Cetatea Șoimoș este o opțiune de weekend și pentru un turist din Timișoara. Nu faci mult pe șosea până la locul unde „urci spre cer”, deci poate fi considerată o excursie de o zi, o „evadare” din pandemia de Covid-19, care dă semne, cel puțin deocamdată, că se potolește. Prin urmare, din „călători în pandemie” devenim „călători din pandemie” pentru că începem să dăm uitării această perioadă a lunilor petrecute în casă.
Excursia la Șoimoș este o drumeție pe care unii o fac alături de copii și, uneori, alături de cei mai în vârstă. Numai că aceștia trebuie să fie „antrenați” și trebuie să aveți grijă ca ei să fie în siguranță. Urcușul este abrupt, este un traseu marcat cu albastru, și, vorba unui copil de trei ani, în timp ce plânge că e „prea sus”: „Unde e telegondola?”. Nu este telegondolă la Șoimoș și probabil nici nu va fi, pentru că i-ar strica farmecul. Dar traseul nu e ușor pentru toți…
Cu mașina, din Timișoara, poți să o iei prin Dumbrăvița și Giarmata (în weekend e mai aerisit traficul prin aceste localități) și păstrezi drumul spre Lipova. Se poate alege și A1, prin Arad, dar nu puțini merg pe traseul spre Pișchia – Mașloc, neavând nimic care să-i „grăbească”. (…)
Începi ascensiunea… Nu e ușoară, dar nici cu un nivel de dificultate ridicat. Pământ de culoarea deșertului, pietre așezate unele peste altele, printre care, uneori, îți faci cărare, și un urcuș care îți pune… gambele la grea încercare. Urcarea durează 20 de minute, jumătate de oră, depinde de viteza de deplasare și de stații – care, în cazul unora, vor fi dese. Merită! În vârf dai de o priveliște minunată…” scrie în articolul din Agenda.
Continuarea acestui material o găsiți în săptămânalul Agenda, alături de alte articole interesante.
Săptămânalul Agenda îl găsiți la chioșcurile de ziare din Timiș, pe Internet, unde puteți citi Agenda online sau în cutia poștală (vă puteți face abonament: Redacţia Agenda, Piaţa Ionel I.C. Brătianu nr. 1 (intrarea din Piaţa Ţepeş Vodă), O.P. 1, C.P. 265, Timişoara, e-mail: agenda@informmedia.ro, tel 0256/221 549).
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XO bijuterie a Națiunii Române, poate va intra în viitorul nu foarte îndepărtat într-un proces de reabilitare. M-ar bucura ca patrimoniul istoric foarte valoros al zonei să fie pus la loc de cinste, apreciat și mult mai respectat.
daca si la soimos e greu sa urce pt unii ar trebui sa se intrebe daca sunt niste scaune de masina sau oameni.