Timișoara are un buget record pe anul 2020: 2,2 miliarde de lei, față de 1,42 miliarde cât a fost în anul 2019. La creștere au contribuit creditul luat de primărie, fondurile europene, bugetele celor trei spitale din subordine și creditele de angajament. Secțiunea de funcționare are 737,8 milioane de lei, cea de dezvoltare (include proiectele cu finanțare locală, națională sau europeană – n.r.) are 687,4 milioane de lei, creditul de refinanțare este de 193,6 milioane de lei, iar bugetul celor trei spitale din subordine este de 663,4 milioane de lei.
La mai puțin de o săptămână de la publicarea proiectului de buget, timișorenii au fost chemați să dezbată felul în care PMT a împărțit banii pe anul 2020. Luni, la ora 13, când mulți încă se aflau la locul de muncă.
Primarul Nicolae Robu a povestit timp de aproape o oră despre marele buget al orașului de anul acesta și a citit din lista de investiții. Numai că timișorenii n-au fost prea curioși nici de fântânile ornamentale pe care primarul vrea să le amenajeze în sensurile giratorii, nici de alte lucrări importante. S-a cerut modernizarea unui corp de clădire de la Liceul Shakespeare, lumină pe străzi și parcări pe o stradă din zona Șagului.
Fără sesizări clare
Au participat la dezbaterea publică și doi dintre contracandidații lui Robu la alegerile locale de anul acesta: Dominic Samuel Fritz de la USR și Adrian Orza, actual consilier local independent. Fritz a cerut câteva explicații privind unele investiții care se repetă de câțiva ani în proiectul de buget și a criticat modul în care a fost fundamentat acesta, însă atât primarul Nicolae Robu, cât și viceprimarul Dan Diaconu i-au dat asigurări că totul este în regulă.
„Nu este cazul să facem modificări, pentru că nimeni nu a venit cu sesizări concrete și cu propuneri concrete care să ne determine să revizuim. Dacă s-ar fi întâmplat asta, categoric, noi avem deschidere, am fi făcut modificări. Am primit o sesizare în privința bugetului pentru Centrul de competență în automotive, acolo vom face o modificare față de varianta care a fost publicată. Altele nu cred că vom face. Sigur, noi înainte de a merge în CL ne mai uităm o dată și vedem dacă se impun ajustări dincolo de dezbaterea publică. Eu cred că după opt ani ca primar și alți opt ani ca ordonator de credite la o importantă universitate, precum Universitatea Politehnica din Timișoara, unde am lăsat o mulțime de realizări cu care mă pot mândri, pot să analizez și să judec corect un proiect de buget și vă asigur că este unul realist, este unul ambițios”, a explicat primarul Timișoarei, după aproape trei ore de dezbateri.
Opoziția, absentă
Nici măcar Opoziția nu a avut comentarii pe marginea proiectului de buget. Dacă în alți ani social democrații participau la dezbatere și aduceau și critici, de data aceasta aleșii PSD au lipsit. Potrivit primarului, nu s-a ținut cont de propuneri din partea Opoziției, pentru că acestea nu au existat.
„Altădată purtam discuții cu cei de la PSD pe diverse idei pe care le aveau și ei și am fost deschiși întotdeauna. La mine nu au venit cu nicio propunere până în momentul de față. Noi avem o majoritate în consiliul local, care, fără îndoială, va trece bugetul, în cazul în care vor fi prezenți din prima toți consilierii noștri”, a conchis primarul Timișoarei.
Puteți analiza AICI lista de investiții propusă de Administrația Robu în bugetul pe anul 2020!
Trimite articolul
XNumai la ore din astea pune dezbaterea. Casă nu ajungă lumea sa vadă potlogariile gunoiului de primar!
Este un buget de 2,2 miliarde pentru cheltuieli.
Care este venitul PMT si cat se imprumuta PMT ?