Cei doi au fost principalii artizani ai înfrumuseţării urbei de pe Bega cu diferite specii de flori şi plante. Au cercetat mult acest domeniu şi au făcut din Timişoara un oraş al trandafirilor. Deşi casa lui Muhle este încă în paragină, cele două busturi se ridică falnice la intrarea în Parcul Rozelor.
Árpád Mühle – arhitect peisagist, fiul celebrului horticultor Wilhelm Mühle, cel mai important rozerist al României din perioada interbelică, a iniţiat reamenajarea Parcului Rozelor, după ce acesta a fost distrus în timpul Primului Război Mondial. Sculptorul bustului este Aurel Gheorghe Ardeleanu.
La dezvelire au participat primarul Timişoarei, Nicolae Robu şi chiar nepoata lui Arpad Muhle, Clara Basica, care a venit din Germania pentru a participa la momentul festiv. Au mai fost prezenţi şi reprezentanţii Asociaţiilor Seniorilor din Timişoara, dar şi reprezentanţi ai oraşului înfrăţit Szeged.
Árpád Mühle şi Niemetz Ferenc au lucrat încă din 1902 la proiectarea unor parcuri care să fie ridicate pe locul rămas după dărâmarea zidurilor de fortificaţiei care înconjurau vechea cetate. Ei intenţionau realizarea unei copii la scară mică a parcului Prater de la Viena. După studiile de la Timişoara, Árpád Mühle (1870–1930) a vizitat parcuri celebre din Germania, Franţa, Luxemburg, Anglia, Italia, Japonia, SUA, India şi Africa.
Anul trecut, Primăria Timişoara trecea pe plăcuţa comemorativă a lui Wilhelm Muhle și faptul că acesta ar fi avut iniţiativa reamenajării Parcului Rozelor. Acum, greşeala a fost reparată. Fiul său este iniţiatorul proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!