Coaliţia 52 Timişoara a demarat o serie de dezbateri publice menite să abordeze problema finanţării doctoratelor. Sau mai precis, a nefinanţării acestora… Luni, 22 octombrie a fost rândul Timişoarei să fie gazdă a unei asemenea întâlniri. întâlnirea, la care au participat reprezentanţii celor trei mari universităţi timişorene, au arătat dificultăţile pe care acestea le au din cauză că cererile de rambursare a sumelor plătite pentru doctoranzi nu sunt onorate de Autoritatea de Management a POSDRU. “Noi avem de plătit burse în valoare de 19 milioane de lei, am depus cereri de rambursare pentru proiectele respective şi am primit în jur de şase milioane de lei, iar pentru restul de peste 12 milioane nu am primit nici un răspuns. Sunt cereri pentru proiecte “beton” care au fost clasificate în clasa A de calitate. Aceasta înseamnă că nu prezentau nici un fel de risc în finanţare. Din păcate, din cauză că alte universităţi au avut probleme, toate proiectele scrise în România au fost declasificate şi trecute în clasa C, una nesigură, care presupune verificări complicate. Problema este că şi pentru cererile la care nu se poate reproşa absolut nimic, doar trebuie plătite, nici la acestea nu am primit înapoi banii cuveniţi. Noi am finanţat din fonduri proprii toate bursele, dar am sperat să ne recuperăm banii. Gândiţi-vă ce se poate întâmpla, să rămânem cu blocaje, să nu se poată plăti, de exemplu salariile! Nu e cazul la UVT, dar în timp se poate întâmpla”, a declarat Petru Ştefea, prorector al Universităţii de Vest Timişoara.
Situaţia e similară la toate cele trei universităţi. Unii dintre doctoranţi şi-au plătit din bani propriile buzunare, cazare, documentare, sperând să îşi recupereze sumele respective ulterior. Iar dacă acestea se întâmplă în străinătate cheltuielile crează probleme financiare persoanei, având în vedere valoarea mare a unei chirii, a întreţinerii în general.
Din păcate, concluzii prea utile nu au fost trase, soluţiile pentru obţinerea banilor respectivi sunt puţine. Modul în care sunt scrise şi duse la capăt proiectele POSDRU fac din beneficiari un fel de sclavi, fără prea multe posibilităţi de a influenţa deciziile celui care se ocupa de acordarea banilor. Deşi perspectiva înaintării în judecată a unui dosar pentru nerespectarea condiţiilor convenite, nici una dintre universităţile timişorene nu a luat în calcul o asemenea decizie radicală. Perspectiva de a te face neplăcut pentru cei de acolo ar face destul de dificilă obţinerea pe viitor unor noi finanţări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!