Bugetul local al județului Timiș a fost aprobat. Aproape 655 de milioane de lei este bugetul județului Timiș pe anul 2021, aprobat luni de consilierii județeni. În aceeași ședință s-a aprobat și regulamentul pentru bugetul participativ, introdus pentru prima dată de Consiliul Județean Timiș, care permite timișenilor să vină cu propuneri de proiecte, finanțate din bugetul local.
„Față de bugetul de anul trecut, cheltuielile de funcționare au scăzut cu 9%, iar partea de investiții a crescut cu 10% față de bugetul inițial al anului 2020. Dacă ne uităm doar la execuție, vom vedea că pe partea de cheltuieli de dezvoltare avem mai mult decât o dublare a ceea ce s-a făcut anul trecut, o creștere a bugetului pe anul acesta cu 115% față de ce s-a executat anul trecut pe partea de dezvoltare. Bugetul CJ Timiș este unul orientat spre investiții și spre stoparea risipei banului public”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
În bugetul pe anul 2021, 50 milioane de lei merg pentru educație, peste 138 milioane de lei pentru infrastructură și drumurile județene, 44 milioane de lei pentru cultură, 160 milioane de lei pentru asistența socială și 24 de milioane de lei pentru sănătate, potrivit președintelui CJ Timiș.
Cele mai importante investiții ale CJ Timiș în 2021
- Reabilitarea Conacului Mocioni – 1,5 milioane de lei
- Extinderea a trei drumuri județene la patru benzi: Centura Timișoara – A1, Timișoara – Moșnița Nouă, Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata – A1
- Reabilitarea infrastructurii de navigare pe Bega, navigabil până în Serbia – 545.000 de lei
- Reabilitarea liceului special Iris
- Maternitatea de la Spitalul Județean Timișoara
- Case de tip familial la Găvojdia, Lugoj și Periam
- Centru de Reabilitare pentru Copii „Speranța” – 9,5 milioane de lei
- modernizare Biblioteca Județeană – 2,1 milioane de lei
- Bazinul de înot de la Jimbolia – 9,5 milioane de lei
- Centru de legume și fructe de la Tomnatic
- Aeroportul Cioca – 4 milioane de lei
Consilierii PSD au fost contra
Din partea grupului de consilieri județeni PSD au venit mai multe amendamente pentru buget, prin care să fie transferați bani de la anumite proiecte spre altele, dar și reproșuri. Amendamentele din partea PSD nu au trecut, iar președintele CJ Timiș a explicat că banii nu pot fi mutați dintr-o parte în alta pentru investiții.
Fostul președinte al CJ Timiș, Călin Dobra, l-a întrebat pe actualul președinte de ce nu i-a chemat la consultări când s-a realizat bugetul pe 2021.
„După cum vedeți, contribuția dumneavoastră nu este constructivă, dimpotrivă. Pe viitor vă promit că vă voi invita înainte de fiecare ședință de CJ să discutăm toate proiectele de pe ordinea de zi, nu sporadic, așa cum ați făcut-o dumneavoastră în mandatul trecut”, a replicat Alin Nica.
„Eu cred că un dialog constructiv, chiar dacă nu este pe aceeași linie de gândire ca a dumneavoastră, este constructiv, ar trebui să respectați punctul de vedere și dreptul nostru de a avea amendamente. Ținând cont că nu susțineți ideea unui spital modular, că cheltuielile de funcționare DGASPC, pentru prima dată în ultimii ani, este acoperit pentru 9 luni de zile, că nu susțineți proiectele importante pentru infrastructură rutieră, că nu ați alocat cotizație suficientă pentru asociațile de dezvoltare intercomunitare pentru gaz, iar grupul PSD nu contează pentru dumneavoastră ca păreri constructive pentru elaborarea bugetului județean, vă anunț că grupul PSD se abține de la vot pentru bugetul CJ Timiș”, a conchis Călin Dobra, fostul președinte CJ Timiș.
Dobra: Bugetul, „făcut de oameni care nu au simțul penibilului”
Liderul consilierilor județeni PSD acuză că proiectul de buget a fost făcut „de oameni care nu au simțul răspunderii și nici al penibilului”.
„Ăsta este, în câteva cuvinte, bugetul pentru 2021 propus și aprobat de conducerea Consiliului Județean Timiș. Grupul PSD din CJ Timiș s-a abținut astăzi de la votul bugetului pentru acest an din mai multe cauze. Actuala administrație este prima care pur și simplu persiflează votul timișenilor, cei care au acordat încrederea consilierilor județeni PSD la scrutinul din 2020. Grupul PSD nu a fost invitat la nicio discuție pe buget, singurii care au decis cum se alocă banii au fost PNL, USR-PLUS și ProRomânia”, a scris Călin Dobra pe Facebook.
Într-un comunicat de presă, grupul consilierilor județeni social democrați spune că principalele motive pentru care aleșii au refuzat să voteze bugetul sunt următoarele:
- „angajații din DGASPC Timiș au salariile asigurate pentru maxim 10 luni din 2021;
- 4 benzi Sânandrei nu este cuprins pe lista de investiții;
- sensul giratoriu de la Birda, unde este deja semnat contractul pentru proiectare și execuție, nu este pe lista de investiții, în schimb, un sens giratoriu nou pentru Dudeștii Noi este pe lista de investiții;
- asociațiile de gaz beneficiază de câte o cotizație de 10 mii lei în acest an deși au în derulare studii de fezabilitate de milioane de lei și ne lăudăm că racordăm tot județul la gaz;
- școlile speciale au redus solicitările de finanțare la cererea conducerii CJ Timiș și în felul acesta nu-și asumă răspunderea unei tăieri de buget pentru educație; modernizarea drumului județean Timișoara – Utvin rămâne în așteptare, deși e finalizat studiul de fezabilitate”.
Proiectul de buget al Timișului pe 2021 este postat pe site-ul instituției.
Articole pe aceeași temă:
Propunere de buget, în Timiș, pe 2021: bani pentru drumuri, train-tram și extindere secție ATI
Un milion de lei de la CJ Timiș pentru proiecte propuse de oameni, prin Bugetul participativ
Trimite articolul
XDomnul DOBRA se pare ca are memorie scurta.Se lauda ca drumului județean Timișoara – Utvin rămâne în așteptare, deși e finalizat studiul de fezabilitate”. este gata si cand stratul asfaltic a luato la vale a motivat ca lucrarea este in garantie.Acuma cum este????
-
Nu te discrimineaza nimeni. Poti merge cu test PCR negativ sau cu test de anticorpi pozitiv.
-
Scuze, am gresit articolul.
-
Se cearta CHIORUL cu OBUL?
Doi penibili.
Un articol mult prea lung. Cresc investitiile si scad pomenile. PSD e contra. Asta e tot.
-
touche!