La sfârșitul anului trecut, atunci când a marcat finalizarea lucrărilor de amenajare a malurilor Begăi, primarul Nicolae Robu a anunțat că transportul public pe Bega va fi gratuit, vreme de cinci ani.
„Transportul pe apă va fi gratuit pe perioada prevăzută în contractul de finanțare, și anume pe cinci ani”, spunea edilul, anunțând totodată că ambarcațiunile vor naviga după venirea primăverii.
Lucrurile nu stau tocmai așa. Deși două din șapte vaporașe au sosit la Timișoara, ele nu pot fi lansate la apă până când municipalitatea și RATT nu obțin toate actele necesare pentru transportul în comun pe Bega. Mai mult, Regia Autonomă pentru Transport în Comun încă școlește viitorii marinari ai Timișoarei.
Nici măcar gratuitatea nu mai este sigură. Reprezentanții Primăriei Timișoara au cerut și aprobarea Ministerului Dezvoltării. În cazul în care nu vine, o călătorie ar putea costa 1 leu.
„Vrem să avem și o aprobare a variantei care va fi pusă în practică, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, din partea autorității de management, pentru că nu am vrea să greșim, întrucât undeva la o analiză cost-beneficii lucrurile sunt puțin în ceață. Nu am vrea să ne trezim că se dau interpretări diferite prevederilor din contract, respectiv din acea analiză cost-beneficii. Oricum, daca va fi cu taxă, taxa va fi de 1 leu, este o taxă simbolică”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
Potrivit edilului-șef, ambarcațiunile vor naviga „cât se poate de repede”. Specialiștii RATT mai trebuie să stabilească acum un program clar pentru ca pe Bega să poată fi și alte ambarcațiuni.
„Se va ști care este programul și, în intervalele în care nu sunt curse, Bega va putea fi folosită în continuare pentru antrenamente la caiac-canoe, la alte sporturi nautice și inclusiv și alte ambarcațiuni de agrement vor putea să își desfășoare activitatea pe Bega. Vom face tot programul astfel încât să valorificăm Canalul Bega cât mai bine. Eu cred că până acum nici 5% din potențialul canalului nu a fost exploatat. Și este păcat, pentru că nu orice oraș are o apă precum Bega. Costurile au fost asumate de către Primăria Timișoara. Aceasta a fost o obligație a municipalității, să acopere atât achiziția vaporașelor, cât și exploatarea lor din venituri de la bugetul local, proiectul complex de amenajare a malurilor Begăi având fonduri europene pentru alte lucruri”, a explicat primarul Timișoarei.
Nicolae Robu este convins că timișorenii vor fi foarte încântați când vor vedea pe apă cele șapte ambarcațiuni și că ele vor reprezenta „un nou punct de atracție deosebită pentru vizitatorii Timișoarei”.
Alte articole pe aceeași temă:
Doua vaporase din sapte sunt la Timisoara. Burebista si Decebal asteapta lansarea pe Bega
Cu vaporasele pe Bega, abia de la vara. RATT scoleste paznici si soferi sa devina marinari
Citiți principiile noastre de moderare aici!