„Bărbaţii au două necazuri – armata şi prostata – armata a devenit o chestie opţională, prostata a devenit o problemă pentru bărbaţi, mai ales pentru cei peste 45 de ani. Afecţiunile principale ale prostatei sunt hieprtrofia benignă de prostată şi cancerul de prostată. Hipertrofia benignă (adică nu este cancer –n.r.) afectează bărbaţii de 50 de ani, ducând la o alterare a calităţii vieţii, având semne preliminare urinarea frecventă în timpul nopţii, urinări dese, scăderea jetului, care pot duce până la complicaţii severe. A doua mare problemă – cancerul de prostată – afecţiune malignă – a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi, după cancerul pulmonar. Cancerul de prostată diagnosticat precoce înseamnă tratare şi vindecare”, spune doctorul Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Campania „Săptămâna sănătăţii prostatei”, ce va avea loc în perioada 23-27 februarie 2015, este o acţiune voluntară a medicilor din cadrul Clinicii de Urologie, care vor lucra în afara orelor de program, folosind materiale sanitare cumpărate din banii primiţi ca donaţie de la mai multe firme, prin Asociaţia non-profit de Urologie „Prof Dr Petru Drăgan”.
Scopul principal este informarea populaţiei asupra celor mai frecvente afecţiuni ale prostatei, hiperplazia benignă şi cancerul de prostată şi încurajarea unui comportament proactiv. Acţiunea se adresează bărbaţilor cu vârsta peste 50 de ani, cu simptome de tract urinar, nediagnosticaţi anterior sau asimptomatici, dar preocupaţi de sănătatea propriei prostate.
În perioada 9 -25 februarie 2015 se vor efectua analizele de PSA (marker-„analiză”specific pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată). Recoltarea se va face la punctele de lucru ale laboratoarelor Synevo, iar costul analizei va fi acoperit de organizatori, pe baza unor vouchere disponibile la medicii de familie şi în cabinetele de urologie din policlinici.
Consultaţia se va efectua în cabinetul de urologie al Policlinicii Spitalului Judeţean, în perioada 23-27 februarie 2015, după o programare telefonică, la numărul de telefon înscris pe voucher.
Consultaţiile vor fi gratuite, iar biletul de trimitere de la medicul de familie este opţional. Pacientul se prezintă la medicul de familie, ori în policlinică, la urologie, i se oferă un voucher, cu care se prezintă la laborator, unde, în mod gratuit, i se face această analiză. După investigaţie, sună la un număr de telefon din policlinică şi se planifică pentru consultaţie în săptămâna 23-29 februarie. Pacientului i se face o evaluare urologică – ecografie, tuşeu rectal, investigaţie PSA (Antigen Specific Prostatic). La cei care se vor găsi valori peste normal – peste 4 unităţi nanograme la mililitru, vor fi programaţi pentru efectuarea unei biopsii, care se efectuează în cadrul clinici.
„De foarte multe ori bărbaţii sunt aduşi de partenerele lor, pentru că nu mai există o calitate a vieţii – dacă te trezeşti de trei ori pe noapte, nu te mai poţi odihni”, spune Viorel Bucuraş.
În toamna anului 2014 a mai avut loc o astfel de acţiune. Atunci au avut curajul să meargă 150 de pacienţi să-şi facă analiza, au venit numai 85 pentru explorare, 10 cu PSA peste 4, la şase pacienţi s-a confirmat cancerul de prostată. Pe ţară se descoperă 30 de cazuri de cancer de prostată la suta de mii de locuitori. Există studii în America pe zeci şi sute de mii de oameni în care s-a constatat că mortalitatea s-a redus cu aproximativ la 20 la sută. Statistic, nordicii şi afroamericanii sunt cei mai predispuși la cancer de prostată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!