Procesul de înscriere în clasa pregătitoare în 2020 a început în 24 februarie, când au fost afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare la sediul școlilor, pe site-ul acestora și cel al Inspectoratului Școlar Județean Timiș. În perioada 25 februarie – 9 martie se vor organiza în fiecare unitate de învățământ zilele porților deschise, în care părinții și copiii pot vizita școala unde viitorii elevi vor să urmeze cursurile. În perioada 25 februarie – 20 martie se va realiza evaluarea psihosomatică, în cazul copiilor unde este necesar acest lucru.
În perioada 4-23 martie are loc completarea de către părinți a cererilor de înscriere în clasa pregătitoare, la unitatea de învățământ unde solicită înscrierea copiilor, de luni până joi, între orele 8-18 și vineri, între orele 8-17.
În 26 martie va avea loc procesarea cererilor de înscriere în clasa pregătitoare de către comisia națională și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru. În perioada 27-30 martie se vor procesa cererile părinților care solicită înscrierea copiilor la o altă unitate decât cea de circumscripție.
În 1 aprilie se va afișa lista elevilor înscriși și locurile rămase libere la sediul școlilor, pe site-ul acestora și al Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
În 22 aprilie începe a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare, cu afișarea locurilor disponibile, urmând ca în perioada 23-30 aprilie să se poată depune cereri de înscriere de către părinți, pentru ca în perioada 4-6 mai cererile să fie procesate, iar în 7 mai să fie afișate listele finale.
După finalizarea celei de-a doua etape de înscriere în învățământul primar, conform calendarului înscrierii și înmatricularea copiilor, în situația în care mai există copii care nu au fost încă înscrişi la nicio unitate de învăţământ, inspectoratul şcolar centralizează şi soluţionează cererile părinţilor/ tutorilor legal instituiţi/ împuterniciţilor legali acestor copii. Comisia judeţeană asigură cuprinderea în clasa pregătitoare a copiilor care nu au fost încă înscrişi la nicio unitate de învăţământ, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, în funcţie de opţiunile părinţilor/ tutorilor legal instituiţi/ împuterniciţilor legali, de numărul de locuri disponibile şi de criteriile de departajare anunţate conform prezentei metodologii. În situaţii excepţionale, comisia judeţeană poate decide repartizarea copiilor în clase, cu depăşirea numărului maxim de elevi prevăzut de lege.
La înscriere, părinții divorțați trebuie să depună o copie a unei hotărâri judecătorești privind modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului. Dacă autoritatea părintească este exercitată de ambii părinți, înscrierea trebuie solicitată cu acordul amândurora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!