Timișoara dispune anul acesta de aproape 300 de milioane de euro. Bugetul total consolidat este de aproximativ 1,3 miliarde lei, în condiţiile în care în 2012 Timişoara a avut un buget de 980 de milioane de lei, circa 225 de milioane de euro la vremea respectivă, cel mai mare buget de sub administrația Ciuhandu.
Priorităţile Primăriei Timişoara pentru anul 2013 sunt sănătatea, învăţământul şi cultura, unde se înregistrează creşteri semnificative faţă de anul trecut.
Ca investiţii, în 2013 sume mari sunt alocate pentru finalizarea lucrărilor la noua sală polivalentă a Universităţii Politehnica din zona Stadionului „Dan Păltinişanu” – 7 milioane de lei, noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” – 3 milioane de lei, continuarea lucrărilor de extindere la Grădiniţa PP 26 – 1,6 milioane lei, reabilitarea clădirii în care funcţionează Sala Capitol – 1 milion de lei, amenajarea străzii Gheorghe Cotoşman – 1,2 milioane lei, reabilitarea străzii Musicescu – 3 milioane de lei, lucrări în zona Câmpului – 3,8 milioane de lei, reamenajarea intersecţiei din Piaţa Bălcescu – 1,7 milioane de lei, amenajarea unei legături între strada Torac şi Calea Stan Vidrighin – 2,2 milioane lei, amenajarea străzii Anul 1848 – 922.000 de lei etc.
Timişorenii nu s-au înghesuit să participe la dezbaterea organizată miercuri la primărie pe tema proiectului de buget pe anul în curs. Consilierii locali au ridicat câteva probleme, iar cetăţenii au avut întrebări legate de locuinţe, reparaţii la drumuri şi chiar centura de ocolire a oraşului, primarul Nicolae Robu explicând că în acest caz municipalitatea are mai mult „o responsabilitate morală” şi face lobby la autorităţile centrale pentru finalizarea acestui obiectiv de maximă importanţă pentru Timişoara. Oricum, pentru centură există promisiuni că din 2014 vor continua lucrările la celelalte tronsoane, pe fonduri europene, spun autorităţile locale.
După ce a fost prezentat bugetul record al oraşului pe 2013, edilii vorbind despre creşteri spectaculoase pe anumite capitole făcând comparaţii cu anul 2012, s-a discutat şi despre… merite.
„Este apanajul celor care au câştigat alegerile să vină cu propria viziune asupra dezvoltării oraşului, bugetul trebuie să reflecte pe cale de consecinţă acest lucru. Per ansamblu, sumele mai mari care vin la bugetul local se datorează proiectelor depuse de administraţia Ciuhandu pentru finanţare europeană. Aici lucrurile sunt foarte clare şi am subliniat acest lucru pentru că, cu ceva timp în urmă, se spunea că nu există aceste proiecte şi astăzi se raportează ca un mare succes contribuţia lor la veniturile bugetului local. (…) Nu trebuie să avem nicio jenă să spunem că aceste proiecte au fost lucrate de administraţia Ciuhandu, de-asta avem un buget record”, a afirmat consilierul local Adrian Orza.
Robu a dat de înţeles că problemele au fost de fapt la partea cu… punerea în practică a proiectelor. „Eu mă bucur că opoziţia începe să se manifeste constructiv (…) Teoria ca teoria, dar practica te omoară, absorbţia fondurilor europene înseamnă punerea în practică”, a replicat Robu. Oricum, Orza a anunţat că va vota bugetul, chiar dacă are reţineri pe anumite segmente.
Fond pentru locuinţe modulare
Primarul a anunţat în urma dezbaterii că vor apărea câteva modificări la proiectul de hotărâre privind bugetul.
„Plecând de la o revizuire a proiectului de buget făcută înainte de dezbaterea publică şi având în vedere intervenţiile făcute de cetăţeni în timpul dezbaterii, vom propune mâine (n.r. – în şedinţa de consiliu local de joi în care va fi aprobat bugetul) câteva mici modificări la buget. Vom diminua fondurile alocate pentru câteva poziţii, de exemplu la Poliţia Locală, şi banii pe care îi vom economisi îi vor redistribui cu alte scopuri, cum ar fi construcţia de locuinţe modulare – şi am în vedere atât studiile de fezabilitate, cât şi proiectele tehnice şi chiar începerea execuţiei -, vom prevedea suma de 1,5 milioane lei, iar o altă parte va fi alocată pentru susţinerea unor activităţi sportive care nu se regăsesc în momentul de faţă nominalizate în proiect”, a explicat Robu.
În ceea ce priveşte faptul că în programul de dezvoltare pe 2013, la secţiunea de investiţii, apar doar câteva lucrări la drumuri, edilul spune că lucrurile se vor regla din mers, mai exact că se vor aloca fonduri prin rectificări şi că există un buget prevăzut pentru reparaţii la străzi.
„Una sunt lucrările de investiţii, care necesită nominalizări, şi cu totul alta lucrările de reabilitare stradală. De exemplu, strada Stan Vidrighin, care arată impecabil, nu a făcut obiectul unei lucrări de investiţii. Ea a fost făcută din fondul global de reparaţii. Tot la fel, şi în acest an, din fondul global dedicat reparaţiilor şi întreţinerii străzilor se vor face şi lucrări de anvergură mai mare, după modelul străzii Stan Vidrighin. Altele vor fi mai mici, de decopertare, de reabilitare pe tronsoane şi aşa mai departe. Şi această sumă va fi suplimentată mâine (n.r. – joi), alături de locuinţele modulare şi sport”, a adăugat primarul.
De altfel, la dezbatere, un cetăţean a sesizat faptul că strada Magnoliei este într-o stare deplorabilă, taximetriştii refuză să intre pe acest drum şi până şi maşinile Retim vin greu, dar strada nu apare în programul de investiţii. Robu a motivat că nu s-au putut aloca bani pentru această stradă acum… pentru că nu se poate intra pe toate deodată, dar că vor fi prevăzute fonduri la viitoarele rectificări de buget.
Proiecte date uitării
Discuţii aprige au fost pe tema locuinţelor destinate persoanelor evacuate, după ce un cetăţean a reclamat faptul că autorităţile ar trebui potrivit legii să le asigure un acoperiş deasupra capului acestor oameni şi nu s-a mai făcut nimic pentru a pune în practică proiectul privind construirea de locuinţe la fosta bază a RATT de pe Ion Ionescu de la Brad. Oficialii muncipalităţii au motivat că nu sunt bani pentru a construi blocuri, aşa că se va recurge la varianta ieftină, locuinţele modulare.
„Nu putem aloca 100 de milioane pentru a realiza un număr mic de locuinţe (n.r. – la baza RATT) când avem o altă tehnologie. Degeaba prevede legea (…) Vom realiza cât mai multe locuinţe cu puţină. Dacă primim bani de la Guvern pentru proiectul de la baza RATT vom acţiona şi pe acea direcţie, dar vă spun sincer că nu sunt foarte optimist în această privinţă ştiind ce datorii are România de rambursat, ce datorii există”, i-a răspuns Robu cetăţeanului.
Un consilier PDL a amintit faptul că locuinţele din zona Ion Ionescu de la Bard ar fi trebuit să fie ridicate din banii obţinuţi în timpul administraţiei Ciuhandu din vânzarea Cazarmei U din Piaţa Mărăşti, dar „banii s-au evaporat”.
Fostul viceprimar Adrian Orza a afirmat că s-au elaborat proiectele tehnice pentru realizarea unui număr de 400 de locuinţe sociale la fosta bază a RATT, dar că resursele de la bugetul local nu erau suficiente şi s-a încercat la vremea respectivă un parteneriat cu ANL, dar lucrările au fost sistate atunci în toată ţara, aşa că banii obţinuţi din vânzarea cazarmei au fost folosiţi în alte scopuri pentru dezvoltare.
Bugetul pe anul în curs urmează să fie adoptat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Timişoara de joi după-amiază.
Bugetul Timisoarei pe 2013, in dezbatere publica
Citiți principiile noastre de moderare aici!