Mai mulți timișoreni s-au plâns pe rețelele sociale că au fost abordați în centrul Timișoarei de diverse persoane care împărțeau pliante prin care îi îndeamnă pe oameni să meargă la referendum și să voteze „Da” pentru a apăra copiii României. Mai mult, au fost amplasate și două mese, una la intrarea în Piața Libertății dinspre strada Alba Iulia și alta în fața Catedralei Mitropolitane, chiar sub panoul mare care face reclamă la referendum, pe blocul de lângă primărie.
Cititorii Tion.ro susțin că s-au simțit chiar agasați de unele persoane care împart fluturași.
„Au sărit pe mine cu mai multe pliante să-mi spună să merg să votez Da la referendum, că doar așa pot fi apărați copiii României. Nu am înțeles ce treabă are acest referendum cu copiii, așa că i-am întrebat și mi-au spus că dacă nu votăm ei vor putea fi adoptați de homosexuali. Mi se pare de prost gust această campanie”, ne-a scris un cititor.
Culmea este că în urmă cu câteva luni, mai precis în mai, pe când mai mulți membri ai USR adunau semnături pentru campania „Fără penali” chiar în centrul Timișoarei, senatorul de Timiș Nicu Fălcoi era cât pe ce să fie amendat de Poliția Locală. Nicu Fălcoi l-a văzut atunci pe centru pe primarul Nicolae Robu, care se afla la plimbare, așa că l-a rugat să voteze. A ieșit un imens scandal, iar Fălcoi a primit avertisment de la Poliția Locală.
„Mă plimbam, cum fac frecvent, prin superba și vasta noastră zonă de promenadă, cum fac zilnic mii și mii de timișoreni. Venind din Piața Libertății spre Piața Victoriei, la ieșirea spre aceasta de pe str. Alba Iulia, am fost agasat, ca atâția alți timișoreni și vizitatori ai Timișoarei, de un grup de indivizi care, întru sfidarea regulilor locale și a aprobării derivate din acestea acordată de Comisia de Ordine Publică, strângeau semnături”, a spus Robu atunci, vizibil deranjat de cei care adunau semnături în centrul orașului.
Edilul-șef a explicat că nu este permisă strângerea de semnături ori împărțirea de pliante în zona de loisir a Timișoarei. Mai târziu însă a decis să semneze totuși pentru campania „Fără penali în funcții publice” și le-a dat voie celor de la USR să-și monteze un cort chiar în Piața Victoriei, pe partea cu catedrala.
Iată că acum, în aceeași zonă de promenadă, se împart intens fluturași pro-referendum, dar de data aceasta cu aviz de la primărie. Comisia de ordine publică a decis că este în regulă amplasarea de mese în centrul orașului, dar cu o condiție, ca fluturașii să poată fi împărțiți doar la mesele respective.
Cei de la USR au remarcat și ei ce se întâmplă în centrul orașului și spun că este o dovadă de ipocrizie din partea celor responsabili.
„Cât de ipocriți pot să fie reprezentanții autorităților locale? Răspunsul, se pare, este unul singur: fără limite! Zilele acestea am văzut, din păcate, expusă din nou în toată «măreția» ei, ipocrizia fără limite a reprezentaților autorităților locale, care, cu bună știință, permit abuzuri în funcție de interesele lor de moment. În ultimele săptămâni am observat cu toții panouri de mari dimensiuni vizibile în zona centrală a orașului, afișe stridente amplasate peste tot, fără a exista acel spațiu special amenajat de primărie, conform prevederilor legale pentru organizarea unui referendum, sau afișe care, prin combinația culorilor, imită drapelul României, practică interzisă de legea electorală”, a declarat Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara.
USR somează primăria și Poliția Locală să prevină astfel de situații.
„Pentru a avea un tablou aproape complet, îi vedem și pe voluntarii care distribuie fluturași electorale în zona centrală, în zona unde voluntarii USR au fost agasați și sancționați de Poliția Locală (…) USR Timișoara somează Primăria Municipiului Timișoara și Poliția Locală să prevină aceste situații. USR Timișoara reamintește că, nu cu mult timp în urmă, aceleași autorități locale nu au ezitat să îi avertizeze pe voluntarii implicați în campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească «Fără penali în funcții publice». Motivul? Strângeam semnături în zona centrală a orașului”, a mai spus Cadar.
Vă reamintim, tot cu voie de la primărie, cei care fac campanie referendumului din 6-7 octombrie au reușit să amplaseze afișe în mijloacele de transport în comun din oraș, dar și în stații.
„Există o dispoziție de la Direcția Edilitară din PMT, care ne-a transmis că a venit o adresă de la Comitetul Județean Timiș, comitet de inițiativă cetățenească, prin care se solicită sprijin pentru buna desfășurare a evenimentului. Am respectat adresa, iar comitetul respectiv a venit cu afișele la noi pentru a fi lipite”, ne declara zilele trecute Nicu Bitea, directorul Societății de Transport Public Timișoara.
Potrivit acestuia, în mijloacele de transport în comun au fost lipite 200 de afișe, iar în stații 50. STPT nu face niciun ban pe urma campaniei, deși în mod normal încasează 5 lei/zi pentru un poster A5 și 10 lei/zi pentru unul A3.
În 6 și 7 octombrie, românii sunt chemați la un referendum pentru redefinirea familiei, după ce senatorii au adoptat propunerea pentru modificarea Constituției. Curtea Constituțională a României a dat ultimul aviz necesar pentru organizarea referendumului pe care se cheltuie 163 de milioane de lei.
Oamenii vor trebui să răspundă la întrebarea „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Textul din lege spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Ca să fie validat, la urne trebuie să fie prezenți 30% din cetățenii români cu drept de vot, adică peste 5 milioane de oameni.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2119871″]
[related-post post_id=”2115388″]
[related-post post_id=”2114791″]
[related-post post_id=”2109723″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!