Normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată în toamnă prin Legea 258/2013, au fost publicate în 23 decembrie. Potrivit acestor norme, eutanasierea animalelor care nu suferă de boli incurabile se poate face după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare în care câinele este cazat în adăpost – în cazul în care animalul nu este adoptat sau revendicat -, prin decizie a împuternicitului primarului, fiind efectuată de medici veterinari de liberă practică.
Sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor cu stăpân este obligatorie până la 1 ianuarie 2015. Deţinătorii sunt obligaţi ca atunci când ies cu animalele în spaţii publice să aibă asupra lor carnetele de sănătate cu înscrierea sterilizării şi înscrierea în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. Consiliile locale pot subvenţiona parţial sau total serviciile de sterilizare, lucru care va fi luat în discuţie de către Consiliul Local Timişoara la începutul acestui an, spun reprezentanţii municipalităţii. Se introduce de asemenea adopţia la distanţă, tip de adopţie în care câinii rămân în adăpost, însă cu acoperirea tuturor cheltuielilor de cazare, hrană şi tratamente medicale de către cel care adoptă. Reprezentanţii societăţii Danyflor afirmă însă că până acum nu au avut nicio solicitare de adopţie la distanţă.
Oficialii Primăriei Timişoara spun că ar dori cât mai mulţi câini adoptaţi, dar trebuie să respecte legea. Autorităţile încearcă, în primă fază, să facă un inventar al câinilor din oraş.
„Am făcut adresă către Danyflor, le-am pus în vedere că au obligaţia să aplice noile norme, în care sunt prevăzute mai multe aspecte, cum ar fi programul de vizitare, tot în legislaţie sunt prevăzute existenţa unui formular individual care trebuie completat la capturare, o declaraţie-angajament privind adopţia, există un formular privind decizia de eutansiere, în termenul celor 14 zile, şi acea decizie trebuie luată de către o persoană care este împuternicit al primarului prin dispoziţie. Am făcut referatul, a fost semnat, au fost împuternicite două persoane, medicul veterinar angajat al primăriei şi şeful de compartiment care se ocupă de gestiunea populaţiei canine. Am împărţit oraşul în 12 zone, în care echipe mixte, formate din angajaţi ai Danyflor şi ai primăriei, vor inventaria câinii, am făcut adrese la Direcţia Sanitar-Veterinară, respectiv la Colegiul Medicilor, pentru a ne pune la dispoziţie lista cu medicii de liberă practică, şi la Asociaţia Chinologică Română, unde există şi cartea de origine, unde sunt inventariaţi toţi câinii de rasă, pentru a avea o imagine a întregii populaţii canine de pe raza municipiului, pentru că nu o dată am ridicat de pe domeniul public şi câini de rasă. În plus, am făcut o adresă la Poliţie să aflăm câte persoane au declarat că deţin câini din rase periculoase. Vrem să avem o situaţie a câinilor din Timişoara”, a explicat directorul Direcţiei de Mediu a municipalităţii, Adrian Bere.
Reprezentanţii administraţiei locale spun că până acum au fost eutanasiaţi doar câinii care sufereau de boli incurabile sau cei răniţi grav în urma unor accidente, nu şi ceilalţi ridicaţi de pe străzi care ar putea fi eutanasiaţi, conform legii, dacă în 14 zile lucrătoare nu sunt adoptaţi sau revendicaţi. De săptămâna viitoare ar putea începe însă şi eutanasierea celorlalte animale adunate de pe domeniul public.
„Noi le cerem cetăţenilor să vină în sprijinul acestor animale, să încerce să adopte cât mai mulţi câini. Scopul nostru este de a-i da în adopţie, nu de a-i eutanasia, dar nici nu putem să nu respectăm legislaţia. Trebuie să respectăm legislaţia. Toate formalităţile vor fi definitivate săptămâna aceasta şi de săptămâna viitoare ar putea începe aplicarea normelor metodologice privind eutansierea câinilor care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, chiar dacă noi nu ne-am dorit asta. Am organizat 12 târguri de adopţii în 2013, vom face şi anul acesta, s-a mers cu clinica mobilă şi s-au făcut sterilizări… Cei care se află acum la adăpostul Danyflor sperăm să-i adopte cineva, o să începem cu cei care intră în adăpost, la care le facem toate fişele, se vor completa acele fişe, acele formulare individuale cu informaţii despre câine şi caputare, dată, cazare, număr unic de identificare atribuit la intrare…”, a adăugat Bere.
Unii dintre căţei ar putea fi salvaţi prin adopţii la distanţă, putând rămâne în adăpost atâta vreme cât cineva plăteşte o taxă pentru ei. Modul în care se vor putea face aceste adopţii urmează să fie reglementat printr-o nouă hotărâre de consiliu local.
O altă salvare ar putea veni din partea unor ONG-uri străine, care au mai adoptat animale din Timişoara şi le-au dus peste hotare.
La sfârşitul lunii februarie va expira şi contractul cu societatea Danyflor, gestiunea serviciilor publice de management al populatiei canine şi a activităţii de ecarisaj urmând să fie scoasă la licitaţie, potrivit autorităţilor locale. Cei de la Danyflor şi-au manifestat deja intenţia de a participa la viitoarea licitaţie.
„Noi la ora actuală avem undeva de 379 de câini cazaţi în adăpost. Primăria va decide în privinţa eutanasierii, câinii sunt ai municipităţii, ei hotărăsc cum vor începe, cu cei mai vechi sau cu cei prinşi acum. Adopţii au fost mai multe în toamna anului trecut, în octombrie-noiembrie am avut câte 80-85, în decembrie au fost 53. Pentru adopţii la distanţă n-am primit nicio cerere până la ora actuală. Noi am putem să populăm cam 30% din capacitatea adăpostului cu câini adoptaţi la distanţă. Contracul cu primăria expiră în februarie. Acum oricum sunt alte norme, alte cheltuieli, trebuie să asigurăm permanenţa 24 din 24, să facem investiţii în personal. Vom participa la licitaţie”, ne-a declarat directorul Danyflor, Ionel Puşcaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!