Primul buncăr antiaerian, cel al Finanţelor, situată pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara, va putea fi folosit începând cu luna martie. Adăpostul poate găzdui mai multe sute de funcţionari ai acestei instituţii în caz de atac aerian şi este prevăzut cu sisteme moderne de filtrare a aerului şi alte tehnologii care permit şederea în acest adăpost pentru o perioadă îndelungată de timp.
„Este un adăpost care se încadrează în categoria ALA – Apărare Locală Antiaeriană. Când a fost proiectată clădirea existau anumite reglementări legislative în ceea ce priveşte construcţia imobilelor. Şi acest tip de adăposturi trebuiau incluse în proiect. Suprafaţa incintei este de 300 de metri pătraţi şi poate găzdui câteva sute de persoane în caz de necesitate. În acest moment în incintă nu există nici un fel de dotări sau amenajări. Din câte ştiu, există un sistem modern de filtrare a aerului, un sistem de fitoaerisire. În plus, toaletele trebuie să funcţioneze în sistem fără apă, se utilizează un fel de tocător”, ne-a declarat Aida Voştinaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Timiş.
Şi funcţionarii Prefecturii şi Consiliului Judeţean Timiş vor supravieţui unui atac aerian convenţional, dar doar după inaugurarea noului corp al Palatului Administrativ, prevăzută pentru finele acestui an, în subsolul căruia a fost construit un buncăr ce poate găzdui 224 de persoane.
„În proiectul corpului anexă al Palatului Administrativ a fost prevăzut un adăpost de protecţie civilă. Aceasta este o obligaţie legislativă şi a fost necesar pentru emiterea autorizaţiei de construcţie de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Adăpostul poate găzdui 224 de persoane şi este proiectat să reziste la un atac aerian convenţional”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Timiş, Jana Lavrits.
Noile buncăre au fost construite deoarece, în 2005, premierul Călin Popescu Tăriceanu a emis o hotărâre prin care toate instituţiile administrative şi financiar-bancare, a căror sedii sunt mai mari de 600 de metri pătraţi şi sunt prevăzute cu subsol, trebuie să fie prevăzute cu buncăre antiaeriene. Tot în această categorie intră însă şi clădirile de birouri, învăţământ, ştiinţă, cultură, etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!