3 august 1919 este ziua în care în Timișoara a fost instaurată administrația românească, după ce în oraș au intrat trupele românești. Coloana militară s-a îndreptat atunci spre vechea biserică ortodoxă română din Fabric. În fața acesteia, pe un altar improvizat, protopopul Ioan Oprea, asistat de șase preoți, a oficiat un serviciu divin.
„V-am așteptat cu dor și astăzi vă întâmpinăm cu brațele deschise pe meleagurile mănoase ale Banatului”, i-a spus, atunci, protopopul Oprea colonelului Virgil Economu, comandantul trupelor românești.
Vor fi, așadar, la vară, 100 de ani de la acel moment, iar un consilier local PNL a cerut, în plen, alocarea unei sume de bani pentru un monument. Este vorba de 20.000 de lei, din care să fie făcut un bust din bronz al protopopului Ioan Oprea.
„Este primul protopop român, cel care a întâmpinat armatele române chiar la Biserica veche Sf. Ilie din Prințul Turcesc. Datorită regularizării Canalului Bega, biserica a trebuit să fie mutată pe actualul amplasament și a devenit prima catedrală ortodoxă a orașului Timișoara. Cred că în vederea inaugurării din 3 august a 100 de ani de când Timișoara s-a desprins de imperiu și a venit administrația română, acest om merită evidențiat cu un bust în curtea bisericii”, explică Simion Moșiu.
Întrebat de ce trebuie ca primăria să plătească realizarea bustului, Moșiu susține că este un gest minim care se poate face, dacă tot nu sunt bani pentru lucrări de mai mare amploare.
„Am fost contactat de părintele Daniel (de la Biserica Sf. Ilie – n.r.), a venit la comisie. Am fost acum la Paști la slujbă, fresca, deci pictura, e deteriorată cam 60%, e doar acoperișul refăcut. Neexistând fonduri pentru renovarea totală până în 3 august a picturii din interior, am optat măcar pentru acest simbol să-l facem în curtea bisericii”, a mai precizat consilierul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!