„Conform legislaţiei, după 14 zile câinii pot fi eutanasiaţi dacă nu au fost adoptaţi. În momentul de faţă avem în adăpost câini care sunt de patru, cinci sau şase luni şi va trebui să începem cu câinii care au cea mai mare vechime. Aşteptăm să treacă termenul de 14 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru a nu fi discuţii ulterioare, că animalele care au fost eutanasiate n-au îndeplinit aceste condiţii. Scopul nostru este acela de a trage un semnal de alarmă, să vină toţi iubitorii de câini să adopte cât mai mulţi, pentru a nu fi puşi în situaţia să eutanasiem niciun câine, dar totodată pentru a nu fi puşi nici în situaţia de a crea traume persoanelor care pot fi muşcate de câini de pe domeniul public. Conform legii, primul câine poate fi eutanasiat după 14 zile lucrătoare, din 23 decembrie 2013 au apărut normele de aplicare a legii. Teoretic de miercuri ar putea fi eutanasiat primul câine. Vom începe să eutanasiem din câini. Trebuie să respectăm legislaţia, nu avem dreptul să expunem la riscuri cetăţenii, dar totodată spun haideţi să adoptăm cât mai mulţi câini, ca să eutanasiem cât mai puţini”, a declarat, marţi, şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere.
Asociația Pet Hope Timișoara consideră nejustificată graba cu care conducerea Primăriei Timișoara a comunicat începerea eutanasierii câinilor fără stăpân și atrage atenția asupra faptului că nu există o hotărâre de consiliu local cu privire la cuantumul taxei pentru adopţia la distanţă a animalelor din adăpostul serviciului de ecarisaj, afirmând că această obligație este prevăzută prin lege.
Reprezentanţii asociaţiei au semnalat, de asemenea, că nu a fost stabilită lista medicilor veterinari care pot participa la procedurile de eutanasiere din partea ONG-urilor de profil, astfel încât aceste proceduri să fie transparente.
„Monitorizarea modului în care vor decurge eutanasierile este esenţială având în vedere că serviciul de ecarisaj din Timişoara a fost, nu de puţine ori, acuzat de iubitorii şi protectorii de animale timişoreni de faptul că nu respectă legislaţia în vigoare. Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân şi normele ei metodologice pot fi aplicate doar atunci când toate procedurile prealabile implementării lor au fost realizate, iar în cazul nostru, în Timișoara, etapele pregătitoare nu au fost realizate, așadar este prematur să discutăm despre eutanasierea animalelor fără stăpân”, cred reprezentanţii Pet Hope.
Mai mult, iubitorii de animale spun că ar fi şi ilegal ca autorităţile locale să înceapă să omoare câinii în acest moment.
„Este inadmisibil şi ilegal ca autorităţile să înceapă eutanasierea câinilor atâta timp cât nu au dat ocazia iubitorilor de animale să-i adopte la distanţă, prin faptul că nu au stabilit cuantumul taxei. Este de asemenea inadmisibil ca eutanasierile să fie realizate fără ca ONG-urile de profil să aibă posibilitatea să desemneze un medic veterinar asistent, în vederea asigurării corectitudinii procedurii şi a eliminării oricărei suferinţe inutile a animalelor”, afirmă avocatul Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociației Pet Hope Timișoara.
Autorităţile locale afirmă însă că se pot face adopţii la distanţă şi că există o taxă stabilită. „Legea nu ne obligă să adoptăm un HCL cu adopţia la distanţă, legea obligă ca printr-o hotărâre de consiliu local să se stabilească o taxă. Adopţia este prevăzută. În momentul de faţă avem un contract, până la sfârşitul lunii februarie (n.r. – cu societatea Danyflor), unde sunt prevăzute taxele pentru hrănirea şi întreţinerea unui câine pe zi şi se aplică acele taxe atâta timp cât există contractul. După se va scoate la licitaţie, vom vedea cine va câştiga şi probabil vor fi alte preţuri. Se pot face adopţii la distanţă, se aplică tarifele care sunt în contractul de management al populaţiei canine (n.r. – 9 lei pe zi/ câine). Noi am pregătit un proiect de hotărâre de consiliu care va intra în prima şedinţă, suntem obligaţi ca suma propusă să fie cea trecută în contractul pe care noi îl avem. Consiliul local va hotărî”, a adăugat şeful Direcţiei de Mediu a primăriei.
Reprezentanţii ONG-ului se declară dezamăgiţi de decizia autorităţilor locale.
„După aproape un an de zile în care, prin bunăvoinţa domnului viceprimar Diaconu, Timişoara a implementat un program de gestionare eficientă a câinilor fără stăpân şi a realizat un număr semnificativ de sterilizări, decizia autorității locale de a reveni la aplicarea strictă a eutanasierii care nu a înregistrat niciodată, niciunde în lume, un rezultat benefic, ne revoltă şi ne dezamăgeşte în egală măsură”, a completat Alina Văcaru, președintele Pet Hope.
Cei de la Pet Hope consideră că, „contrar susţinerilor nedocumentate şi neinspirate ale unora dintre edilii noştri”, eutanasia nu este nici pe departe singura soluţie viabilă pentru reducerea numărului de câini fără stăpân. Ei spun că au solicitat o audienţă la primarul Nicolae Robu, în numele mai multor ONG-uri din Timişoara, încă din data de 25 septembrie 2013, iar solicitarea lor a rămas fără răspuns până în ziua de astăzi.
Asociația Pet Hope Timișoara condamnă vehement decizia autorităţilor locale timişorene de a eutanasia câinii sănătoşi fără stăpân, pe care o consideră nu doar imorală şi inumană, ci şi falimentară şi ineficientă. În egală măsură, îi condamnă şi pe medicii veterinari dispuşi să facă eutanasierile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!