Primăria Timișoara a publicat proiectul de buget pentru anul 2023, precum și anexele acestuia. Acestea pot fi consultate integral AICI. Creșterile de costuri generate de inflație au făcut ca bugetul din acest an să fie închis cu întârziere, lucru care va duce la o procedură urgentată pentru aprobare acestuia. Termenul legal de aprobare a bugetului este 2 februarie.
Bugetul total se ridică la peste 2,4 miliarde de lei, mai mare față de cel din 2022, de cca. 2 miliarde de lei. Pentru cheltuielile de funcționare, propunerea de buget prevede 1,09 miliarde de lei, iar pentru dezvoltare (continuarea și finalizarea investițiilor) sunt prevăzuți 1,27 miliarde de lei.
Pentru anul acesta a fost preconizată o creștere a veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%, în comparație cu anul 2022. Acest lucru înseamnă 82 de milioane de lei în plus la bugetul local.
De asemenea, anul 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din cadrul multianual 2014-2020. Prin urmare, și aici se estimează o creștere de 115 milioane de lei prin atragerea de fonduri europene.
Cum impozitele locale nu au crescut, fiind doar indexate în funcție de rata inflației din 2021, prin încasarea acestora vor veni la buget doar 5 milioane de lei în plus față de anul trecut.
„Am construit un buget care reflectă trei priorități pentru 2023, respectiv buna funcționare a serviciilor publice precum încălzirea și transportul public, continuarea și finalizarea investițiilor începute, în particular cele pe fonduri europene și finanțarea culturii în anul în care suntem Capitală Europeană a Culturii. A fost un buget dificil de închis. Anul 2022 a venit cu creșteri majore ale costurilor în toate sectoarele importante, de la creșteri pentru curentul pe care-l plătim la iluminatul public, la creșteri pentru încălzirea instituțiilor publice, la creșteri pentru materialele de construcții și manopera pentru toate investițiile atât de necesare. Cu toate astea, Timișoara merge înainte și vom face tot ceea ce este necesar și legal pentru a asigura continuitatea serviciilor de interes public, unde alocăm sume record pentru subvenții. Vom închide șantiere majore cu fonduri europene, unde avem prevăzute investiții de 539 de milioane de lei, 43% din întreg bugetul de dezvoltare. Va fi un an plin de provocări cărora suntem pregătiți să le facem față”, transmite primarul Dominic Fritz.
Principalele investiții
Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.
Pentru iluminatul public sunt prevăzuți 24 de milioane de lei, comparativ cu 10 milioane de lei care au fost dați în 2022. Alte creșteri pentru funcționare includ o creștere de 8,9 milioane de lei pentru asigurările sociale.
Marile șantiere din Timișoara vor merge înainte, însă prioritare sunt investițiile cu finanțări aferente cadrului multianual precedent, în mod particular șantierele finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Printre obiectivele finanțate pe acest program se numără Reabilitarea Căii Bogdăneștilor, Extinderea și Reabilitarea Clinicii de Balneologie, Construcția și Dotarea unui nou corp la Liceul Waldorf sau Construcția unui Centrul Cultural și Educațional în Kuncz, precum și multe altele.
În ceea ce privește cinematografele Timișoarei, șantierele de la cinema Studio, Timiș, Dacia și centrul din Kuncz vor fi finalizate în acest, iar Primăria Timișoara va finanța programul cultural și proiectele de cultură cu 61 mil lei, prin proceduri competitive.
În total, pentru Capitala Europeană a Culturii, primăria va aloca 186,7 milioane de lei, la care se adaugă 51 de milioane lei din partea Ministerului Culturii.
Bugetul aprobat în anul 2022 poate fi consultat AICI.
Vă reamintim, bugetul Timișoarei pe anul 2022 a fost aprobat în ședința Consiliului Local în data de 1 martie, însă nu fără modificări față de propunerea inițială. Aleșii locali au propus spre votare 32 de amendamente, dintre care 18 au venit numai din partea consilierului Dan Diaconu (PNL). În cele din urmă, 16 au fost aprobate.
Pe aceeași temă:
FOTO. Dominic Fritz a prezentat bugetul Timișoarei pentru 2022. Acesta intră în consultare publică
Bugetul Timișoarei pentru anul 2022 a fost aprobat. Se vrea creșterea calității vieții cetățenilor
Trimite articolul
XBugetul intra in consultare publica…
“Termenul legal de aprobare a bugetului este 2 februarie.”
Asta da consultare publica, doua zile is ultrasuficiente, ce atata consultare!🤣😂🤣🤣🤣😂🤪
#RevolutiaBuneiGuvernari 🤮
asta imi aduce aminte de cum consulta Basescu parlamentul:
“Va consult – repet, termenul constitutional este ‘va consult’ – cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introdu-cerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare. Va multumesc. Din acest moment, procedura de lansare a referendumului a fost indeplinita”
Sa vedem ce modificari se fac dupa “consultari”.
Cam asa inteleg toti dictatorii “consultarile”, bravo Fritz, bine Latcau, tot asa! si cica de ce sunt numiti neomarxisti…
“transparență maximă”. 2 zile pt “dezbatere publică”. bravo fritz bravo lațcău bravo usr. v-ați dat arama pe față încă o dată. sunteți doar niște nemernici. nimic mai mult
-
legea 273 prevede 15 zile, nu 2, dar la usereu nu se pune. Daca nici domiciliul nu conteaza, ne mai luam de TRANSPARENTA? NU e negociabila si gata 😜