Sindicaliștii bugetari au anunțat încă de anul trecut că, din luna decembrie a acestui an, bonurile de masă sunt înlocuite de indemnizația de hrană, conform Legii 153/2017.
„Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază a Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale, care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată la art. 18 din Legea 152/2017.
Angajații Primăriei Timișoara ar trebui să primească cu 300 de lei în plus din luna decembrie, conform primarului, iar Executivul PMT nu știe de unde să scoată banii.
„Cred că săptămâna trecută s-a aprobat ca toți bugetarii să beneficieze de o indemnizație de hrană de 300 de lei pe lună, de la 1 decembrie. Noi nu avem buget pentru așa ceva, de unde să luăm acum bani? (…) Nu avem de unde să mai luăm acum bani pentru a asigura un fond de plată imediat a acelor drepturi. Pe de altă parte, ele sunt drepturi, sunt instituite prin lege, vor trebui plătite. Vom sta de vorbă cu juriștii și cu economiștii, presupun că le vom plăti în ianuarie din banii de atunci. Acum nu avem de unde efectiv”, a explicat primarul Nicolae Robu în timpul unei dezbateri publice care a avut loc luni la sediul instituției de pe C.D. Loga.
Robu: Am aflat de la cineva din afara primăriei despre norma de hrană
Edilul-șef susține că nu are de unde să scoată banii peste noapte și crede că abia în ianuarie va putea face o rectificare bugetară pentru asigurarea normei de hrană. El a recunoscut că subalternii din primărie nu l-au informat despre această indemnizație.
„Nu am fost informat că este obligatoriu să se plătească norma de hrană începând cu 1 decembrie 2018. Nu m-au informat ei nici până astăzi (n.r. angajații din primărie), ci informația am primit-o de la o persoană pe care nu o cunosc, care m-a sunat de pe un număr necunoscut și care nu avea legătură cu primăria. Nu am făcut suma totală, este circa 300 de lei de persoană, pe luna decembrie se pune problema. Urmează să analizăm, să vedem dacă se impune o rectificare de buget specială pentru asta pe decembrie, oricum plata se va face în ianuarie sau să vedem dacă se poate face plata în ianuarie fără a mai rectifica bugetul pe decembrie. E interpretabil, vreau să se pronunțe specialiștii”, ne-a explicat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei spune că nu știe câți angajați are în subordine și pentru câți ar trebui să asigure PMT din 1 decembrie 2018 norma de hrană. El dă însă asigurări că până în ianuarie se vor găsi bani pentru această indemnizație.
„Nu se pune problema să o plătim în decembrie, cu certitudine o vom plăti în ianuarie, odată cu celelalte drepturi de natură salarială pe luna decembrie, că așa se fac plățile. Urmează să ne lămurim”, a completat primarul.
Sindicatul primăriei: Salariile în PMT nu sunt în top
Sindicaliștii municipalității timișorene susțin că bugetarii din municipalitatea timișoreană au salarii mici față de alte instituții similare din țară. Tiberiu Negrei, lider de sindicat, spune că spre deosebire de bugetarii din Cluj, Iași, Craiova, Oradea, la Timișoara n-au crescut salariile.
„Salariile la PMT în comparație cu alte autorități locale, cum sunt cele de la Cluj, Iași, Craiova, Oradea, n-au crescut. La noi, spre deosebire de alte autorități, în decembrie, cu transferul contribuțiilor. Am vrut să precizăm, să nu avem altă impresie: în prezent, salariile celor din PMT și de la direcțiile aparținătoare nu sunt în top”, a explicat Tiberiu Negrei.
Culmea, salariile celor din primărie au crescut în vara anului trecut și din nou în toamnă, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Mai exact, în decembrie 2017, consilierii locali au stabilit salarizarea unor funcționari publici, a personalului de specialitate al Primăriei Timișoara, dar și a unor angajați din mai multe instituții ale PMT. Astfel, șefii de birouri, servicii, direcții, secretarul și administratorul public s-au ales cu salarii brute între 9.000 și 13.600 de lei, consilierii juridici cu salarii între 5.000 și 7.300 de lei, iar referenții cu lefuri brute cuprinse între 3.800 și 5.000 de lei. Salariul de bază al unui șofer este între 3.600 și 4.000 de lei. Tot anul trecut au crescut și salariile la Poliția Locală, al cărui director executiv, care ocupă funcția cu titlu interimar, ia lunar peste 10.000 de lei.
Primarul spune și el că nu s-au mărit salariile în primărie, ci doar s-a ajuns la respectarea unei grile de salarizare.
„Sunt trei niveluri de încadrare: unii sunt pe nivelul de mijloc, alții sunt pe nivelul superior. Noi nu am făcut decât ceea ce a fost obligatoriu, noi nu am făcut nimic din proprie inițiativă. Noi nu am avut nicio inițiativă de majorare de salariu, asta garantez”, a explicat Nicolae Robu.
Pe de altă parte, el spune că salariile nu sunt deloc mici în primărie și spune că unii le merită și alții nu.
„Salariile nu sunt mici, sunt stabilite pe baza noii legi a salarizării. Dacă facem o comparație, vom vedea că salariile din Primăria Timișoara sunt mai mici decât în alte instituții similare. Nu trebuie să mergem departe, haideți să comparăm cu salariile de la consiliul județean. Vreo 15 angajați cu funcții de conducere în primărie au plecat la Consiliul Județean Timiș. Deci, salariile trebuie stabilite așa cum se întâmplă și pe piața privată astfel încât să îți poți ține angajații”, a conchis Nicolae Robu.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2154776″]
[related-post post_id=”1873424″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!