La Dumbrăvița, marți, 19 martie, a fost inaugurat un cabinet stomatologic școlar, pentru a cărui amenajare primăria a cheltuit aproximativ 150.000 de lei. Ar fi primul de acest fel din mediul rural, și unul dintre puținele din toate școlile din județ. De serviciile medicale stomatologice vor beneficia, gratuit, cei 1.500 de elevi înscriși la Școala Gimnazială Dumbrăvița.
Amenajarea cabinetului a fost susținută 100% de Primăria Dumbrăvița, cu fonduri alocate din bugetul local, iar mobilierul a fost achiziționat printr-o sponsorizare obținută de autoritățile locale din partea unui agent economic important din localitate. Cabinetul stomatologic are avizele necesare funcționării și este pregătit să își înceapă activitatea.
La lansarea cabinetului au mai fost prezenți Horia Bugarin – primarul Dumbrăviței; Aura Danielescu – inspector școlar general de Timiș, Adrian Nicola – directorul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița și Dan Șutean – președintele Colegiului Medicilor Stomatologici Timiș.
La cabinete stomatologice școlare, „deficitar este un cuvânt elegant”
Ultimul dintre cei amintiți, Dan Șutean, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, a vorbit, ulterior, despre starea cabinetelor stomatologice școlare la nivelul județului. Aceasta nu pare prea bună. Șutean a lăudat, totuși, inițiativa.
„Este un fapt remarcabil faptul că a autoritate locală, fără a avea în acest moment umbrela Ministerului Sănătății sau a Casei Naționale de Asigurări, s-a gândit să deschidă un astfel de cabinet școlar care este baza prevenției în stomatologie, în opinia mea. (…) Stăm… deficitar (la capitolul cabinete stomatologice pentru elevi – n.r.) și cred că este un cuvânt destul de elegant. Au existat cabinete școlare și acelea insuficiente, dar, la un moment dat, cred că în urmă cu aproximativ 10 ani, ele au fost comasate undeva în centrul orașului, unde funcționează și în ziua de astăzi. Cred că sunt patru sau cinci medici, niște doamne foarte inimoase pe care le cunosc, foarte competente și cu drag de această ramură a stomatologiei, legate de copii, dar nu cred că își mai ating scopul în măsura în care au fost gândite”, a spus Șutean.
În afară de centrul stomatologic amintit de președintele Colegiului Medicilor Stomatologici Timiș, situat pe strada Sfântu Gheorghe, nu ar mai exista „dentiști școlari” decât în școlile și centrele pentru copii cu nevoi speciale. În mediul rural, ar fi și mai rău, aici funcționând doar cabinetele private.
„În afară celor menționate sunt câteva școli speciale în care au fost deschise cabinete, dar care au adresabilitate strict celor din școlile respective, considerându-se că, fiind în general copii cu nevoi speciale, să aibă în interiorul școlii astfel de cabine. În școlile obișnuite nu mai există cabinete stomatologice. (…) În județ nu avem niciun cabinet școlar, doar private, peste 300 sunt în mediul rural. Peste 900 de cabinete private sunt în municipiul Timișoara”, a mai declarat Dan Șutean.
Concluzia acestuia ar fi că „în general, starea de sănătate orală este destul de precară”. Factorii ar fi veniturile mici sau cel mult medii ale multor familii, poate și „anxietatea” legată de vizita la dentist, dar și lipsa unor programe naționale de prevenție. În plus, până nu demult, fondurile de la Casa națională de Asigurări de Sănătate pentru ramura de stomatologie erau inexistente. Totuși, și în prezent, acestea sunt „mult, mult, mult, mult sub nivelul minim acceptabil”, potrivit președintelui Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș.
Cheltuieli anuale de peste 750.000 de lei
Potrivit reprezentanților administrației locale din Dumbrăvița, cheltuielile anuale pentru cabinet vor fi de 740.000 de lei pentru salarii și 25.000 de lei pentru materiale sanitare, asigurate din bugetul local. Asta, după ce investiția propriu-zisă s-a ridicat la 150.000 de lei. Aceasta a presupus realizarea unui cabinet stomatologic școlar respectă toate normele legale în vigoare. Acesta este format dintr-o sală stomatologică, o sală pentru sterilizarea instrumentarului, una pentru pacienții care sunt în așteptare, o magazie pentru depozitarea materialelor și a ustensilelor de curățenie, un vestiar și două grupuri sanitare – unul pentru personal, altul pentru pacienți.
„Cred cu tărie că educația este foarte importantă. Odată cu expansiunea localității a crescut și numărul copiilor din Dumbrăvița, așa că mă bucur enorm că putem să inaugurăm astăzi acest cabinet stomatologic școlar de a căror servicii vor beneficia aproximativ 1.500 de elevi. Pe lângă acest cabinet, în instituțiile noastre de învățământ mai sunt funcționale alte trei cabinete medicale. Acestea sunt deservite de doi medici și șase asistente. Proiectul pe care îl inaugurăm astăzi întregește, astfel, componenta de sănătate și de educație medicală, iată, în ceea ce privește igiena orală pentru copiii care învață în Dumbăvița. Îmi doresc ca toți elevii acestei școli să beneficieze de aceste servicii”, a spus Horia Bugarin, primarul comunei Dumbrăvița.
În cabinetul stomatologic școlar de la Dumbrăvița vor fi efectuate tratamentele incluse în competența generală a stomatologiei: screening, profilaxie (detartraj profesional, air-flow, fluorizări, sigilări), pedodonție interceptivă (interceptarea anomaliilor dento-maxilare) și urgențe (în caz de dureri sau traumatisme locale). Serviciile medicale stomatologice vor fi asigurare de Iuliana Zăvoianu-Românu, absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.
„Mă bucur că am onoarea să fiu prima care deschide acest cabinet stomatologic. Am absolvit facultatea în 2022, lucrez la un cabinet privat din oraș, dar tot timpul am făcut și voluntariat, mai cu seamă când a fost vorba despre copii. De abia aștept să îi cunosc pe micuți. Sunt încântată că îmi voi desfășura activitatea chiar în școală, voi putea lega astfel o conexiune mult mai bună cu ei. Și pentru ei e foarte important, le va reduce din anxietatea pe care ar putea să o resimtă vizavi de medicul stomatolog. Voi pune foarte mult accentul pe prevenție. Ei trebuie să învețe, încă de mici, ce înseamnă să aibă grijă de dințișorii lor”, a spus aceasta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!