Consiliul Local a aprobat luni, 6 februarie, bugetul Timișoarei pentru anul 2023. Primarul Dominic Fritz este de părere că acesta este unul echilibrat, prin care investițiile pornite vor putea fi continuate și chiar finalizate. La rândul său, consilierul local Dan Diaconu (PNL), fost viceprimar al Timișoarei, consideră că sumele prevăzute pentru investiții sunt nerealiste, iar meritele actualei administrații fiind „foarte scăzute”.
„Acest buget a fost dificil, într-adevăr, pentru că avem câteva circumstanțe de context general și unele specifice acestui an. În primul rând, e clar că inflația în România nu e un lucru neapărat îmbucurător nici pentru bugetul nostru. Previziunea cotelor din impozitele pe venit – ce ni se transmite din partea ANAF – e puțin mai mare; aceste venituri cresc cu 10%, dar cu o inflație de 15%, acest lucru nu ne ajută așa mult.
Avem o presiune crescută pe Colterm, unde anul trecut am dublat subvenția, iar la finalul lui 2022, ați votat ca creșterea prețului de 18% să fie plătită din bugetul local; aceste creșteri se văd acum în buget. Pierderile tehnologice sunt raportate la preț, așa că în acest buget regăsiți suma record de 165 de milioane de lei pentru funcționarea Colterm – ceea ce este mai mult decât dublu decât înainte de criza energetică care a început acum doi ani.
Vedeți creșteri majore și pentru transportul în comun, unde anul trecut s-a schimbat formula de compensație. Anul acesta avem și Capitala Culturală, și aici deja Timișoara s-a angajat în momentul candidaturii la o sumă de 20 de milioane de euro pentru program, în plus față de bugetul normal alocat pentru cultură. Până în 2020 s-au cheltuit aproximativ 5 milioane de euro pentru evenimente premergătoare; anul acesta avem un plus de 10 milioane de euro pe parte culturală.
Pe partea de investiții suntem în ultimul an în care mai pot fi finalizate investițiile cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, și asta înseamnă o presiune mare. E clar că investițiile care sunt deja în curs trebuie finalizate.
Pe scurt, acesta este un buget responsabil, în care am prioritizat să respectăm angajamentele municipiului, și în același timp să ducem mai departe investițiile în curs”, a declarat luni Dominic Fritz, înainte de a începe dezbaterile pe tema bugetului.
În total, consilierii locali au propus 11 amendamente, cărora li s-a adăugat încă unul făcut de Dominic Fritz. Două dintre amendamente au căzut. Este vorba despre un amendament făcut de consilierul local Lorenzo Barabas (PNL), prin care se dorea obținerea mai multor bani pentru Liceul Sportiv Banatul, ținând cont că anul acesta aniversează 75 de ani de la înființare, respectiv de un amendament făcut de Lucian Căldăraru (PNL) pentru organizarea unui concurs de soluții pentru un Monument al Revoluției.
Andra Lăpădatu (PSD) a propus acordarea mai multor bani pentru bursele sociale oferite elevilor, amendamentul ei trecând cu 24 de voturi pentru. Consilierul local Mihaela Paula Rusu (USR) a făcut un amendament prin care la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara să se poată construi o nouă cantină; amendamentul a fost adoptat cu 24 de voturi pentru. Viceprimarul Ruben Lațcău a venit cu cinci amendamente, axate pe modificări și redistribuiri de sume, care au trecut toate. Daniela Mariș (PNL) a propus un alt amendament care a trecut, și anume investiții pentru igienizarea terenului situat între str. Ardealului și Banatului, aflat în proprietatea primăriei. Au mai trecut și amendamentele făcute de viceprimarul Cosmin Tabără (referitor la bazele sportive) și primarul Dominic Fritz (redistribuiri pe partea de cultură, pentru Teatrul German, Teatrul Maghiar, Filarmonică etc.).
La final, după votarea amendamentelor, consilierii locali au aprobat bugetul Timișoarei pentru anul 2023, cu 24 de voturi pentru.
Nu au lipsit nici discuțiile. Consilierul local Adrian Lulciuc (PNL) a transmis că își cere scuze față de revoluționarii care ar fi avut nevoie de monument, dar și față de părinții, elevii și cadrele didactice de la Liceul Sportiv Banatul pentru că cele două amendamente propuse de colegii săi liberali și susținute de partid nu au fost astăzi aprobate. Acesta l-a mai întrebat pe primarul Dominic Fritz dacă are o situație vizavi de amendamentele propuse de PNL în 2020 și realizate până în prezent.
„Eu nu urmăresc obiectivele de investiții în funcție de partidul care a propus amendamentele. Eu nu am o listă cu galben, roșu și albastru. Noi ne străduim să implementăm toate proiectele bune pentru Timișoara”, a spus edilul.
Vă reamintim, vineri, 3 februarie, a avut loc o dezbatere publică pe tema bugetului Timișoarei pe anul 2023, asta după ce mai mulți consilieri locali au atras atenția că adoptarea bugetului public fără o dezbatere publică încalcă legea.
Principalele investiții din 2023
Bugetul total se ridică la peste 2,4 miliarde de lei, mai mare față de cel din 2022, de cca. 2 miliarde de lei. Pentru cheltuielile de funcționare, propunerea de buget prevede 1,09 miliarde de lei, iar pentru dezvoltare (continuarea și finalizarea investițiilor) sunt prevăzuți 1,27 miliarde de lei.
Pentru anul acesta a fost preconizată o creștere a veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%, în comparație cu anul 2022. Acest lucru înseamnă 82 de milioane de lei în plus la bugetul local.
De asemenea, anul 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din cadrul multianual 2014-2020. Prin urmare, și aici se estimează o creștere de 115 milioane de lei prin atragerea de fonduri europene.
Cum impozitele locale nu au crescut, fiind doar indexate în funcție de rata inflației din 2021, prin încasarea acestora vor veni la buget doar 5 milioane de lei în plus față de anul trecut.
Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.
Pentru iluminatul public sunt prevăzuți 24 de milioane de lei, comparativ cu 10 milioane de lei care au fost dați în 2022. Alte creșteri pentru funcționare includ o creștere de 8,9 milioane de lei pentru asigurările sociale.
Marile șantiere din Timișoara vor merge înainte, însă prioritare sunt investițiile cu finanțări aferente cadrului multianual precedent, în mod particular șantierele finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Printre obiectivele finanțate pe acest program se numără Reabilitarea Căii Bogdăneștilor, Extinderea și Reabilitarea Clinicii de Balneologie, Construcția și Dotarea unui nou corp la Liceul Waldorf sau Construcția unui Centrul Cultural și Educațional în Kuncz, precum și multe altele.
În ceea ce privește cinematografele Timișoarei, șantierele de la cinema Studio, Timiș, Dacia și centrul din Kuncz vor fi finalizate în acest, iar Primăria Timișoara va finanța programul cultural și proiectele de cultură cu 61 de milioane lei, prin proceduri competitive.
În total, pentru Capitala Europeană a Culturii, primăria va aloca 186,7 milioane de lei, la care se adaugă 51 de milioane lei din partea Ministerului Culturii.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XMultumesc pentru articol, echilibrat si echidistant, cu detalii suficiente fara sa fie prea multe. Incepusem sa cred ca in ziarele de Timisoara asa ceva nu mai e posibil.
Este mic. Clujul are mai mult si nu e capitala culturala . Vad ca vor sa faca metrou . La Timisoara piste de biciclete…