Medicii timișoreni și specialiștii de la Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu au început să lucreze împreună încă de anul trecut. La centrul chinologic din Sibiu au fost alese cinci exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între șapte și nouă luni. Antrenamentul câinilor a început în ianuarie 2021, cu primele probe recoltate de la bolnavii de Covid-19.
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara a fost primul implicat în proiect, după care au fost cooptate și alte unități sanitare din țară, majoritatea din Sibiu.
„Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostra de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție Covid-19, chiar și în condițiile în care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, explică dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Probe pot fi prelevate doar de la pacienți care încă nu se află sub tratament anti-Covid. În total, pentru dresajul câinilor au fost folosite câteva sute de probe. Mai întâi patrupedele au mirosit probele pozitive, apoi pe cele negative. După șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască virusul SARS-CoV2, iar specialiștii spun că animalele pot recunoaște ușor mirosurile emanate de persoanele bolnave de Covid-19.
„În funcție de practica pe ziua respectivă și în funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în același antrenament și probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația”, spune Silviu Stan, de la Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.
Faza următoare este avizarea, iar ultima este operaționalizarea proiectului. Echipele canine trebuie să primească și acreditare. Practic, câinii special dresați urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Vor sta în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectual de DSP Sibiu, pentru a depista dacă din avioane coboară pasageri infectați cu coronavirus.
Trimite articolul
XMai putin si lagare de concentrare pentru bolnavii de covid . Asa ii adulmecau cainii pe everei in al doilea razboi mondial .
-
Ma uit la comentariul tau…si imi dau seama ca prostia este eterna.
Sa vezi ce durere o sa fie pe voi cand o sa trebuiasca sa dati si teste de inteligenta…-
te uiti ca vitelul la ecuatii de clasa 1. nu pricepi nimic, ca ala ti-e nivelul.
-
Tu n- ai trecut mental dar nici mintal de clasa a 2- a, de aceea tot pomenesti clasa intai.
Esti un om cu handicap intelectual acut.
Dar nu- i nimic, esti numai bun de pus la jug.
-
-
Si unde-i miroase? Bine ca avem comentaci de serviciu USR PNLPLM
Ajung (inca o data) la concluzia ca animalele sunt mai inteligente si mai sensibile decat unele fiinte umane.
Dovada e prin comentariile unora care au scris aici.
Oricum, simtul lor olfactiv este superior fata de cel al oamenilor.
Asadar, respect animalelor!