Practic, bugetul local al Timișoarei, format din veniturile totale, este estimat la 976 milioane de lei, la care se adaugă și bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local – 422,5 milioane de lei, rezultând un total de 1.398.630.060 lei, adică aproape 1,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 307,3 milioane de euro.
„Proiectul de buget se axează pe un mix echilibrat între asigurarea funcționării serviciilor publice la nivelul Municipiului Timișoara, dar și pe un set complex și consistent de investiții în toate domeniile de activitate. Sub semnul echilibrului se află și alocările aferente domeniilor de activitate ale primăriei, chiar și în condițiile în care creșterile salariale, de altfel justificate, au produs un dezechilibru consistent”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Anul acesta, 263 de milioane de lei se duc pe dezvoltarea orașului, pentru investițiile începute, dar și pentru pornirea altor investiții noi.
„27% din bugetul local va fi alocat Secțiunii de Dezvoltare, având în vedere atât finalizarea investițiilor mari începute, dar și pornirea unora noi și mai cu seamă pregătirea pentru un grad de absorbție ridicat al fondurilor europene disponibile în acest exercițiu financiar”, ne-a mai spus Diaconu.
În proiectul de buget pe acest an au apărut și estimări ale bugetului local al Timișoarei pe anii următori. Acesta crește încet, iar specialiștii primăriei estimează că bugetul local al orașului în anul 2020 va fi de 1 miliard de lei, fără să se țină cont de veniturile instituțiilor publice.
Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Timișoara, iar miercuri, 29 martie, între orele 14-16, cei interesați să discute despre planurile municipalității cu banii orașului în 2017 sunt așteptați la o dezbatere publică în Sala de consiliu a primăriei.
UPDATE. Cum împarte Primăria Timișoara banii?
Nenumărate studii de fezabilitate, bani pentru lucrările începute deja în mai multe domenii, pentru lucrări noi și bani pentru dotări. Cam așa se împarte bugetul local pe anul 2017, în ceea ce privește investițiile. La capitolul studii apare un studiu de fezabilitate pentru un stadion nou, în zona Buziașului, iar fântâna ornamentală din Parcul Botanic are și ea locul ei în buget. De asemenea, reprezentanții primăriei și-ar dori să amenajeze și o pistă de elicopter la Spitalul Louis Țurcanu.
Peste 100 de milioane de lei la Capitolul Transport
Pentru transportul în comun sunt prevăzuți anul acesta 42,8 milioane de lei, iar 112 milioane de lei pentru transportul rutier. Așa cum tion.ro v-a informat deja, Primăria Timișoara vrea să atragă fonduri europene pentru modernizarea mai multor linii de tramvai.
„În domeniul transporturilor se pregătesc proiecte pentru finanțare europeană pentru reabilitarea liniilor de tramvai și tramelor stradale pe traseul 5 Calea Bogdăneștilor, extinderii de linii de troleibuz în zona centru-mall, Bd. Sudului – Podeanu – Michelangelo, respectiv Mehala. O finanțare consistentă o vor avea studiile aferente Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, baza de plecare pentru absorbția sumelor de pe finanțare europeană. Vor continua programele de înlocuire a flotei de transport în comun prin reabilitarea tramvaielor, achiziția de autobuze de capacitate mică, respectiv plata ultimelor rate aferente autobuzelor articulate. Achiziția de noi tramvaie va porni odată cu aprobarea listei de proiecte aferente Axei 4 a Programului Operațional Regional”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Pentru reabilitarea tramvaielor sunt alocați din bugetul local 20,6 milioane de lei, iar pentru achiziția de minibuze suma de 8,7 milioane de lei.
Pentru studii și proiecte la acest capitol sunt prevăzuți 4,8 milioane de lei.
Apar aici SF+PT amenajare golfuri pentru vaporetto și agrement – 50.000 de lei, SF+PT amenajare centru administrativ, spații întreținere și depozitare, piste pentru Atelier Biciclete RATT pe str. Gării – 170.000 de lei, PT amenajare parcare supraterană Bd. Take Ionescu nr. 56 – 300.000 de lei, SF+PT+CF extindere rețea troleibuz Bd. Sudului – str. Podeanu – str. Negoiu – Aleea F.C. Ripensia – Bd. Michelangelo – 482.380 de lei, SF+PT sistemul de E-Ticketing – 200.000 de lei, SF+PT crearea de benzi dedicate transportului public – 200.000 de lei, extindere rețea troleibuz str. Lidia traseul 16 – 38.990 de lei.
Pentru studii și proiecte prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă sunt puși deoparte 3 milioane de lei.
Ce face Primăria Timișoara pentru șoferi?
Pentru lucrările începute deja în transportul rutier, municipalitatea alocă anul acesta 46,2 milioane de lei. La Pasajul Jiul ajung aproximativ 16,5 milioane de lei, iar la Pasajul Popa Șapcă 25,7 milioane de lei.
Noul pod peste Bega, care va fi ridicat în prelungirea străzii Jiul, are prevăzuți doar 50.000 de lei, reabilitarea Podului Eroilor suma de 1 milion de lei, reabilitarea Podului Ștefan cel Mare 1,9 milioane de lei, reabilitarea pasarelei de lângă Parcul Copiilor 325.000 de lei, iar Pasajul Solventul suma de 100.000 de lei.
„În domeniul rutier, extinderea celor două pasaje – Jiul și Popa Șapcă – și amenajările conexe beneficiază de cea mai mare finanțare, lucrările urmând să fie finalizate în cursul acestui an. Sumele necesare lansării în licitație printr-o finanțare multianuală a construcției Podului Jiul sunt cuprinse de asemenea în buget. Reabilitarea pentru trei poduri se află în faza finală de obținere a autorizației de construcție – Dragalina, Eroilor și Pasarela Parcul Copiilor, ele fiind cuprinse în buget, dar în paralel propuse spre finanțare și prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Pasajul inferior Solventul de legătură între Calea Bogdăneștilor și strada Gării este de asemenea în buget, acesta fiind unul dintre proiectele majore aferente Axei 4 POR. Se va lucra, de asemenea, la proiectarea reabilitării pentru Podurile Mihai Viteazu și Iuliu Maniu, dar și pentru Pasarela Gelu”, ne-a explicat viceprimarul Diaconu.
Deși pasajul subteran care va trece prin fața Operei nu va intra în șantier până în 2021, autoritățile locale au prevăzut 100.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate și proiect tehnic.
23,5 milioane de lei pentru străzi
Din bugetul Timișoarei pe anul 2017, 11,6 milioane de lei sunt investiți anul acesta pentru lucrările începute la străzi, Capitolul Străzi având un total de 23,5 milioane de lei. Vor continua lucrările la strada Chimiștilor – 1,6 milioane de lei, pentru lărgirea la patru benzi a Girocului – 5 milioane de lei și la amenajarea Inelului IV pe sectorul str. Măcin – str. Constructorilor și racord la str. Demetriade – 4,9 milioane de lei.
Strada Edgar Quinet apare din nou în planurile primăriei, la partea de lucrări noi. Puțin peste 900.000 de lei sunt prevăzuți pentru reabilitarea străzii Edgar Quinet, 865.000 de lei pentru amenajarea străzii Prof. Mircea Neamțu, 2,3 milioane de lei pentru amenajarea str. Gr. Antipa – Margaretelor, 1,5 milioane de lei pentru un drum de legătură între str. Popa Șapcă, Calea Aradului și str. Oituz, 500.000 de lei pentru modernizarea străzii G. Alexandrescu, între Calea Torontalului și Calea Aradului, inclusiv un sens giratoriu pe Calea Torontalului. Pentru sistematizarea străzii Versului sunt alocați anul acesta 2,7 milioane de lei, iar pentru un drum de legătură între Calea Moșniței și DC 149 (Drumul Boilor) sunt puși deoparte puțin peste 300.000 de lei. Tot la acest capitol apar și 100.000 de lei pentru modernizarea străzilor din piatră cubică.
„Reabilitarea străzilor din cartiere întregi de locuințe va intra în proiectare anul acesta, din care amintim Calea Martirilor, Calea Aradului – Calea Lipovei, Balta Verde, Blașcovici. Proiectele complexe vor viza trama stradală, locuri de parcare, trotuare, canalizație pluvială. Se va proiecta, de asemenea, extinderea la patru benzi a str. Pictor Zaicu și Demetriade, investiție extrem de importantă, luând în calcul volumul și amploarea investițiilor din acea zonă”, a conchis Dan Diaconu pentru tion.ro.
Pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor necesare acestor străzi sunt puși deoparte 2,4 milioane de lei. Se vor face studii pentru str. Ștrandului, pentru mai multe străzi din zona Xenopol, Banul Severinului – Mickiewicz, din zona Orăștie – Alpiniștilor, str. Spătarul Nicolae Milescu sau din zona Blașcovici.
Peste 51,5 milioane de lei pentru Sănătate
Sănătatea rămâne unul dintre cele mai bogate capitole din bugetul Timișoarei. Pentru continuarea lucrărilor începute în spitale, municipalitatea alocă aproape 13 milioane de lei: modernizare și extindere UPU Spitalul Municipal – 16.000 de lei, construire și montare lift Clinica de Oncologie – 980.000 de lei, extindere Corp B Spitalul Louis Țurcanu – 12 milioane de lei.
Aproximativ 8,5 milioane de lei se vor folosi pentru lucrări noi la acest capitol. Clinica ORL a Spitalului Municipal va fi reabilitată cu 1,7 milioane de lei, pentru stația de epurare și rețelele de canalizare sau lucrările rutiere de la Spitalul Victor Babeș sunt puși deoparte 5,7 milioane de lei, în timp ce pentru refuncționalizarea, reabilitarea și realizarea unei pasarele circuit septic la corpul vechi al Spitalului Louis Țurcanu se vor folosi 500.000 de lei. O stație și o instalație de abur la Spitalul Victor Babeș costă 497.000 de lei.
În dotările pentru cele trei spitale ale primăriei se vor folosi 28,4 milioane de lei anul acesta. Astfel, 9,1 milioane de lei sunt puși deoparte pentru Louis Țurcanu, 9,2 milioane de lei pentru Spitalul Municipal și 10 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș.
„În domeniul medical, cea mai importantă lucrare din punct de vedere al sumelor alocate este Corpul B al Spitalului de Copii, dar vor fi finanțate și lucrările la Clinica ORL, Stația de epurare, instalația de abur și amenajările rutiere la Spitalul Victor Babeș, precum și pasarela și refuncționalizarea corpului vechi al Spitalului Louis Țurcanu. Suma aferentă dotărilor celor trei spitale din patrimoniul municipiului este fără precedent, ea ajungând la aproape 30 de milioane de lei”, ne-a spus Diaconu.
Bani pentru studii sunt prevăzuți și la Capitolul Sănătate: 1,6 milioane de lei. Potrivit reprezentanților primăriei, mai multe proiecte vor fi demarate în acest an în vederea depunerii de proiecte europene, naționale sau locale: extinderea Spitalului Municipal în zona Clinicile Noi, extinderea Spitalului de Boli Infecțioase, investiția complexă de creștere a eficienței energetice pentru toate corpurile Spitalului Victor Babeș, proiecte pentru Ambulatoriul Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneofizioterapie, Ambulatoriul Clinicii de Oftalmologie, respectiv ORL din cadrul Municipalului.
250.000 de lei costă un studiu topografic de acces aerian pentru amenajarea unei piste de elicopter la Spitalul Louis Țurcanu.
Învățământ de 23,7 milioane de lei în 2017
Capitolul Învățământ are un buget de 23,7 milioane de lei anul acesta. Potrivit viceprimarului Timișoarei, peste 6 milioane de lei sunt alocați pentru dotări la mai multe unități de învățământ din oraș.
500.000 de lei se duc pentru extinderea Grădiniței PP33, iar 200.000 de lei pentru cumpărarea clădirii de pe str. Odobescu nr. 56, în care va fi mutată Grădinița PP14. Pentru reabilitarea fațadei la Școala Gen. nr. 12 de pe Bd. Regele Carol I sunt puși deoparte aproape 126.000 de lei, iar pentru reabilitarea acoperișului de la Școala Gen. nr. 7 177.000 de lei.
Și Școala Gimnazială nr. 16 de pe str. București va fi extinsă, cu 2 milioane de lei, iar corpurile existente de la Școala Gen. nr. 25 vor fi mansardate cu 326.000 de lei. Tot pentru Școala Gen. nr. 25 se construiește și o sală de sport, cu 100.000 de lei.
Sala de Sport de la Școala Gen. nr. 18 va fi reabilitată, fiind puși deoparte 991.000 de lei.
Pentru containerele modulare de la Școala 30 Primăria Timișoara alocă 610.000 de lei, așa cum tion.ro v-a informat deja.
Acoperișul internatului Colegiului Silvic va fi reabilitat cu 143.000 de lei, iar 327.000 de lei vor fi folosiți pentru reabilitarea Corpului B al Liceului W. Shakespeare. Pentru Corpul A al aceluiași liceu se vor folosi 403.000 de lei.
Tot la capitolul educație, 445.000 de lei vor fi puși deoparte pentru reabilitarea construcțiilor la corpul de clădire atelier al Colegiului Tehnic Regele Ferdinand de pe str. Renașterii.
Puțin peste 700.000 de lei vor fi folosiți pentru mansardarea Liceului Vlad Țepeș, unde se vor face patru săli noi de clasă.
În 2017, Primăria Timișoara plătește 500.000 de lei pentru cumpărarea clădirii în care funcționează cantina și spălătoria Colegiului Tehnic de Vest de pe Bd. 16 Decembrie 1989.
1,2 milioane de lei sunt puși deoparte pentru documentația necesară unor lucrări la mai multe școli sau licee din Timișoara.
„În domeniul educațional, transformările vor fi spectaculoase. Cele aproape 24 de milioane de lei alocate prin bugetul local vor fi multiplicate prin intermediul fondurilor europene. Astfel, 13 grădinițe și școli vor beneficia de proiectare în vederea obținerii de finanțare europeană pentru creșterea activității energetice, în timp ce proiectele aferente noului corp al Liceului Lenau, respectiv reabilitării complete a Liceului Ungureanu sunt cuprinse spre actualizare în vederea accesului la finanțare europeană. Două creșe noi de mari dimensiuni sunt proiectate pentru acest an, dar și lucrările aferente Atelierului Școală de la Colegiul Ferdinand sau extinderilor pentru Liceul Grigore Moisil, respectiv Vlad Țepeș sau școlilor nr. 30 și 13. Un nou corp se proiectează la Colegiul Bănățean în locul fostei grădinițe PP14, corp care va cuprinde bazin de înot și sală de sport”, ne-a declarat Dan Diaconu.
Cultură și religie de 17,9 milioane de lei în Timișoara
În domeniul cultural și religios, administrația publică locală a gândit un buget de 17,9 milioane de lei, din care doar 1,3 milioane de lei sunt pentru lucrări noi.
Pentru refuncționalizarea clădirilor ce aparțin Palatului Culturii, adică clădirii Operei din Piața Victoriei, sunt puși deoparte 729.000 de lei, iar pentru transformarea fostei Clinici de Dermatologie de pe pietonala Mărășești în spațiu cultural sunt alocați 600.000 de lei doar în 2017.
2,3 milioane de lei înseamnă dotările în cele trei mari instituții culturale ale primăriei: Teatrul German – 930.000 de lei, Teatrul Maghiar – 1,1 milioane de lei și Filarmonica Banatul – 270.000 de lei.
„Cultura devine unul dintre domeniile prioritare ale bugetului local, după ce anul trecut Timișoara devenea Capitala Culturală Europeană pentru 2021. Studii și fonduri pentru execuție aferente unor obiective de investiții necesare în 2021: Palatul Culturii, Centrul Multicultural Mărășești, noua sală de spectacole a Teatrului German de Stat, Centrul Cultural Turnul de Apă Iosefin, dar și trei dintre cinematografe – Studio, Timiș și Arta sunt cuprinse în bugetul local. Fondurile aferente creșterilor salariale cu 50% în domeniul cultural apar în bugetul local, alături de o consistentă alocare financiară pentru Agenda Culturală și concursul de proiecte cu finanțare nerambursabilă”, ne-a explicat viceprimarul Timișoarei.
Pentru reabilitarea clădirilor istorice cu proprietari privați, Primăria Timișoara alocă în 2017 suma de 2 milioane de lei, ne-a mai spus Diaconu.
2,2 milioane de lei sunt puși deoparte pentru finalizarea lucrărilor la Liceul Nikolaus Lenau: fațadă și lucrări aferente monumentului.
Cu 50.000 de lei va fi plătit un proiect tehnic pentru realizarea unei statui din bronz – bust Emanuil Ungureanu.
3,6 milioane de lei pentru Sport: SF pentru un stadion nou în Buziașului
Polivalenta Politehnicii de pe strada Podeanu primește în continuare bani din bugetul local, deși aceasta ar fi trebuit să fie gata de ceva timp. 1,5 milioane de lei mai prevede primăria pentru finalizarea construcției sălii polivalente în acest an, în vreme ce puțin peste 500.000 de lei sunt alocați pentru lucrări noi.
Pentru complexul sportiv promis de primarul Nicolae Robu în zona Lipovei – bazin de înot acoperit, bazin în aer liber, teren de tenis, teren multifuncțional – sunt puși deoparte 100.000 de lei. Celelalte complexe sportive din Buziașului și Dâmbovița apar doar ca documentație.
Tot câte 100.000 de lei apar în buget și pentru terenuri de sport multifuncționale de minifotbal/baschet/handbal în diverse cartiere, pe străzile Zefirului, Holdelor și Demetriade.
La Sala Olimpia va fi instalat un sistem de supraveghere video, control acces și sistem alarmă antiefracție, cu 115.000 de lei.
„Sunt finanțate proiectele aferente celor trei investiții complexe din zona Buziașului, Dâmbovița și Lipovei, proiecte pentru refuncționalizarea bazelor sportive Vladimirescu și Uszoda, dar și construcția a trei terenuri de sport în cartiere și proiectarea pentru alte terenuri identificate”, ne-au mai spus oficialii instituției de pe C.D. Loga.
Astfel, 1,2 milioane de lei sunt puși deoparte pentru diverse studii și proiecte: SF+PT complex sportiv Lipovei – 194.000 de lei, SF+PT complex sportiv Buziașului – 180.000 de lei, SF+PT complex sportiv Șagului – 184.000 de lei.
Administrația Robu mai alocă și 202.500 de lei pentru un studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru construirea unui stadion de 5.000 de locuri în Calea Buziașului (str. Recoltei, str. Legumiculturii, str. N.D. Cocea).
Pentru un SF+DALI+PT pentru ruina Uszoda sunt puși deoparte 135.000 de lei.
Dotările în sport vor fi de 382.000 de lei anul acesta: suprafață sintetică de joc la Sala Constantin Jude – 137.000 de lei, dotări pentru patinoar suprafață sintetică – 41.000 de lei, dotări Sala Olimpia – 119.000 lei și dotări Complex Sportiv Bega – 85.000 de lei.
10 milioane de lei pentru parcuri și spații verzi: din nou skatepark
Capitolul grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement are prevăzuți 10,1 milioane de lei în 2017. Aparent, Primăria Timișoara mai alocă 6.000 de lei pentru reconstrucția ecologică a bălții de pe strada Lămâița.
Amatorii de senzații tari ar putea avea noroc anul acesta. Municipalitatea încearcă din nou să amenajeze un skatepark în Parcul Central și pune deoparte 700.000 de lei din bugetul local.
Tot anul acesta începe și modernizarea Parcului Civic, pentru care vor fi alocați 3 milioane de lei. Parcul A. Scudier, cunoscut ca și Parcul Central, va intra și el în șantier tot în acest an, fiind prevăzuți 4,5 milioane de lei din bugetul local, în timp ce pentru modernizarea Parcului Alpineț sunt alocați 1,74 de milioane de lei.
125.000 de lei sunt puși deoparte pentru studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate sau proiecte: 62.000 de lei pentru documentația unui loc de joacă și zona verde adiacentă de pe str. Paul Constantinescu, 53.500 de lei pentru documentația modernizării Parcului Petofi, 5.700 de lei pentru documentația necesară modernizării Parcului Central și 3.800 de lei pentru documentația necesară modernizării Parcului Civic.
Primăria Timișoara are în sfârșit planuri pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic. 8.900 de lei sunt puși deoparte pentru un studiu de fezabilitate în acest sens.
Fântâna ornamentală dorită de primarul Nicolae Robu în Parcul Botanic va beneficia de un studiu de fezabilitate anul acesta. 150.000 de lei sunt alocați pentru acesta.
În bugetul Timișoarei pe anul 2017 apar studii de fezabilitate pentru mai multe fântâni ornamentale: Fântâna cu Pești, fântână ornamentală în Dacia, în Piața Bălcescu, la Galeria 1, în Calea Lipovei, la Selgros, în Piața Iuliu Maniu și la Praktiker.
Municipalitatea vrea să mai amplaseze prin oraș totemuri de semnalizare a monumentelor istorice, cu 70.000 de lei, dar și un panou de mari dimensiuni, pentru care alocă 300.000 de lei.
Clădirea de pe Vasile Alecsandri nr. 1 are prevăzuți 1,5 milioane de lei pentru extindere și reabilitare.
Municipalitatea pune deoparte și puțin peste 700.000 de lei pentru reamenajarea Camerei 30 din primărie. Sunt planuri și pentru reabilitarea clădirii de pe C.D. Loga în care își are sediul Primăria Timișoara: 295.000 de lei pentru DALI și PT. Reprezentanții municipalității mai alocă 150.000 de lei pentru documentația unor sisteme de securitate PMT.
Poliția Locală primește 5,1 milioane de lei din bugetul local, din care 1,3 milioane de lei pentru monitorizare video Canalul Bega și zone limitrofe.
Pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, municipalitatea alocă un total de 3,5 milioane de lei, din care 1,3 milioane din bugetul local, 246.000 de lei de la bugetul de stat și 1,9 milioane de lei din fonduri externe nerambursabile.
Aici puteți analiza tot programul de investiții cu fonduri din bugetul local propus de Primăria Timișoara pe anul 2017!
Citiți principiile noastre de moderare aici!