Ţinând cont de prognoza meteo anunţată pentru această perioadă, cu temperaturi ridicate, care vor ajunge și chiar vor depăși 20 de grade Celsius pe timpul zilei, reprezentanţii Colterm le reamintesc clienţilor că au posibilitatea de a-și regla singuri necesarul de energie termică pentru a face economie.
„În timpul zilei, când temperaturile sunt ridicate, agentul termic poate fi închis de la robinetele vanelor de branșament din subsolurile blocurilor, și redeschise seara”, recomandă oficialii companiei. Aceştia spun că, în ciuda vremii frumoase, furnizarea agentului termic pentru încălzire nu poate fi încă oprită, dar că nu se furnizează căldură la capacitate maximă în această perioadă, ci în funcţie de temperaturile exterioare.
Potrivit Regulamentului Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică al Municipiul Timișoara, care prevede că „sezonul de încălzire este definit ca fiind de regulă perioada 1 octombrie – 30 aprilie a fiecărui an”, şi a contractelor încheiate cu clienţii, furnizarea agentului termic nu poate fi sistată până la finele lunii aprilie, susţin reprezentanţii societăţii. Temperaturile trebuie să fie peste 10 grade Celsius timp de trei zile consecutiv, şi ziua şi noaptea.
Preţul local de producere, transport şi distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de Colterm SA este de 377,88 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar preţul de facturare la populaţie de 252,17 lei/Gcal.
Cei de la Colterm le reamintesc timișorenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare şi că, în urmă cu circa doi ani, au lansat contorizarea individuală cu distribuție pe orizontală, sistem pentru ca pot opta dacă sunt dispuşi să facă o investiţie.
„Se vor realiza racorduri individuale pentru fiecare apartament, branşamentele urmând să fie prevăzute cu robinete de izolare şi buclă de măsurare a consumului de energie termică pentru încălzire (contor de energie termică). De la aceste racorduri se pleacă pentru efectuarea instalaţiei interioare pe orizontală (…) Folosind această metodă de contorizare a consumului de energie termică pentru încălzire se realizează o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire la nivel de condominiu, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat, cât şi posibilitatea reglajului individual, cu ajutorul robinetelor termostatate montate pe calorifere sau prin cele de închidere montate la exteriorul apartamentelor”, au explicat reprezentanţii Colterm.
Contorizarea individuală are beneficii, şi cel mai important ar fi reducerea facturilor, dar presupune o investiţie iniţială. Potrivit unei estimări făcute de către reprezentanţii Colterm şi de către cei ai primăriei, costurile ar fi de aproximativ 1.000 de euro per apartament.
Oficialii companiei declarau, la începutul iernii, că nouă asociaţii de proprietari au trecut deja la noul sistem, iar în cazul altor două lucrările erau în curs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!