Bunavestire sau Blagoveștenia, sărbătorită de creștinii ortodocși și greco-catolici la 25 martie, rememorează momentul în care Dumnezeu îl trimite pe arhanghelul Său Gavriil să vestească Preacuratei Fecioare Maria că a fost aleasă să-L nască pe Mântuitorul lumii.
Această întâlnire a mesagerului divin cu „cea mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără asemănare decât Serafimii” este relatată de către un singur evanghelist, și anume sfântul Luca.
„Din prezentarea evanghelică reținem că minunea Buneivestiri a avut loc în cetatea Nazaretului Galileii, unde Sfânta Fecioară Maria era ocrotită în casa unchiului ei, Iosif dulgherul, om în vârstă, credincios și împlinitor al rânduielilor strămoșești. Reținem, de asemenea, că în fața Legii Vechiului Testament, cei doi, unchi și nepoată, erau logodiți, dar această logodnă nu avea să fie urmată de căsătorie, ci era încheiată doar în scopul purtării de grijă a dreptului Iosif de Fecioara curată și nevinovată (…) Arhanghelul Gavriil reproduce, parcă, profeticele cuvinte rostite de Isaia proorocul (7, 14), în urmă cu 700 de ani: «Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, Părintele Său» (Luca 1, 31-32)”, spune Ionel Popescu, preot paroh la parohia Timișoara Iosefin.
Aceasta este „Marea Veste”. Maria este chemată să-l zămislească pe Iisus. Aceasta a încuviințat și a devenit Născătoare de Dumnezeu.
„Aceasta este MAREA VESTE, așteptată de la căderea în păcat, aceasta este VESTEA mai mare decât istoria și care revarsă peste întreaga omenire razele sfinte și binefăcătoare ale mântuirii”, mai spune Ionel Popescu.
„Sărbătoarea de azi, Bunavestire sau Blagoveștenia, ne cheamă, pe fiecare în parte și pe toți deopotrivă, la sfântă rugăciune în lăcașurile de închinare, pentru a ne învrednici de vestea cea bună a mântuirii sufletelor noastre, prin smerenie, viață curată, milostenie, post și credință nețărmurită în Dumnezeu”, conchide preotul.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. Conform unor tradiții populare, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat, existând chiar și o zicală: „Cine se ceartă în ziua de Buna Vestire, are necazuri tot anul”. Se mai fac şi previziuni meteorologice, crezându-se că așa cum este vremea de Bunavestire, va fi şi în ziua de Paşti.
Trimite articolul
XCe mizerie sinistra
-
Trecand peste faptul ca nu’s credincios, ai un argument pentru “mizerie sinistra”?
De ce e “mizerie sinistra”?
Faptul ca ai primit vestea ca vei avea un copil – Mantuitorul, in cazul asta (n.s. – nota lu’ Sictir) – e “mizerie sinistra”?As zice sa separi BOR si religie inainte de a arunca cu rahat.
La multi ani mamelor creștine!
Hai domnule, mai las-o in fras de treaba. Nu poate fi atat de rau. Sterge si matale oglinda si nu iti mai adresa injurii ca viata este frumoasa si merita traita, zau asa!
Nu uita ca si tu esti Fiu al Lui Dumnezeu si meriti sa te bucuri de nasterea Mantuitorului.
Doamne ajuta si slava Lui Dumnezeu.
Iata fratilor cum Duhul Sfant este Viu si Lucrator in isoria oamenilor. Nu s-au inselat profetii si nici nu se inseala iar Sfinții vor judeca Lumea.
In aceste momente grele si la inceput de aspra prigoana ce va veni mai ales impotriva crestinilor sa ne amintim cuvintele Parintelui Iustin: “Ne pot omora dar nu ne pot face nicun rau.”
Slava Lui Dumnezeu si numai Lui!