Călătoria virtuală începe din cartierul Cetate, destinația fiind Piața Mocioni. Până în anul 1868, terenul pe care s-a definit piața era inclus în zona cetății bastionare, care reprezenta o fâșie de teren lată de aproape 1 km cu interdicție de construcție, dar mai apoi s-a decis reducerea suprafeței la 569 de metri. Astfel, cartierele istorice exterioare Iosefin, Elisabetin și Fabric s-au apropiat de cetate.
„În anul 1894, municipalitatea devine proprietar pe terenul fostei esplanade (suprafață aflată mai ales în fața unei clădiri monumentale – n.r.), însă încearcă fără succes să găsească cumpărători pentru noile parcele propuse spre vânzare. Realizează prin fonduri proprii un imobil în cadrul pieței, acțiune care își atinge pe deplin scopul, astfel încât până la sfârșitul anului 1896 sunt vândute cinci parcele din vecinătatea palatului, iar după anul 1901 s-a ocupat cu clădiri și frontul de sud al pieței, aparținând cartierului Elisabetin”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului, pe Facebook.
Casa (Palatul) Mária Radocsay
În Piața Mocioni se înalță Casa Mária Radocsay, construită în „stil istorist cu elemente clasiciste”.
„În anul 1891 a fost obținută o autorizație de construire pentru extinderea unei case cu etaj. A doua autorizație a fost eliberată pentru o casă cu două etaje în anul 1894. Clădirea a fost restaurată în perioada 2007-2010 după proiectul arhitectului Constantin Ciocan”, mai spun reprezentanții MNaB.
Doamna de la palat
Valeria dr. Pintea, lugojeancă la origine, a locuit în acest palat. S-a căsătorit cu medicul Vasile Pintea şi a devenit locuitoare a Iosefinului. Amintirile ei despre cartier şi oamenii săi au ajuns până la MNaB prin nepoata sa – Liana Maria Gomboșiu, autoarea romanului „Valeria dr. Pintea”.
„Ea a locuit într-un apartament de șase camere până la decesul soțului, medicul Vasile Pintea, în anul 1940”, spun cei de la MNaB.
Dacă ai o fotografie cu Casa Mária Radocsay sau știi o poveste despre palat și locuitorii lui, cei de la MNaB te îndeamnă s-o postezi într-un comentariu pe pagina lor de Facebook. Poți ajuta la recrearea poveștilor celor mai frumoase clădiri din Timișoara!
Foto: Muzeul Banatului
Trimite articolul
XAparent a mai fost un primar drujbar si inainte de Robu … oare cand au disparut copacii?!
-
Probabil in comunism, cand s-a facut terasa “Sinaia”, aferenta restaurantului Sinaia… Nu stiu daca ai apucat vremurile alea, anii ’60 ai secolului trecut.
-
Asta e nimic – peste drum era un parc caruia la sosirea noilor autoritati BOR i-a adulmecat potentialul imobiliar si l-a umplut de constructii.