Consilierii locali urmează să aprobe nivelul burselor şcolare care vor fi acordate, în 2015, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Timişoara.
Conform legii, pot fi acordate patru tipuri de burse: de performanţă – pentru copiii cu rezultate deosebite obţinute la olimpiade, competiţii şi concursuri şcolare la nivel naţional, de merit – pentru elevii cu rezultate deosebite obţinute la competiţii, olimpiade şi concursuri şcolare la nivel judeţean, de studiu – pentru elevii care provin din familii cu venituri mici şi sociale – pentru copiii din categorii sociale defavorizate (orfani, cazuri medicale, elevii din mediul rural care sunt şcolarizaţi în altă localitate, situaţii materiale grele).
În funcţie de tipul lor, bursele vor fi de 100 de lei, 75, 70 sau 65 de lei pe lună şi se vor acorda pe perioada anului şcolar, adică timp de 9 luni, cu excepţia burselor sociale, care sunt pe 12 luni.
Bursele şcolare se dau însă în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie la bugetul local. Iar bugetul alocat nu acoperă cererile.
„Conform centralizării solicitărilor primite din partea unităţilor de învăţământ rezultă un total necesar în valoare de aproximativ 6.330.000 lei. Prin HCL nr. 29/13.02.2015, privind aprobarea bugetului local pe anul 2015, pentru burse a fost alocată suma de 2.700.000 lei”, precizează reprezentanţii primăriei.
Cum se va proceda având în vedere că suma este insuficientă? Ar urma să fie acordate integral bursele sociale, cele de studiu şi cele de performanţă, iar în cazul celor de merit pentru elevii care au obţinut cel puţin 8,50 media generală şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al noului an şcolar – categoria cea mai numeroasă, acestea ar urma să se acorde la un procent de aproximativ 14% din numărul solicitat.
În total ar urma să fie acordate 3.620 de burse, în sumă de aproape 2,7 milioane de lei.
Găsiţi anexat tabelul cu distribuţia burselor şcolare propuse pentru anul 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!