Campania este demarată la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Timiș și Instituția Prefectului Județului Timiș, în colaborare cu Biroul de Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Timiș, Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității – I.P.J. Timiș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș „General Moise Groza” – Ordine Publică, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș.
Activitățile din cadrul campaniei se vor desfășura în cât mai multe unități de învățământ din mediul rural și urban din județul Timiș, pe parcursul anului școlar 2022-2023, cu posibilitatea prelungirii calendarului prestabilit, așa cum transmite conducerea Inspectoratului Școlar Timiș.
În fiecare unitate de învățământ, se vor desfășura întâlniri cu cadrele didactice, activități educative destinate elevilor și întâlniri cu părinții.
Prima acțiune din cadrul campaniei demarează joi, 15 decembrie, începând cu ora 10, la Liceul Waldorf din Timișoara. În fiecare clasă din ciclurile primar, gimnazial și liceal se vor desfășura activități realizate de reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare, care vor fi adaptate nivelului de vârstă și înțelegere al fiecărei clase. În a doua parte a zilei, aceștia vor desfășura o întâlnire în scop educativ și de informare cu părinții elevilor care învață în cadrul liceului.
Cadrele didactice au avut deja o primă activitate, unde au fost consultați vizavi de activitățile care vor fi realizate.
„Prin desfășurarea proiectului pilot al campaniei se urmărește atingerea următoarelor obiective: îmbunătățirea modului de comportare și comunicare al elevilor din învățământul preuniversitar pe timpul prezenței în școală sau în zona adiacentă desfășurării cursurilor; îmbunătățirea disciplinei în școală și reducerea/eliminarea evenimentelor deosebite, prevenirea delicvenței juvenile și a violenței în instituțiile preuniversitare de învățământ; creșterea nivelului de conștientizare a minorilor cu privire la implicațiile pe care le are asupra viitorului lor, comiterea unor fapte de natură penală; sporirea nivelului de informare a minorilor, a părinților acestora și a cadrelor didactice referitor la drepturile și obligațiile ce le revin prin lege”, precizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș.
De-a lungul timpului au existat mai multe cazuri de violență în școlile din Timiș, ultimele evenimente fiind amplificate, conform inspectorilor școlari, de perioada pandemiei. Anul trecut s-au făcut remarcate bătăile între eleve, mai ales la Liceul Alimentar Timișoara, unde a fost agresată o elevă cu nevoi speciale. Se vorbea încă de la începutul acestui an despre un plan de acțiune în școli pentru combaterea situațiilor de acest fel, prin colaborarea autorităților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!