Campania „Salvează vieți: Spală-te pe mâini!” sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii în vederea îmbunătățirii igienei mâinilor în cadrul serviciilor medicale și implicit prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa pacienților în pericol. Scopul campaniei este creșterea nivelului de conștientizare în ceea ce privește importanța igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor de sănătate și acela de a uni oamenii la nivel global pentru a susține îmbunătățirea igienei mâinilor, iar pentru directorii și administratorii de spitale este esențial să mențină, prin programele de prevenirea și controlul infecțiilor, gradul de protecție a pacienților de infecții cu germeni mulți-rezistenți.
Dl. prof. dr. Emilian Popovici a explicat atât personalului din Spitalul Premiere, cât și pacienților, cât de importantă este igiena mâinilor și cum se pot preveni multe boli și cheltuieli având mâinile curate.
„Vorbim de o problemă gravă la nivel mondial, lipsa de aderență la igiena mâinilor generează 80 la sută din infecțiile asociate actului medical, care generează la rândul lor aproximativ 16 milioane de decese în fiecare an, în lume. Din cauza lipsei de aderență a personalului medical la normele de igienă a mâinilor, aproximativ 8 milioane de oameni mor în lume în fiecare an. Când personalul medical are aderență în ceea ce privește igiena mâinilor, atunci scad infecțiile asociate actului medical și scad costurile. Putem foarte ușor să justificăm asigurarea materialelor de igienă a mâinilor. Faci o operație de 300.000 de euro, te lauzi cu ea, și la sfârșit se compromite pentru că cineva care schimbă un pansament nu are o igienă corectă a mâinilor. Ideea este ca prin prevenție să avem o populație din ce în ce mi sănătoasă. Este o campanie la nivel mondial, a Organizației Mondiale a Sănătății. Ziua Igienei Mâinilor se sărbătorește în 5 mai”, a spus prof. dr. Emilian Popovici.
În această campanie s-au organizat în spitale puncte de informare, unde sunt încurajați atât membrii personalului medical cât și pacienții și vizitatorii prezenți în spital să adopte corect măsurile de igienă a mâinilor, iar toți cei implicați în această campanie au subliniat rolul de necontestat al igienei corecte a mâinilor în prevenirea apariției rezistenței antimicrobiene și dezvoltarea infecțiilor asociate actului medical.
„Prevenția este cea mai ieftină. Igiena mâinilor este cea mai ieftină din măsurile de prevenție. Vina infecțiilor intraspitalicești nu este întotdeauna a personalului sanitar. Tot ce înseamnă igienă și curățenie vine în general de la educație, care se transmite din populație către spitale. Orice pacient care nu respectă normele de igienă acasă nu le respectă nici în spital. Copilul trebuie să învețe de la început, de mic, că trebuie să se spele pe mâini. Spitalul are datoria de a face educație și am considerat oportun ca și spitalul nostru să facă publică o asemenea prelegere cum a fost a domnului doctor Emilian Popovici. Noi deja am implementat pașii pentru a avea mâinile curate, iar tot ceea ce înseamnă igiena mâinilor este la cel mai înalt standard. În cadrul Spitalului Premiere s-a implementat strategia multimodală de îmbunătăţire a igienei mâinilor, elaborată de către OMS, o altă dovadă că toate eforturile noastre sunt direcționate către siguranța pacientului. Doamna Corina Cristea, medicul nostru epidemiolog, are îndatorirea, și o face, de a verifica și educa în mod direct personalul sanitar pentru a nu răspândi și noi infecțiile nosocomiale asociate. Noi raportăm aceste infecții, iar rezultatele noastre spun că tot ceea ce facem, facem în interesul pacienților și de aceea rata de infecție este atât de scăzută la noi în spital. Pe 2018 am avut peste 4.000 de internări și am avut o rată de infecție de 0,2%, în condițiile în care noi raportăm toate infecțiile”, a spus prof.dr. Radu Prejbeanu, director medical al Spitalului Premiere.
Iată opt motive pentru care trebuie să fim alături în acțiunea Mâini Curate Pentru Toți:
- Igienă corectă a mâinilor și la momentul potrivit a salvat milioane de vieți în ultimii ani.
- Igienă mâinilor este un indicator de calitate al sistemelor de sănătate sigure.
- Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, așa cum sunt infecțiile asociate actului medical, care sunt de multe ori invizibile, dar cu toate acestea încă se produc, sunt deja provocări sociale pe care trebuie să le abordăm acum.
- Salvarea vieții costă puțin și este disponibilă! Soluţia alcoolică pentru igienă mâinilor, care costă aproximativ 3 dolari flaconul, poate preveni infecțiile nosocomiale și milioane de decese în fiecare an.
- Tagul #handhygiene se propagă masiv în mass și social media , ceea ce înseamnă că este un subiect important, fie din cauza infecțiilor nosocomiale, fie a infecțiilor grave, cum ar fi Ebola.
- Integrarea momentelor specifice ale igienei mâinilor în fluxul de lucru al cadrelor medicale facilitează actul medical de calitate, în fiecare minut, în fiecare oră, în fiecare zi.
- Prevenirea infecțiilor stă la baza consolidării sistemelor de sănătate. Igiena mâinilor stă la baza tuturor intervențiilor, indiferent dacă este vorba de utilizarea unui dispozitiv invaziv, îngrijirea unei plăgi chirurgicale sau administrarea unei injecții.
- Interesul general în legătură cu conceptul de igienă corectă a început să crească odată cu „SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini”, o campanie globală de succes care promovează integrarea corespunzătoare a igienei mâinilor în cadrul îngrijirilor acordate pacienților.
Pentru a demonstra eforturile depuse de echipa Spitalului Premiere, Directorul Medical al Spitalului, Prof. Dr. Radu Prejbeanu a vorbit despre sistemul inovativ implementat la nivelul instituției:
„Începând cu luna Noiembrie 2017, în cadrul spitalului nostru a fost implementată strategia multimodală de îmbunătăţire a igienei mâinilor elaborată de către OMS. Aceasta implică 4 etape:
1. schimbarea – infrastructura existentă permite igiena personalului, cu acces la apă curentă permanentă, sigură, săpun lichid, prosoape de unică folosință și dotarea punctelor cheie de îngrijiri medicale și a zonele de trafic personal/vizitatori cu dispensere dezinfectant alcoolic pentru dezinfecția igienică a mâinilor;
2. educarea personalului privind importanţa transmiterii încrucişate şi a momentelor în care este necesară igiena mâinilor; activitate procedurată și implementată.
3-4. evaluare şi feedback – monitorizarea igienei şi a cunoştinţelor personalului trebuie urmată de feedback-ul rezultatelor. Standardul de aur în măsurarea respectării regulilor este observația directă. Această activitate este permanentă.
5. Proces activ, care se realizează prin conştientizarea capacităţii individuale și instituţionale de ameliorare, inclusiv a igienei mâinilor”.
În România, campania „Salvează vieți: Spală-te pe mâini!” este aprobată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică și implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București.
Spitale publice și private din România, lideri de opinie în prevenție corectă, participă activ la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor cu scopurile de a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi de a reduce infecţiile asociate actului medical.
www.medicalmanager.ro și www.preventiemedicala.ro, în parteneriat cu B. Braun Medical și cu susținerea Partenerului Instituțional ANMCS – Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate, desfășoară campania de conștientizare și promovare a mesajului „Salvează vieți: Spală-te pe mâini” în aceste spitale din România în care se derulează activ în 2019 programul de informare și educare dedicat igienei mâinilor.
(218129)
Citiți principiile noastre de moderare aici!