Consilierii locali din Timișoara au aprobat vineri, 22 martie, cu un „vot în alb” bugetele pe anul 2024 ale societăților Piețe SA și Horticultura SA. Proiectele de hotărâre au intrat doar pe ordinea de zi suplimentară. Cosmin Tabără, viceprimar, PNL, și Radu Țoancă, PSD, au cerut retragerea acestora de pe ordinea de zi, pe motiv că nu a fost acordat destul timp pentru consultarea documentelor.
Până la urmă, bugetul societății Pieței SA a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” – deci la limită –, iar cel al Horticultura SA, cu 16.
„Vot în alb”
Faptul că cele două proiecte au fost incluse doar pe ordinea suplimentară a creat discuții. Prima dată a fost dezbătut cel al Piețe SA. Cosmin Tabără, critic în mai multe ocazii la adresa conducerii societății, în mod special a directorului Mirel Pop, a fost primul care a luat cuvântul.
„În ceea ce privește acest buget, eu nu am să pot să îl votez pentru că am rețineri mari în ceea ce privește conducerea acestei societăți și a consiliului de administrație, ținând cont că știu destul de mult din activitatea lor. Nu am reușit să îl studiez în amănunt. Cred că introducerea lui pe lista suplimentară este o greșeală. Ținând cont că este o societate în subordinea noastră, este o societate care ar trebui să facă mai mult decât face și asupra căreia planează mai multe suspiciuni. Cred că acest buget trebuie analizat mult mai bine”, a spus viceprimarul liberal Cosmin Tabără.
Acestuia i-a răspuns celălalt viceprimar, useristul Ruben Lațcău, care s-a axat mai mult pe fondul proiectului de hotărâre, nu pe forma în care acesta a fost introdus.
„În mod ciudat, sunt de acord cu ce spune domnul viceprimar Tabără. Aceste societăți, ambele, trebuie să facă mai mult decât fac. Ceea ce spune domnul viceprimar este adevărat. Tocmai asta trebuie să votăm astăzi aici. Este un buget care să le permită să facă mai mult decât fac. Dacă ne dorim ca aceste societăți să investească în piețe, dacă ne dorim să reabiliteze ce mai e de reabilitat, să îmbunătățească condițiile în care piețele funcționează (…) sau infrastructura pentru spații verzi (…), atunci, în mod evident, avem nevoie să susținem acest lucru aprobându-le bugetele. (…)
Să nu transformăm această dorință a noastră care este legitimă – exact cum a spus și domnul viceprimar Tabără, ca ele să facă mai mult – într-o pârghie prin care noi refuzăm să dăm posibilitatea să facă mai mult, ci să transformăm într-o pârghie prin care noi aprobăm acest buget și monitorizăm îndeaproape modul în care el este implementat. În aceste bugete sunt niște obiective foarte clare, foarte trasabile, pe care noi, în următoarele luni, putem să le verificăm consecvent dacă au fost duse la îndeplinire. Ăsta e modul prin care ne dăm seama dacă conducerile acestor societăți își fac treaba”, a răspuns Lațcău.
Tabără a spus că e de acord „în principiu” cu argumentele omologului său, dar a insistat, totuși, că nu a apucat să citească în întregime proiectul. În aceeași idee, a avut o intervenție și consilierul local PSD Radu Țoancă.
„Noi am primit ultimele două puncte de pe ordinea de zi suplimentară în urmă cu o oră și jumătate. Este clar că sunt subiecte importante pentru cele două societăți care se află în subordinea municipalității. Nu am avut timp în comisia economică din care fac parte să le discut. Îl rog pe domnul primar, dacă există riscul să cadă aceste două proiecte la vot din cauza faptului că mai mulți consilieri nu au apucat să le aprofundeze, să le retragă și să le repună pe ordinea de zi de la ședința ordinară de săptămâna viitoare. Vom vota aceste puncte; plecăm de la premisa de bună credință a celor două societăți și a celor care au întocmit aceste bugete, dar este un vot în alb pentru că fizic și tehnic nu am avut timp să aprofundăm cele două subiecte”, a intervenit Țoancă.
Până la urmă, viceprimarul Ruben Lațcău a recunoscut că „ideal” ar fi fost să fie predate din timp proiectele de hotărâre. Totuși, acesta a mai insistat că bugetele „nu sunt scrise în piatră” și pot fi actualizate ulterior. Momentan, ar fi nevoie de aprobarea cât mai rapidă a acestora pentru că, odată cu venirea primăverii, crește și activitatea celor două societăți. Până la urmă, cele două proiecte au fost aprobate.
Sunt estimate venituri și cheltuieli mai mari, atât la Piețe, cât și la Horticultura
Potrivit documentațiilor care au însoțit proiectele de hotărârea, la Piețe SA s-au realizat venituri de 12,4 milioane de lei și au fost cheltuieli de 10,9 milioane de lei. Pentru anul 2024, s-a aprobat o estimare de 14,5 milioane de lei la venituri și una de 13,6 milioane de lei la cheltuieli.
Dincolo, la Horticultura SA, în 2023 au fost realizate venituri de 17,47 milioane de lei și cheltuieli de 17,45 milioane de lei. Pentru 2024, s-au propus estimări de 20,4 de milioane de lei la venituri și de 20,3 milioane de lei la cheltuieli.
Cele două bugete pot fi consultate în integralitate în anexele proiectelor de hotărâre de AICI (Piețe SA) și de AICI (Horticultura SA).
Trimite articolul
Xda o punga de seminte de iarba pentru rondourile din Mehala, Torontal, Aradului, nu gasiti?
nu mai zic de flori si alte cele, bah macar iarba don primar, ca is buruieni de 20 cm deja
-
Buget pentru semințe este, problema este alta 🙂 în giratoriul din Mehala nu pot ajunge mașinile horticultura din cauza denivelărilor și gropilor care zac în asfalt de câteva luni (aproape la fel de vechi ca gunoaiele de pe străduțele laterale), iar în giratoriul din Torontalului le e riscant să intre pentru că nu există indicatoare de preselectare a benzilor, iar marcajele sunt aproape șterse complet. Nu că n-ar fi fost periculos chiar și cu marcaje, dar acum chiar că toți fac ce vor. În special toți nesimțiții care n-au chef să stea la coadă 10-20 de secunde, și merg înainte de pe benzile (întâi) care sunt exclusiv pentru dreapta, ignorând săgețile și trecând peste linia continuă care abia se mai vede… 😐