O campanie care vine după ce vârful epidemiei de rujeolă s-a stins deja, iar opt copii au murit în Timiș din cauza acestui virus. O campanie care previne apariția virusului prin vaccinare – un cuvânt care în comunitățile rurale este, de multe ori, necunoscut. O altă categorie sunt părinții de la oraș, care, pe baza unor studii realizate la nivel mondial, spun că vaccinarea antirujeolică ar putea aduce alte boli.
Oricum ar fi, calculul rece și nemilos al hârtiei ne „spune” că Timișul este în vârful topului în ceea ce privește cazurile confirmate de rujeolă – 1.215 la finalul săptămânii trecute, de la izbucnirea epidemiei (mijlocul – finalul anului 2016). La Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, miercuri, 26 iulie, erau internați doi copii cu rujeolă.
„Subprefectul Daniel Cristian Franțescu a condus astăzi, la Instituția Prefectului, o ședință a echipei de coordonare a măsurilor de limitare a epidemiei de rujeolă, în cadrul căreia s-a stabilit că vor avea loc, în perioada imediat următoare, o serie de campanii de informare și vaccinare în localități din județul Timiș, fiind vizate în primul rând localități cu comunități mai mari de copii de etnie romă nevaccinați”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.
O primă acțiune va avea loc marți, 1 august, între orele 9-12, în localitățile Sătchinez și Bărteaz, la cabinetele medicilor de familie. La acțiunea desfășurată cu sprijinul Primăriei Satchinez, va participa subprefectul Daniel Cristian Franțescu, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș, ai Direcției Județene de Evidența Populației, Inspectoratului Județean de Poliție, ai Salvați Copiii România.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiş a cerut medicilor de familie reevaluarea situaţiei acoperirii vaccinale pentru vaccinarea antirujeolică.
Conform DSP Timiș, au fost identificate următoarele localităţi cu comunităţi semnificative de cetăţeni de etnie romă şi acoperire vaccinală scăzută: Nădrag, Lugoj – Măguri, Banloc, Cărpiniş, Comloşu Mare, Ghilad, Giera, Iecea Mare, Jebel, Periam, Saravale, Satchinez, Tomnatic, Traian Vuia, Uivar, iar în Otelec nu există medic de familie.
Ce-și mai propune DSP Timiș în planul de limitare a rujeolei?
„Înfiinţarea de centre de vaccinare suplimentare în localităţile: Nădrag, Lugoj – Măguri, Cărpiniş, Uivar, Comloşu Mare, Periam, Saravale, Satchinez, cu distribuţia de vaccin către medicii de familie vaccinatori; intensificarea activităţii de vaccinare în toate localităţile, îndeosebi la grupele de vârstă cu acoperire vaccinală scăzută (1-9 ani) cu desemnarea medicilor şi reprezentanţilor administraţiilor publice locale implicaţi în această activitate”, transmit reprezentanții DSP Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!