De la începutul anului 2014, până la jumătatea lunii martie, la staţiile care monitorizează calitatea aerului s-au înregistrat mai multe depăşiri ca în trecut. La staţia TM 1, de pe Calea Şagului, aparatul a indicat două depăşiri ale limitei normale de poluare. Staţia de la Carani, TM 3, a înregistrat tot două depăşiri, în condiţiile în care în 2013 aici nu a fost niciuna. Staţia TM5, de pe Calea Aradului, indică cea mai mare poluare din oraş. Aici aparatele de monitorizare a calităţii aerului au indicat 14 depăşiri ale valorilor acceptate.
Autorităţile dau vina pe vreme pentru calitatea prostă a aerului pe care îl respirăm în oraşul de pe Bega.
„Fenomenul acesta de zile calde şi nopţi reci, fenomenele meteorologice care au încurajat adunarea poluanţilor sunt cauza acestor depăşiri. Nu ştiu dacă condiţiile meteorologie nu ne-au ajutat în 2012. Se poate ca la temperaturi scăzute şi fără vânt considerabil să se acumuleze poluanţi”, spune Doina Marin, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timişoara.
Primăria Timişoara a început controalele pe şantierele din oraş, care sunt şi ele o sursă de praf. „O dată ce a început curăţenia de primăvară, sperăm să se mai diminueze depozitările şi aceste depăşiri să nu mai fie, mai ales la TM 5 – în Calea Aradului”, spun reprezentanţii primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!