În ceea ce privește Programul de investiții pe anul 2023, acesta însumează 378.427.430 milioane de lei, cu 7,52% mai mult decât în 2022. Aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene, au transmis reprezentanții administrației județene.
În ceea ce privește continuarea unor investiții, instituția a prevăzut 4,2 milioane de lei pentru lucrări la Centrul de reabilitare „Speranța” pentru copii cu dizabilități, 5 milioane de lei pentru un alt proiect-pilot, bazin de înot didactic la Jimbolia, 1.150.000 de lei pentru modernizarea sistemului de încălzire și climatizare în corpul vechi al Palatului Administrativ și 1.020.000 de lei pentru implementarea platformei digitale integrate.
Instituția a prevăzut două milioane de lei pentru proiectul Aquatim, co-finanțat de CJT privind dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în Timiș, precum și 6.849.000 de lei pentru proiectul-pilot Centrul de legume și fructe de la Tomnatic, care în luna mai va fi terminat.
Investiții noi demarate de CJT
Anul acesta, în Programul de investiții publice al CJT, au fost alocați 50.000 de lei din bugetul CJT și două milioane de lei prin programul Capitală Culturală Europeană pentru dotarea cu mobilier și echipamente audio-video a Sălii Multifuncționale din Palatul Administrativ și a Centrului Infoturistic din Bastion.
270.000 de lei alocă administrația județeană în bugetul din acest an pentru documentația necesară Parcului fotovoltaic, care va fi amenajat în apropiere de satul Covaci și va asigura energia electrică la CJT și la instituțiile subordonate.
De asemenea, 350.000 de lei au fost prevăzuți pentru dezafectarea Stadionului „Dan Păltinișanu”, în locul căruia Compania Națională de Investiții va ridica o nouă arenă cu 30.000 de locuri.
Alte sume sunt destinate proiectelor de bugetare participativă: 432.000 de lei pentru Orășelul siguranței – Mini Lugoj, 1.386.000 de lei pentru parcul tematic „Județul în miniatură” de la Moșnița Nouă, 265.000 de lei pentru un adăpost al câinilor maltratați, accidentați, abandonați, chiar torturați; 212.000 lei – Parc tematic Luna Mureșului-Cenad; 343.000 – construcție scenă acte artistice și 91.000 lei – spațiu agrement rural – păduricea din Biled.
La capitolul protecție civilă, CJT va cheltui 140.000 de lei pentru proiectarea (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, avize, acorduri) unei stații de pompieri la Sânnicolau Mare, alți 300.000 de lei pentru o autospecială destinată pompierilor și 62.000 de lei pentru un lift hidraulic.
Cinci milioane de lei sunt alocați construirii unui internat la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj.
Fonduri pentru instituțiile culturale din subordinea CJT
150.000 de lei sunt destinați pentru proiectarea amenajării curții interioare de la Muzeul Național de Artă și alți 47.000 de lei pentru un sistem de sonorizare.
Muzeul Satului Bănățean beneficiază, printre altele, de 130.000 de lei pentru modernizarea și extinderea grupurilor sanitare la Muzeul Viu, de 180.000 de lei pentru introducerea în circuitul turistic a unei case tradiționale din satul Dragșina, care a fost donată și de 50.000 de lei pentru reamenajarea magazinului de suveniruri și a casei de bilete. De asemenea, proiectarea unei porți pentru acces la evenimente se ridică la 63.000 de lei.
Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, o altă instituție aflată în subordinea CJT, i s-au alocat 70.000 de lei pentru instalarea unui sistem de climatizare la sediul din Piața Libertății, 100.000 de lei pentru servicii specializate topo-cadastrale.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” primește 150.000 de lei pentru investiții precum mașină de fum, proiector, boxă și altele.
Biblioteca Județeană „Sorin Titel” are alocați anul acesta 1.425.000 de lei. Cea mai mare sumă, 975.000 de lei, va fi cheltuită pentru amenajarea a două spații în Bastionul Theresia.
Aproape 33 de milioane de euro pentru drumurile și podurile județene în bugetul din 2023
Capitolul Transporturi, care include drumurile, podurile și pistele pentru biciclete beneficiază de 162.107.000 milioane lei, aproximativ 33 de milioane de euro.
Printre obiectivele care vor beneficia de acești bani se numără modernizarea și reabilitarea DJ609F Bazoșu Nou-Bazoș-Recaș pe o lungime de 13,7 kilometri. CJT alocă 300.000 de lei, însă cea mai mare parte a banilor necesari proiectului, 10 milioane de lei, provine de la Guvern prin PNDL.
Reabilitarea Podului pe DJ591C: DN6 Săcălaz, km 3+810 are alocați 1.950.000 de lei.
Proiectarea și execuția amenajării intersecției de pe DJ 595 C cu DN 58 B la Birda se ridică la 2,8 milioane de lei.
De asemenea, amenajarea intersecției pe DJ 692A cu DC 46 în Dudeștii Noi – proiectare și execuție va costa două milioane de lei.
Câte 200.000 de lei au fost incluși în buget pentru proiectul tehnic și execuția proiectului de lărgire la 4 benzi a DJ 692, sector DN 69 – Sânandrei, precum și modernizarea DJ 593C Șag – Sânmihaiu Român (DJ 591A).
Pentru execuția pistei de biciclete Timișoara-Dumbrăvița-Giarmata, propusă de comunitate prin bugetul participativ al anului 2021, administrația județeană alocă suma de 450.000.
De asemenea, Strategia pentru realizarea pistelor de biciclete în județul Timiș – VELO Timiș – beneficiază de 400.000 de lei.
Amendamentele propuse de consilierii județeni
În ședința de marți, înainte de aprobarea bugetului, patru consilieri județeni au depus amendamente. Două au fost admise și alte două au fost respinse prin votul aleșilor județeni.
Astfel, consilierul județean Călin Dobra de la PSD a propus un amendament privind modernizarea drumului Lugoj-Buziaș. Concret, social-democratul a propus alocarea a 300.000 de lei pentru pregătirea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, însă inițiativa sa a fost respinsă.
O altă propunere, care a fost aprobată, a venit din partea consilierului județean Alexandru Iovescu de la PSD. Acesta a propus realizarea unui studiu privind siguranța circulației.
Un alt amendament aprobat i-a aparținut consilierului Petru Mihăieș de la USR, care a explicat necesitatea cumpărării unei mașini ce curăță cartofii pentru elevii cu nevoi speciale de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Atanasiu”.
Ultimul amendament, respins de consilieri, i-a aparținut lui Valentin Korman de la Pro România, care a propus reabilitarea drumului Timișoara-Buziaș.
„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”, a precizat, marți, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Pe aceeași temă:
CJT are disponibili 77 de milioane euro în 2023 pentru investiții. Instituția a publicat bugetul
Aproape 33 de milioane de euro pentru drumurile și podurile județene în 2023
Trimite articolul
XSperam ca USR sa aloce cat mai mult din acest buget evenimentelor pentru sustinerea lgbtq si trans! De asta i-am votat, ca sunt de-ai nostri
-
esti rautacios (de unde stiu ca esti un tip? stiu!) dupa logica ta peste jumatate din timisoreni sunt lgbtq.
membri cumunitatii lgbtq au din fericire dreptul la o viata normala in romania. dar mai dai din nefericire si de prostovani, sau frustrati, sau falsi crestini asa ca tine, care n-au altceva mai bun de facut in viata decat sa se lege de lgbtq. tu prostovan o sa mori! USR o sa castige in timisoara din nou! lgbtq vor avea in continuare sansa sa traiasca liber in romania. tu esti fan probabil al unor tari prcum rusia sau iran sau coreea de nord. ai putea sa emigrezi sa te simti liber si neatins in puritatea sufletului tau de vreun om ce gandeste sau traieste altfel decat crezi tu ca e normal.
Prostovanule! -
Faci diferenta intre judet si oras?
Indiferent de articol exista cativa postaci care pomenesc de lgbdt si usr. legalizarea a fost facuta inainte sa existe usr si intr-o tara civilizata, democratica e normal sa fie asa.
Scopul lor este sa schimbe subiectul. Nu m-as mira sa fie platiti. Stim cine detine toata “media” din oras.