Proiectele fostei administrații vor fi pornite doar dacă vor avea finanțarea asigurată. Și dacă sunt realiste. Noua conducere a primăriei nu mai vrea să înceapă investiții fără să aibă o linie de finanțare clară. Este și cazul stadionului promis în Calea Buziașului, care are studiu de fezabilitate aprobat încă din august 2020. Arena de 15.160 de locuri fusese estimată la 113,23 milioane de lei cu tot cu TVA, pasul următor fiind licitația pentru proiectare și execuție.
„Proiectele pentru infrastructura sportivă sunt importante. Le vom pune pe lista de investiții, pentru a avea deschisă linie de finanțare pe hârtie și le vom da drumul efectiv când vom avea finanțarea asigurată și știm clar acest lucru”, spune primarul Dominic Fritz.
Deocamdată nu poate fi pornită licitația pentru proiectare și execuție, pentru că noua administrație nu vrea să promită investiții dacă nu se știe de unde vin banii.
Creditele de angajament erau mai mari decât investițiile
„Vom ști exact dacă putem să ne asumăm asta când vedem câte din multele idei și proiecte sunt și realiste din punct de vedere financiar. Creditele de angajament sunt mult mai mari decât bugetul de investiții. Nu pot să spun spun ceva concret, până nu am centralizat toate aceste informații. Este o muncă de contabilitate forensică, dacă vreți, pe care o facem aici. Nu nu vrem doar să stingem datoriile domnului Robu și să continuăm proiectele lui, ci și să începem niște proiecte de reformă, care necesită și ele investiții. Urmează o muncă importantă de prioritizare”, explică edilul-șef.
Noul buget va fi întocmit altfel decât în anii trecuți. Un lucru este clar: „nu mai decide primarul din pix așa, în ultimul minut, din burtă”.
„Am cerut propuneri pe partea de investiții. Am cerut bugete pe partea de funcționare, inclusiv propuneri unde să se taie din cheltuieli. Fiecare cheltuială trebuie justificată. E un proces care se sper că ne va duce la un buget mult mai realist decât în anii trecuți și mult mai predictibil”, mai spune Dominic Fritz.
Anul trecut, Primăria Timișoara a avut un buget consolidat de 2,2 miliarde de lei: 737,8 milioane pe funcționare și 687,4 milioane pe dezvoltare. Aici au intrat și proiectele cu finanțare locală, națională sau europeană, 193,6 milioane de lei credit de refinanțare și 663,4 milioane de lei bugetul spitalelor din subordine. Valoarea creditelor de angajament despre care vorbește primarul Timișoarei a fost de peste 2 miliarde de lei, adică aproape cât bugetul. Conform legii bugetului de stat, creditul de angajament este o limită maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate de către o administrație, în limitele aprobate din timpul exercițiului bugetar.
Trimite articolul
XAusterity?
-
Dupa ce au cheltuit ce n-au avut…
-
Cu credite si imprumuturi functioneaza totul. Asa ne cumparam case, masini si altele. La fel si la dezvoltarea orasului trebuie sa ne imprumutam si sa ne bazam pe banii care vin cand lumea si firmele isi platesc taxele. Daca se va astepta pana cand vor fi bani in cont pentru plata proiectelor, vom ramane si mai in urma decat suntem. Vom ajunge sa facem cate un proiect pe an ca pe vremea lui Ciuhandu, cand dezvoltarea a stagnat.
-
Imi cer scuze, “PODUL JIUL”
-
-
“Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esențiale.” Exact asta se întâmplă. Incredibil!
-
Măi “valahule”, lasă-l pe Caragiale care din lehamitea valahilor fără scăpare și antidot s-a mutat la Berlin. Nevalahul de Fritz tocmai ți-a pronunțat câteva cuvinte cheie traduse prin: gândire, coerență, reevaluare => restructrare, eficientizare. Dar valahii n-au astfel de noțiuni în algoritmul gândirii lor. Ei vor pâine și circ, spectacol la TV, viermuieli în commenturi, apoi oboseală și somn. Fritz vine din altă cultură și mentalitate care vă depășește și vă consumă bateria după jocurile din mintea voastră de valahi dezorganizați + după jocurile de pe telefon + ceva manele + ici colo scandal pe facebook => Apoi somn pentru a relua a 2-a zi aceleași imbecilități => Somnul Valahiei naște monstri :))) Somn ușor :))) Lăsați-l pe Fritz că e mai deștept + isteț ca o mare masă de valahi :))) Asta e realitatea dovedită istoric, demografic, cultural, intelectual, etc. 😉
-
👍
-
Cred ca vorbesti din experienta ca prea bine stii programul. Nu mai poate omul nici sa citeze din Caragiale ca va atacati. Dar va supara adevarul si cel mai mult va supara cand va prindeti ca alti sunt mai inteligenti ca voi si s-au prins ce hram purtati. Mai bine ati pune mana pe carte sa dati si voi citate amuzante ca in afara de, citez: “aveti putintica rabdare”, nu stiti nimic.
-
“Edilul sef” a reusit sa aduca Timisoara la nivelul anilor 80 ca aspect , dar are o”scuza” pe care o rostogoleste in fiecare comentariu si anume ” vechea administratie”. Nimeni nu contesta dezastrul lasat de orbu, dar in acest moment nu se intrevede ” lumina de la capatul tunelului ” (fritzi dixit).
Iti dai seama cand un oras are probleme daca bugetul de investitii este mai mic decat cel de functionare.
-
Dar crezi ca orbii robului vad asta (sau barem stiu ce inseamna)?
-
Iti dai seama ce contracte sau incheiat sub administratia Robuliana si din pacate acele contracte vor trebui onorate.
pe cand buget participativ ?
“inclusiv propuneri unde să se taie din cheltuieli.”
În alt articol de pe tion se vorbea despre “restructurări”.
Parcă anul trecut spuneau cei de la guvernare că nu vor tăia și nu vor face restructurări.
La fel făceau și în mai 2019 când s-a votat interzicerea ordonanțelor de urgență pe justiție.
Acum au uitat tot.
Între timp iohanus a aprobat și legea prin care promovează țiganizarea României.
Ghinion !
Se pare că plăcuța suedeză se întoarce ca bumerangul și votanții o primesc peste bot, în plină figură.
Pomanagii lui robu se zvarcolesc acum în chinuri când li se taie bănuții.
deci ce buget ??
Nu sunt bani
pe toti ROBU I-A AMANETAT
DECI E DEVARAT
DA DOMNIILOR SAU DOAMNELOR
TIMIOSOARA SAU PALMISORA E DATOARE CU 100 MILIOANE EURO
CARE AU VAZUT CA NU E OK AU TACUT
-
Toate orasele se imprumuta, cel putin in Germanica ( pe care o aveti ca si ideal) primariile se imprumuta si pentru constructia de locuinte pe care le inchiriaza. 100 de mil eur ii un rahat pentru Timisoara, sunt banii pe care ii lasa studentii intr-o luna in oras. Cred ca orice investitor ar cumpara obligatiuni municipale daca administratia locala ar avea proiecte de dezvoltare (de ex parcari, strazi noi, utilitati). Timisoara este un oras in care se pot investi minim 10 miliarde de euro.
-
Da da… toti ne imprumutam, nici o problema. Problema ii ce faci cu banii… ii arunci intr-o gaura neagra cum a facut Robu sau ii investesti ca sa creezi valoare pe viitor.
-
Pai robu n-a facut un PROIECT in 8 ani de zile. Scuze, cele cu anveloparea blocurilor (anchetate de OLAF) si cel mai mare dintre ele: poarta de intrare in oras, de pe Lugojului.
-
DA DA TOTUL E DUREROS
1.9 mil de lei atrasi din fonduri europene in 2019 de PMT. A se citi milioane nu altceva. Comparativ , la un buget mai mic Clujul avea 170 milioane. Cand suma este de 100 de ori mai mare nu e accident sau intamplare. E incompetenta. Ma intreb in ce masura e si penala.
Am fost “fan” Robu pana sa vad cifrele pe bugetul din 2019. Nu stiam ca traiam pe bani imprumutati. Nu ma mir ca a ajuns asta la primarie si a vazut visteria goala.