Lista de revendicări a sindicaliştilor de la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” e lungă şi conţine, pe lângă clarificarea terminologiilor folosite în cadrul legislativ (Legea 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi OUG 1 din 2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora) şi adoptarea lor în toate actele normative referitoare la salarizare, şi respectarea dialogului social, precum şi plata orelor suplimentare efectuate şi care nu se pot recupera cu timp liber corespunzător şi a orelor lucrate în timpul sărbătorilor legale.
De asemenea, sindicaliştii solicită anularea articolelor incluse în OUG 114 din 2009 privind unele măsuri financiar-bugetare referitoare la reducerea numărului de personal şi blocarea /eliminarea accesului la tichetele de masă, tichetele cadou şi tichetele de vacanţă. Mai mult, ei cer şi reacordarea unor sporuri şi instituirea unui mecanism de plăţi compensatorii în caz de disponibilizări colective.
„La protestul de miercuri vor participa în principal sindicaliştii din sistemul bugetar, dar vor veni şi ceilalţi pentru a-şi arăta sprijinul. Dacă nu se rezolvă nimic, mai avem programat un marş de protest prin oraş la jumătatea lunii aprilie, precum şi un miting la Bucureşti, în luna mai”, ne-a spus Ştefan Gogoşanu, preşedintele CNS „Cartel Alfa” Timiş. Acţiunea de pichetare va avea loc miercuri, 10 martie, între orele 11-13.
Prefectul nu dorea protest de faţă cu oficialii ONU
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, este nemulţumit de faptul că protestul sindicaliştilor va avea loc miercuri, când la Timişoara este programată o vizită importantă. Ca recunoaştere a faptului că Timişoara a acceptat să construiască un Centru de Tranzit pentru Refugiaţi, Grupul de lucru pentru relocare al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi se va întâlni pentru prima dată în istorie în afara Genevei, în oraşul de pe Bega.
Băcală i-a trimis o adresă primarului Gheorghe Ciuhandu prin care i-a cerut să autorizeze „organizarea de activităţi în spaţiul public, în zona cuprinsă între Hotel Continental şi Podul Decebal, în afara perioadei 10-11 martie 2010, perioadă în care vor avea loc acţiuni în cadrul reuniunii Grupului de Lucru al Ţărilor de Relocare (GLTR), eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi Suedia, în calitate de ţară care asigură preşedinţia GLTR”.
Primăria: „Trăim într-o democraţie autentică”
Reprezentanţii municipalităţii spun însă că nu puteau să le îngrădească sindicaliştilor dreptul de a protesta, iar Comisia locală de ordine publică este cea care a autorizat acţiunea. „A fost o decizie a Comisiei de ordine publică, din care fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii – Primăria, Poliţia Rutieră, Poliţia Municipiului, Inspectoratul de Jandarmi şi altele. Nu există niciun fel de bază legală pentru a le interzice sindicaliştilor să picheteze prefectura. În ceea ce priveşte solicitarea Instituţiei Prefectului, cred că acest miting al celor de la „Cartel Alfa” este o dovadă că trăim într-o democraţie autentică, unde dreptul sindicatelor de a protesta este respectat şi de primărie, şi de prefectură”, ne-a declarat Violeta Mihalache, şefa Direcţiei de Comunicare de la Primăria Timisoara.
Sindicaliştii nu vor renunţa la protest în condiţiile în care au autorizaţie pentru acţiunea de miercuri. „Respect punctul de vedere al prefectului, dar el a făcut acţiunea publică prea târziu, când deja nu am mai putut schimba nimic. Noi avem autorizare legală, de la primărie. La nivel local ştim că există un război rece între primărie şi prefectură, dar dacă primăria a ştiut de acţiunea prefectului nu ar trebui să îşi scoată castanele pe spatele nostru”, a conchis liderul CNS „Cartel Alfa” din Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!