Fanfara militară a fost cea care a deschis sărbătoarea. Alături de gazde au fost: primarul Nicolae Robu, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, noul Mitropolit al Banatului, Ioan Selejan, dar şi Petre Roman, primul ministru al României în 1990, cel care a emis decretul prin care Camera de Comerţ Timişoara a fost reînfiinţată.
„Atunci când am solicitat reînfiinţarea camerelor am întâlnit o opoziţie foarte mare din partea guvernului. Ministrul de finanţe de la acea vreme, îmi aduc aminte că zicea: domnule prim-ministru, eu zic să le punem cel puţin un impozit pe camerele astea, cel puţin un 3 – 5 la sută. Şi am spus nu! Este a comercianţilor, a firmelor, ei trebuie să îşi desfăşoare nestingherit activitatea. Şi în primul an, până când guvernul a fost demis nedemocratic, au fost înfiinţate 150.000 de firme private şi 500.000 de locuri de muncă”, a declarat Petre Roman.
În 1850 se înfiinţează, printr-o patentă imperială emisă pe 26 martie, sub semnătura împăratului Franz Josef, Camera Meşteşugărească a Vojvodinei sârbeşti şi a Banatului Românesc. Organizaţia este precursoarea actualei Camere de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Aceasta şi-a deschis porţile în 7 martie 1990, ca rezultat al iniţiativei unui grup provenind din Biroul de Relaţii Externe a CFSN Timiş. CCIAT a fost prima Cameră de Comerţ redeschisă după Revoluţie în România.
Cea de a treia aniversare este cea a zece ani de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri Timişoara. Organizatorii au ales un mod inedit de a prezenta istoria instituţiei, prin intermediul unor scenete, care au cuprins fiecare moment din istorie.
Trebuie spus că preşedintele CCIAT, Georgică Cornu, nu şi-a făcut apariţia la sărbătoare, motivând existenţa unor probleme de sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!