În acest sens se organizeză cursuri de un înalt nivel științific, susținute de profesori de renume internațional, sunt acordate burse de studiu, se organizează stagii de cercetare la Universitatea Linköping, din Suedia și se acordă consiliere profesională pe tot parcursul formării.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului ”Elaborarea şi implementarea programelor de masterat în domeniul Micro şi Nanomaterialelor MASTERMAT”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni! și se referă la programele de master oferite în cadrul proiectului.
Studiul are patru mari obiective. Unul este referitor la documentarea în ceea ce priveşte stadiul actual la nivel naţional şi european privind domeniul micro şi nanomaterialelor. Un alt obiectiv se referă la analiza programelor de master din aceste domenii, dar şi din domeniile anorganice şi polimerice. Cel de-al treilea obiectiv îl reprezintă evaluarea cerinţelor pieţei muncii pentru profesiile din cele patru domenii, iar ultimul obiectiv face referire la modalitatea şi eficienţa procesului de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor celor două universităţi.
Concluziile studiului arată că, spre deosebire de nivelul actual la care se află nanomaterialele și nanotehnologiile din punct de vedere al cercetării, tehnologiei disponibile și investițiilor, resursa umană se află încă la un nivel inferior. Pe termen lung se preconizează nevoia de specialiști atât la nivel național, cât și european. Agenții economici susţin că structura învățământului de specialitate necesită îmbunătățiri pentru pregătirea absolvenţilor atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere practic.
Referitor la părerile absolvenţilor de la Universitatea Politehnica din Timişoara şi de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, jumătate dintre aceștia resimt nevoia dezvoltării unor abilități practice suplimentare pe parcursul studiilor. 80% dintre studenți s-au declarat mulțumiți de calitatea pregătirii teoretice asigurată de studiile urmate. În acelaşi timp, 90% dintre repondenți și-au afirmat disponibilitatea de a urma cursuri de master, în condițiile unei susțineri financiare din partea universității. La nivelul Uniunii Europene sunt organizate 108 programe de master de profil în 21 de ţări. În urma studiului acestor programe a rezultat nevoia corelării programelor oferite în cadrul proiectului cu nivelul cunoașterii, nevoile studenților și cele ale angajatorilor. Asfel că, prin acest proiect, se organizeză cursuri de un înalt nivel științific, susținute de profesori de renume internațional, sunt acordate burse de studiu, se organizează stagii de cercetare la Universitatea Linköping, din Suedia și se acordă consiliere profesională pe tot parcursul formării. Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul www.mastermat.upb.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!