Ridicat în mare parte din fonduri europene, Centrul de Afaceri din Timișoara oferă în acest moment o sală polivalentă, utilizată pentru susţinerea expoziţiilor Camerei, săli de conferinţe și birouri. Intenţia Camerei de Comerţ este să realizeze, în prelungirea Centrului de Afaceri, pe terenul rămas neocupat, un nou ansamblu de clădiri. Proiectul prevede construirea unui centru de afaceri pentru inovare, denumit Banat Inocentrum, care ar urma să fie ridicat pe terenul adiacent Centrului Regional de Afaceri al Camerei de Comerţ de vizavi de Sala Constantin Jude din Timișoara.
Este un proiect de investiţii nou, care ar urma să sprijine mediul de afaceri local. Dosarul pentru obţinerea finanţării din bani europeni a fost depus anul trecut, pe Programul Operaţional Regional. „Proiectul este în evaluare şi în funcţie de evoluţia utilizării banilor europeni, am putea primi finanţarea. În cazul în care se aprobă, până în 2012 proiectul ar trebui finalizat”, ne-a declarat Menuţa Iovescu, directorul general al CCIAT.
„Este un proiect în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru întocmirea acestuia am lucrat nu mai puţin de un an”, spune preşedintele CCIAT, Georgica Cornu. În cazul în care finanţarea pe POR nu va fi obţinută acum, există un studiu de fezabilitate şi se pot solicita fonduri şi pe alte proiecte.
Intenţia extinderii spaţiilor din zonă operate de CCIAT nu este una nouă. Clădirea situată pe bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 22 ar urma să aibă demisol, parter, mezanin şi zece etaje, plus un al doilea corp de clădire, destinat parcărilor, care să includă demisol şi parter. În noul turn ar urma să fie disponibile noi săli de conferinţe şi birouri.
Beneficiar este Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara.
Camera de Comerţ doreşte să asigure finanţarea investiţiei prin intermediul fondurilor europene. Banii de cofinanţare ar urma să provină din fondurile proprii ale CCIAT. La jumătatea anului 2009, Camera a primit înapoi două sedii care au aparţinut instituţiei înainte de confiscarea de către regimul comunist. La sediul din Piaţa Victoriei, organizaţia deţinea deja subsolul, parterul şi primul etaj. La acestea s-au adăugat apartamentele care nu au fost deja vândute. Pentru restul de 25 de apartamente din clădire, care au fost vândute de stat către foştii chiriaşi, Camera de Comerţ a primit despăgubiri în valoare totală de 2,5 milioane de euro, cea mai mare despăgubire plătită de statul român ca urmare a unui proces pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Camera de Comerţ Timişoara a intentat proces statului, la CEDO, după ce la instanţele româneşti nu a obţinut rezultatul dorit.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!