe strada nu si-l strang. Iar le-au luat-o oltenii in fata.
-
Oltenii, ardelenii …. uitati-va la Oradea ca si exemplu!
-
Suntem în fața lor și ca fonduri europene și că buget, să nu mai vorbim de bunăstare economică și perspective. Pe termen lung, București, Timișoara și Cluj vor fi viitorul României. Oradea? Ca și acum, rang II. Ambiții uriașe, influență neglijabilă.
-
De admirat numarul mare de “experti” care se flatulenteaza pe site.
O minciuna infecta marca Robu si echipa lui. Au luat maxim 20 mil de lei pe fonduri in 3 ani, si au promis vreo 400, in schimb au facut investitii extrem de costisitoare din banii fraierilor, sau mai bine zis din banii spitalelor, banii pentru curatenie, banii pentru iluminat, banii pentru transport. Nu mai vorbim de teapa Colterm , eterna gaura neagra.
Acum vin iar si povestesc cum o sa ia , intr-un an, 420 milioane.
Cine ii mai crede, fara suparare, e prost de bubuie.
Colterm: 148.000.000 cheltuieli si subventii + 24.000.000 majorare de capital social + 73.000.000 retehnologizare = 245.000.000 lei, adica 11% din bugetul anual al orasului, sau aprox. 1500 lei / platitor de impozite.
Mai multi bani de fura… aaaa bagat in necesitatiile orasului
Si bani aruncați pentru a Plato angajati primariei…..
Se minte si se spala bani care nu exista
Timisoara e datoare cu 50 milioane de euro
Cat mai poate mintii Robu ??