Instanţa a suspendat normele de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Curtea de Apel București a admis cererea Vier Pfoten şi a dispus suspendarea executării HG 1059/ 2013 până la pronunţarea instanţei de fond în acest caz.
Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată şi completată prin Legea nr. 258/2013.
„Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime. Efectul imediat este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare și, drept consecință, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării și uciderii câinilor fără stăpân”, spun cei de la Vier Pfoten.
Reprezentanţii organizaţiei de protecţie a animalelor cer o nouă lege, care să aducă străzi sigure fără a mai omorî câini.
„Decizia Curții de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal clar și independent că noua lege care permite uciderea câinilor nu funcționează. Suntem astfel și mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare rațională, și nu emoțională, a situației câinilor fără stăpân. 62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, afirmă Gabriel Păun, director de campanii în cadrul Vier Pfoten. Reprezentanţii fundaţiei cred că toate eforturile ar trebui să se concentreze pe stoparea reproducției câinilor, principala cauză a apariției animalelor fără stăpân, deci pe sterilizări.
Noua lege privind gestionarea câinilor fără stăpân a intrat în vigoare la finele anului trecut. Normele de aplicare au apărut în decembrie 2013, înainte de Crăciun, iar eutanasierea câinilor a început în lunile următoare.
La Timişoara au fost eutanasiaţi peste 300 de câini de la începutul anului, potrivit reprezentanţilor municipalităţii. La sfârşitul lunii februarie a expirat însă contractul pe care îl avea primăria cu societatea Danyflor pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi au fost sistate şi eutanasierile pe noua lege, urmând să fie contractat un nou operator în urma unei licitaţii.
„Eutanasierile s-au sistat oricum, pentru că n-am mai avut contract. S-au asigurat doar urgenţele, şi mă refer la ridicarea câinilor agresivi, care prezintă pericol, dar nici măcar pentru aceia nu au fost emise decizii de eutanasiere, au fost ţinuţi în adăpost. Au fost eutanasiaţi doar câinii bolnavi, cei răniţi, loviţi de maşini, au mai fost mortalităţi, dar pentru acestea nu se mai dau decizii. Nu ni s-a transmis încă nicio modificare, vom proceda după cum prevede legea”, ne-a declarat şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere.
Articole pe aceeași temă:
Eutanasierea cainilor fara stapan s-a oprit la Timisoara. 400 de adoptii de la inceputul anului
Citiți principiile noastre de moderare aici!