În prima zi a lunii martie, bugetul local pentru anul 2022 a fost aprobat în ședința Consiliului Local, dar nu fără modificări față de propunerea inițială. Consilierii locali au propus spre votare 32 de amendamente, dintre care 18 au venit numai din partea consilierului Dan Diaconu (PNL). În cele din urmă, 16 au fost aprobate.
„Spre deosebire de bugetul pe 2021, bugetul pe 2022 mai are un punct important. Dacă în anul 2021 porneam cu o componentă mare de datorii din urmă, cu plăți restante și facturi neplătite din 2020, putem spune că bugetul pentru 2022 este bugetul pentru 2022. Nu mai vine cu balast pentru 2021”, a declarat city managerul Timișoarei Matei Creiveanu.
Scurt istoric
În urmă cu aproape o lună, pe 9 februarie, primarul Dominic Fritz a prezentat proiecțiile pentru bugetul Timișoarei, după care propunerea a intrat în consultare publică.
„Este foarte clar ca România și Europa se află în prezent într-o situație bulversantă din multe puncte de vedere. Există o nesiguranță economică și socială evidente. În acest context nu este ușor să alcătuiești un buget. […] Dacă ne uităm pe o hartă a Timișoarei, vedem că avem câteva sute de hectare în zona de nord a Timișoara în care orașul se va dezvolta foarte mult. Miza în acest an pentru buget este ca dinamica Timișoarei să fie accelerată. Obiectivul nostru este foarte clar: să investim în calitatea de viață a timișorenilor”, declara Fritz înainte de a începe prezentarea propunerii de buget.
Propunerile și întrebările cetățenilor au fost așteptate până la data de 20 februarie 2022. A urmat ca în 21 februarie, de la ora 17, să fie organizată dezbaterea publică online. Numărul participanților la dezbaterea publică a fost unul scăzut, mai puțin de cinci cetățeni implicându-se în discuțiile despre bugetul local. În plus, întrebările celor care au luat cuvântul nu s-au axat neapărat asupra subiectului.
Cifrele bugetului
În acest an, bugetul local cumulează un total de 2016 milioane de lei, fiind împărțit pe două dimensiuni: bugetul de funcționare și bugetul de dezvoltare.
Pentru bugetul de funcționare au fost alocați circa 901 milioane de lei, sumă care reprezintă 44,7% din totalul bugetar. Salariile administrative, spațiile verzi, cultura, sportul, sănătatea, dotarea școlilor și reparațiile străzilor sunt câteva dintre ariile ale căror cheltuieli sunt acoperite în cadrul bugetului de funcționare. Bunurile și serviciile reprezintă 36% din cele 901 milioane de lei, pe când pentru personal a fost alocat 25,2%; subvențiile subsumează 22,2%.
Bugetul de dezvoltare, care cuprinde proiectele de investiții și achiziții, reprezintă peste 1 miliard de lei, vorbind procentual de 55,3% din totalul monetar alocat bugetului din acest an. Bugetul local acoperă 44,6% din această sumă, iar 35,95% din fonduri vin pe filieră europeană. Din bugetul de stat a fost alocat 10,4%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferind un credit ce acoperă 9% din totalul bugetului de dezvoltare.
Comparativ, bugetul Timișoarei pe anul 2021 a fost de 1,4 miliarde de lei, fiind asemănător cu cel din 2019. Creșterea din 2020, când bugetul a fost de 2,2 miliarde de lei, s-a datorat faptului că includea fonduri europene, credite de refinanțare, era mai mare procentul din impozitul pe venit și fusese majorat bugetul spitalelor din subordine.
Trimite articolul
XCheltuielile de personal SUNT IMENSE ! Asta este rezultatul ineficienței, nepotismului, și incapacității acestor amatori de a eficientiza și a digitaliza serviciile ! Actuala conducere ESTE O RUȘINE PT TIMIȘOARA și o jignire pentru fiecare contribuabil, PF sau PJ ! O adunătura de incompetenți, iar orașul arată ca i mizerie, fiind oglinda acestor incapabili !
-
destepule ! la personal intra si cei din invatamant, sanatate , politia locala etc! stii ce inseamna Municipal cand vorbim de un Spital ?
de inceput ce bine ar fi impozitul auto la fel ca in alte judete ca si cost, nu +50%, ca sa favorizeze lumea ce au masina inmatriculata pe alt judet sa o treaca pe timisoara
Vrem triplarea impozitelor pe clădiri și masini!!!!
-
Sper ca esti ironic Billy Boy
Ce aberatie, cresti calitatea vietii cu botnita pe fata , ne avind voie sa fi liber ca niste minti bolnave au decis sa ne ia toate drepturile si libertatile.Penibil
Prea maritul nostru primar creste calitatea vietii tinand in frig bolnavii si elevii. E un inceput bun.
Se vrea creșterea calității vieții cetățenilor
HAHAHAHAHAHAHHAHAHHAAHA
Au ei grija prin marirea de taxe si impozite sa nu se intample asta!!!!
Ne cumpara cizme? sau ce.
Se vrea… De 30 de ani tot “se vrea”, dar nu se face. Mai lăsați vrajelile, ne-ați mințit incontinuu la fiecare tura de alegeri și la fiecare partid schimbat tot același bocanc in fund ne-am luat. Dacă vreți să faceți ceva mai bine gura și muncă… Multă muncă, că de minciuni ne-am saturat toți indiferent de statutul social.